Κατατέθηκαν χθες, Δευτέρα, οι βελτιωμένες τελικές προσφορές από τις εταιρείες Ελληνικά Πετρέλαια και Energean Oil για τα χερσαία οικόπεδα στη Δυτική Ελλάδα όπου θα διεξαχθούν έρευνες υδρογονανθράκων. Η τελική εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής αναμένεται να κατατεθεί στον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Πάνο Σκουρλέτη εντός της εβδομάδος.
Υπενθυμίζεται ότι και οι δύο εταιρείες διεκδικούν την περιοχή Αρτας - Πρέβεζας, που θεωρείται η πλέον ελπιδοφόρος σε κοιτάσματα, ενώ τα ΕΛΠΕ διεκδικούν επιπλέον τη ΒΔ Πελοπόννησο και η Εnergean Oil την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας.
Ας θυμηθούμε τα χαρακτηριστικά καθενός από τα πεδία αυτά. Πιο συγκεκριμένα, το block στην ..
Αιτωλοακαρνανία εκτείνεται σε 4.360 τετραγωνικά χιλιόμετρα και είναι υποερευνημένο με μόνο τέσσερις γεωτρήσεις να έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά, ενώ η πρώτη που το είχε εξερευνήσει ήταν η BP στη δεκαετία του ΄60. Η περιοχή παραχωρήθηκε στα τέλη των ΄90 σε κοινοπραξία υπό την Triton (συμμετοχή των ΕΛΠΕ με 25%), η οποία πραγματοποίησε δύο γεωτρήσεις χωρίς αποτέλεσμα και το 2007 επιστράφηκε στο Δημόσιο. Τώρα διεκδικείται από την Energean Oil & Gas.
Στην περιοχή Άρτα/Πρέβεζα το block εκτείνεται σε 4.763 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Πρόκειται για επίσης υποερευνημένη περιοχή με γεωφυσικές έρευνες και οκτώ γεωτρήσεις χωρίς αποτέλεσμα ως τώρα. Ο όμιλος της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου (ΔΕΠ) είχε την περιοχή από το 1981, ενώ στον γύρο παραχωρήσεων του 1997 παραχωρήθηκε, με τμήμα της σημερινής παραχώρησης των Ιωαννίνων, σε κοινοπραξία υπό την Enterpriseμε στη συμμετοχή των ΕΛΠΕ ΜΕ 25%. Η κοινοπραξία πραγματοποίησε μία γεώτρηση χωρίς επιτυχία και η περιοχή επιστράφηκε στο Δημόσιο.
Τώρα διεκδικείται από την Energean και από τα ΕΛΠΕ.
Τέλος, στη Βορειοδυτική Πελοπόννησο το συγκεκριμένο block με έκταση 3.800 τετραγωνικά χιλιόμετρα είχε παραχωρηθεί το 1978 στην τότε Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου, (εν συνεχεία ΔΕΠ-ΕΚΥ, σήμερα ΕΛΠΕ). Έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από είκοσι γεωτρήσεις χωρίς αποτέλεσμα, ενώ ακόμη δύο γεωτρήσεις, η Άρτεμις (Αχαΐα) και ο Απόλλων (Ηλεία), πραγματοποιήθηκαν χωρίς αποτέλεσμα το 2000 από κοινοπραξία με επικεφαλής την Enterprise και με συμμετοχή των ΕΛΠΕ με 25%. Η περιοχή (55% Ηλεία, 37% Αχαΐα, 8% Αρκαδία) διεκδικείται εκ νέου από τα ΕΛΠΕ στο πλαίσιο του σημερινού διαγωνισμού.
ΠΗΓΗ:energia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου