Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Τα στοιχήματα στο πετρέλαιο που κατέστρεψαν οικογένειες

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιοπηγες
Την περίοδο κατά την οποία η ενέργεια θεωρούνταν η καλύτερη επιλογή για τους επενδυτές, οι μεσίτες δελέαζαν ανθρώπους που επιθυμούσαν να αυξήσουν το εισόδημά τους, ώστε να επενδύσουν σε συνεταιρισμούς γεώτρησης με την υπόσχεση παχυλών αποδόσεων. Τη στιγμή που τα κυβερνητικά ομόλογα είχαν τόσο περιορισμένες αποδόσεις, δεν ήταν δύσκολο να πειστούν να τοποθετήσουν τις αποταμιεύσεις τους, γεγονός που επέφερε μεγάλα εισοδήματα σε μεσίτες και τράπεζες.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το CNBC, κατά το τελευταίο έτος οι επενδυτές έχουν χάσει 20 δισ. δολάρια από τέτοιου είδους συνεταιρισμούς εισηγμένους στα χρηματιστήρια, ή οκτώ δισ. για κάθε 10 δισ. που επένδυσαν, σύμφωνα με έκθεση που έδωσε η FactSet για λογαριασμό του Associated Press.

Σε αυτά τα ποσά δεν περιλαμβάνονται οι απώλειες από...
37 δισ. σε ομόλογα που πούλησαν οι συνεταιρισμοί τα πέντε τελευταία χρόνια από το 2010, πολλά από αυτά στο μισό της αξίας τους. Ούτε περιλαμβάνονται οι ζημίες από ιδιωτικούς συνεταιρισμούς που δεν είναι εισηγμένοι και άρα είναι δύσκολο να βρεθούν στοιχεία.

Η βουτιά στην τιμή του πετρελαίου, την οποία ελάχιστοι περίμεναν, εξηγεί ένα μεγάλο μέρος της ζημίας. Ωστόσο, πολλοί συνεταιρισμοί είχαν δανειστεί ευρέως και αντιμετώπιζαν κινδύνους ακόμη και όταν το καύσιμο είχε τη διπλάσια τιμή. Όπως σχολιάζει το δημοσίευμα, αυτό υπονοεί πως είτε οι επενδυτές ήταν απρόσεκτοι στο «κυνήγι» τους για έξτρα εισόδημα, είτε οι μεσίτες ήταν παράτολμοι στο δικό τους «κυνήγι» για παχυλές πληρωμές, ή και τα δύο.

«Αν προσπαθούσες να προστατεύσεις το κεφάλαιό σου, οι παραγωγοί πετρελαίου και αερίου δεν έκαναν για σένα», τονίζει ο Ethan Bellamy, οικονομικός αναλυτής στην R.W. Baird, προσθέτοντας πως αυτές «ήταν πάντα επενδύσεις υψηλού κινδύνου».


ΠΗΓΗ:euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου