Πέμπτη, 2 Ιουλίου 2015

BP: Αποζημίωση $18,7 δισ. για την περιβαλλοντική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού


Στην επίτευξη ενός καταρχήν συμβιβασμού με τη δικαιοσύνη και την καταβολή αποζημιώσεων 18,7 δισ. δολαρίων, με στόχο να διευθετηθούν οι αγωγές που είχαν υποβάλει η κυβέρνηση των ΗΠΑ και 5 ακόμη πολιτείες που βρίσκονται στον Κόλπο του Μεξικού και επλήγησαν από την πετρελαιοκηλίδα του 2010, προέβη η βρετανική πετρελαϊκή BP.

Με τα νέα αυτά ποσά που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, η αποζημίωση για την οικολογική καταστροφή που προκάλεσε η πετρελαιοκηλίδα το 2010 ανέρχεται στα 54 δισ. δολ. (48,7 δισ. ευρώ) για τη BP.

Το συνολικό ποσό που ανακοινώθηκε σήμερα περιλαμβάνει ...
5,5 δισ. σε αστικές κυρώσεις, 7,1 δισ. που θα καταβληθούν προς το αμερικανικό ομοσπονδιακό κράτος και 5 πολιτείες για την πρόκληση καταστροφών στο περιβάλλον -επιπλέον 232 εκατ. προκειμένου να καλύψει ενδεχόμενες ζημίες που δεν έχουν προς το παρόν αποκαλυφθεί- 4,9 δισ. επιπλέον με στόχο να καταβληθούν οι αποζημιώσεις που αφορούν τις αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις που προκάλεσε η πετρελαιοκηλίδα και 1 δισ. επιπλέον για την κάλυψη των απαιτήσεων των τοπικών αρχών.

Η αποπληρωμή αυτών των ποσών θα γίνει σε διάστημα 15 - 18 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι η έκρηξη που σημειώθηκε στην πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου Deepwater Horizon τον Απρίλιο του 2010 προκάλεσε τον θάνατο 11 ανθρώπων και τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή στην ιστορία των ΗΠΑ.

Αυτή η πετρελαιοκηλίδα έχει στοιχίσει πολύ ακριβά στο βρετανικό όμιλο, που έχει ήδη καταβάλλει 43,8 δισ. για να καλύψει τις αποζημιώσεις που όφειλε σε επιχειρήσεις, ιδιώτες και τοπικές αρχές, όπως επίσης για να διευθετήσει το κόστος της απορρύπανσης των ακτών.

Η BP διευκρίνισε ότι τα ποσά που δημοσιεύτηκαν σήμερα θα επιβαρύνουν το λογαριασμό κατά 10 δισ. και το ποσό των συνολικών δαπανών ανέρχεται σε 53,8 δισ. δολάρια.

Ευχαριστημένη η Ουάσιγκτον με το ύψος της αποζημίωσης

Η υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Λορέτα Λιντς χαιρέτισε σήμερα "τη μεγαλύτερη" συμφωνία καταβολής αποζημιώσεων που έχει συναφθεί ποτέ με μια εταιρεία, αφού ο βρετανικός όμιλος BP αποδέχθηκε να καταβάλει το ποσό των 18,7 δισ. δολ. με στόχο να διευθετήσει τις αγωγές που συνδέονται με την πετρελαιοκηλίδα του 2010.

"Εφόσον εγκριθεί από τα δικαστήρια, αυτή η (καταρχήν) συμφωνία θα είναι η μεγαλύτερη συμφωνία που έχει ποτέ επιτευχθεί με μία επιχείρηση στην αμερικανική ιστορία. Θα καλύπτει τις ζημιές που υπέστη η οικονομία του Κόλπου (του Μεξικού), ο τομέας της αλιείας (...) και η πανίδα" επισημαίνεται σε δελτίο Τύπου.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου