Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Ζημιές για τη Socar Ελλάς περιμένοντας το ΔΕΣΦΑ

Αποτέλεσμα εικόνας για Ζημιές για τη Socar Ελλάς περιμένοντας το ΔΕΣΦΑ
Μόλις σε ένα χρόνο η εταιρεία που δημιουργήθηκε από την εταιρεία πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν, η Socar Ενέργεια Ελλάδας Α.Ε. και "κατάφερε" να γράψει καθαρές ζημιές ύψους 952 χιλιάδων ευρώ. Και πως θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά αφού η εταιρεία που είχε συσταθεί μετά το αίσιο για τους Αζέρους αποτέλεσμα του διαγωνισμού για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ, παραμένει μετά την ολοκλήρωση της πρώτης εταιρικής χρήσης, τυπικά και ουσιαστικά χωρίς αντικείμενο. Όπως αναφέρεται στον ισολογισμό που δημοσιεύτηκε οι...
πωλήσεις ήταν μηδέν και η εταιρεία επιβαρύνθηκε από τα έξοδα διοικητικής λειτουργίας και τα άλλα έξοδα που αφορούν κυρίως σε νομικά έξοδα για την υποστήριξη της ολοκλήρωσης της μεταβίβασης που βρίσκεται σε εκκρεμότητα και εξετάζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού. 
Η είδηση έχει τη δική της σημασία αφού έρχεται σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η πλευρά των Αζέρων εμφανίζεται "παγωμένη" έως "μετανοημένη" για την εμπλοκή της στην ελληνική ενεργειακή αγορά. Τα πρώτα σημάδια είχαν κάνει την εμφάνισή τους πριν τις εκλογές, ωστόσο η ρητορική και κυρίως τα πεπραγμένα της νέας κυβέρνησης έχουν αντιστρέψει πλήρως το κλίμα στους κόλπους της εταιρείας του Αζερμπαϊτζάν, με το ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο να διαδραματίζει και αυτό το ρόλο του. Είναι χαρακτηριστικές οι πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στο Βήμα της Κυριακής, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει έντονο διπλωματικό παρασκήνιο και δυσαρέσκεια από το Μπακού, για τη μη εκπροσώπηση της Ελλάδας στην τελετή έναρξης των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Αγώνων που ξεκινούν στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν. Για τους αγώνες αυτούς, υπήρξε στο παρελθόν πολύ στενή συνεργασία και μεταφορά τεχνογνωσίας από την ΕΟΕ και από ελληνικές εταιρείες, στο πλαίσιο του ευρύτερου ανοίγματος των πολιτικών και επιχειρηματικών σχέσεων που ξεκίνησε με αφορμή τα ενεργειακά και τον αγωγό TAP.
Αλλά και η υπόθεση του ΔΕΣΦΑ, με την ελληνική κυβέρνηση να έχει ζητήσει να μην παραχωρηθεί τελικά πλειοψηφικό (66%) αλλά μειοψηφικό πακέτο του διαχειριστή του συστήματος φυσικού αερίου, εξελίσσεται σε φιάσκο πρωτίστως εξαιτίας των χειρισμών που έγιναν από την Αθήνα, οι οποίοι πάντως φαίνεται να διευκόλυναν σημαντικά μια προϋπάρχουσα δυσαρέσκεια των Αζέρων για την εξέλιξη της επένδυσής τους. Σε κάθε περίπτωση η Socar Ενέργεια Ελλάδας Α.Ε. ιδρύθηκε προκειμένου να αποτελέσει το όχημα δραστηριοποίησης των Αζέρων όχι μόνο στο ΔΕΣΦΑ (σε αυτήν θα μεταβιβαστούν εφόσον τελικά ολοκληρωθεί η πώληση οι μετοχές του διαχειριστή) αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων. 


ΠΗΓΗ:capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου