Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Υδρογονάνθρακες: Μέσα Ιουλίου η απόφαση για τις τρείς χερσαίες περιοχές


Στη διαδικασία αξιολόγησης του τεχνικού τμήματος των προσφορών που έχουν καταθέσει οι ελληνικοί όμιλοι ΕΛΠΕ και Energean Oil στο διαγωνισμό για τις τρείς χερσαίες περιοχές Άρτα-Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και Βορειοδυτική Πελοπόννησο, βρίσκεται το ΥΠΑΠΕΝ. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, είναι προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση της Επιτροπής Αξιολόγησης που έχει συστήσει το υπουργείο, υπό τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Απόστολο Αλεξόπουλο.

Στη φάση αυτή δεν εξετάζονται...
ζητήματα οικονομικού χαρακτήρα, καθώς οι οικονομικές προσφορές θα ανοίξουν αφού πρώτα αξιολογηθούν και εγκριθούν οι τεχνικές προτάσεις. Εκτιμήσεις αρμόδιων παραγόντων με τους οποίους συνομίλησε το energypress, αναφέρουν ότι η τελική απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί πριν από τα μέσα Ιουλίου.

Δουλειά της Επιτροπής είναι η αξιολόγηση των προσφορών που έχουν υποβληθεί, ως γνωστόν, από τους ελληνικούς ομίλους ΕΛΠΕ και Energean Oil και η υποβολή του σχετικού πορίσματος στην πολιτική ηγεσία.

Οι αιτήσεις των «μνηστήρων» θα κριθούν σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2289/1995 και «υπό το πρίσμα της συνεχούς, εμπεριστατωμένης, αποτελεσματικής και ασφαλούς έρευνας για τον εντοπισμό Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου στην Ελληνική Επικράτεια και την εκμετάλλευση αυτών των πόρων, λαμβάνοντας όμως σοβαρά υπόψη τα Περιβαλλοντικά θέματα» όπως υποστηρίζει το Υπουργείο.

Οι δύο όμιλοι, εάν οι αιτήσεις τους πληρούν τα τεχνικά και οικονομικά κριτήρια, θα κληθούν να διαπραγματευθούν ανταγωνιστικά για την περιοχή της Άρτας – Πρέβεζας, την οποία διεκδικούν και οι δύο. Οι διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν βάσει των ανταγωνιστικών στοιχείων και η αξιολόγηση αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός τριμήνου. Για την Αιτωλοακαρνανία έχει καταθέσει το ενδιαφέρον της μόνον η Energean, και για την Βορειοδυτική Πελοπόννησο μόνον τα ΕΛΠΕ. Για τις περιοχές αυτές οι προσφορές  θα αξιολογηθούν αυτόνομα και η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί νωρίτερα.

Να σημειωθεί ότι οι προσφορές υποβλήθηκαν στις 6 Φεβρουάριου. Υπενθυμίζεται ότι τα ΕΛΠΕ έχουν αναλάβει στο πλαίσιο προηγούμενου διαγωνισμού τις έρευνες στον Πατραϊκό Κόλπο και η Energean, που εκμεταλλεύεται και τα κοιτάσματα του Πρίνου, στο Κατάκολο και τα Ιωάννινα.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου