Στις 31 Μαρτίου ένα γενικό μπλακ άουτ έπληξε τις 80 απ' τις 81 επαρχίες της Τουρκίας, αφήνοντας περίπου 76 εκατομμύρια καταναλωτές χωρίς ηλεκτρισμό επί 9 ώρες. Μόνοι τυχεροί οι κάτοικοι της επαρχίας Βαν στην Ανατολική Τουρκία, που τους "έσωσε" η διασύνδεση του δικτύου με το Ιράν. Πρόκειται για το χειρότερο μπλακ άουτ στη Τουρκία απ' το 1999, όταν ο μεγάλος σεισμός στη θάλασσα του Μαρμαρά έθεσε εκτός λειτουργίας το δίκτυο.
Όπως παρουσιάζει το συμβάν η Hurriyet Daily News, μια αλυσίδα διακοπής εργοστασίων εφοδιασμού δημιούργησε αστάθεια και φαινόμενο....
ντόμινο στο σύνολο του συστήματος: αρχικά βγήκε ξαφνικά εκτός λειτουργίας μετά τα μεσάνυκτα ένα εργοστάσιο 2000MW στην περιοχή της Σμύρνης, στις 10πμ βγήκε εκτός λειτουργίας ένα λιθανθρακικό εργοστάσιο 2x625MW στην περιοχή της Αλεξανδρέττας (κοντά στα σύνορα με τη Συρία) και λιγότερο από μια ώρα αργότερα σταμάτησε κι ένα υδροηλεκτρικό 110MW στα ΝΑ, βόρεια του Ντιγιαρμπακίρ. Βλέποντας τη μη κανονική διακύμανση της συχνότητας (τα περίφημα 50Hz) στο Τουρκικό δίκτυο, ο Ευρωπαϊκός Διαχειριστής Entso-e έθεσε προληπτικά εκτός λειτουργίας τις διασυνδέσεις του Τουρκικού δικτύου με το Ευρωπαϊκό. Η γενίκευση της αστάθειας είχε ως αποτέλεσμα το γενικό μπλακ άουτ, που εκτιμάται πως κόστισε στην Τουρκική οικονομία τουλάχιστον 700 εκατ. δολάρια.
Πολλές οι θεωρίες που αναπτύχθηκαν για το τι έφταιξε, καθώς απ' την πρώτη στιγμή ο Πρωθυπουργός Νταβούτογλου μίλησε ακόμα και για το ενδεχόμενο ...
τρομοκρατικής επίθεσης. Τις επόμενες μέρες διατυπώθηκαν πολλές θεωρίες για τα πιθανά ενδεχόμενα που προκάλεσαν το μπλακ άουτ, πως από πίσω κρύβεται η προσπάθεια του Ερντογάν να νομιμοποιήσει στη συνείδηση των πολιτών τα σχέδιά του για ευρεία ανάπτυξη των πυρηνικών, ενώ μια αμερικανική εφημερίδα μίλησε για κυβερνοεπίθεση απ' το Ιράν, συσχετίζοντας το μπλακ άουτ της Τουρκίας με μπλακ άουτ στην Ουάσιγκτον. Πάντως στην παρουσίαση των διάφορων θεωριών η Hurriyet Daily News θεωρεί ως πιο αξιόπιστη πιθανότητα την κατάσταση με την ιδιωτικοποίηση του ηλεκτρισμού, που έγινε το 2013.
Σύμφωνα με την ανάλυση, η ιδιωτικοποίηση μετέτρεψε την αγορά ηλεκτρισμού σε "ζούγκλα", όπου τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής μπορούν να διακόπτουν τη λειτουργία τους σε ώρες ή ημέρες που κρίνουν τις τιμές ως μη συμφέρουσες. Από τις αρχές του έτους η κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού έχει μειώσει τις τιμές που προσφέρει στο σύστημα, αυξάνοντας την παραγωγή απ' τις θερμικές και τις υδροηλεκτρικές της μονάδες. Αποτέλεσμα της αύξησης αυτής ήταν να μειώσουν ή και να διακόψουν τη λειτουργία τους οι ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου, μειώνοντας τη συνολική ασφάλεια του δικτύου και τα περιθώρια ενός λάθος χειρισμού.
Όταν τα περιθώρια ασφαλείας είναι μικρά, ο κίνδυνος ενός μπλακ άουτ από ένα οποιοδήποτε τυχαίο γεγονός αυξάνεται. Ό,τι ακριβώς συμβαίνει αυτή την εποχή σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες, όπου κλείνουν ακόμα και υπερσύγχρονα εργοστάσια φυσικού αερίου, μη αντέχοντας τις στρεβλώσεις της αγοράς που έφερε η επιδοτούμενη ανάπτυξη αιολικών & Φ/Β. Γι' αυτό και πολλές Ευρωπαϊκές χώρες τρέχουν να κάνουν Μηχανισμό Διασφάλισης Ισχύος, για να προλάβουν τα χειρότερα. Και γι' αυτό η BNetZA στη Γερμανία δεν επιτρέπει την απόσυρση κρίσιμων εργοστασίων, ιδίως στην πολύ βιομηχανική Νότια Γερμανία, καθώς ξέρει πως τα θερμικά εργοστάσια είναι αυτά που κρατούν το δίκτυο σε λειτουργία.
Σύμφωνα πάντως με την επίσημη αιτιολόγηση στην Τουρκία, το μπλακ άουτ αποδόθηκε σε τεχνικό σφάλμα και σε λάθος χειρισμό του δικτύου, που έθεσε ταυτόχρονα εκτός λειτουργίας επτά γραμμές μεταφοράς, κόβοντας τη διασύνδεση Ανατολικής και Δυτικής Τουρκίας. Παραιτήθηκε ο επικεφαλής του κρατικού Διαχειριστή του δικτύου μεταφοράς (TEİAŞ) και απαλλάχθηκαν απ' τα καθήκοντά τους μερικοί ακόμα Διευθυντές.
ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου