Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Να «βάλει πλάτη» ζητά από το ILO ο Σκουρλέτης

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Χείρα βοηθείας από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) αναζητεί η ελληνική κυβέρνηση στα δύο καυτά θέματα που φαίνεται πως "μπλοκάρουν" τις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των πιστωτών, τα εργασιακά και το ασφαλιστικό.

Σήμερα, στη Γενεύη, την έδρα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας ξεκινά η 104η ετήσια Γενική Διάσκεψη του διεθνούς οργανισμού και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει ήδη μεταβεί εκεί, προκειμένου να πραγματοποιήσει κύκλο επαφών, με τον Γενικό Διευθυντή του ILO Γκάι Ράιντερ, αλλά και με άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του οργανισμού, με αντιπροσωπείες διαφόρων κρατών-μελών της Οργάνωσης και με εκπροσώπους συνδικαλιστικών φορέων.

Να σημειωθεί ότι...
στην ετήσια Γενική Διάσκεψη συμμετέχουν εκπρόσωποι των κυβερνήσεων, αλλά και επικεφαλής εργοδοτικών και εργατικών συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αναμένεται σήμερα, να ζητήσει τη συνδρομή του ILO στην ενίσχυση της διαπραγματευτικής της γραμμής στα δύο θέματα που εξακολουθούν να αποτελούν αγκάθια στην προσπάθεια για επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές: το εργασιακό και το ασφαλιστικό.

Τα εργασιακά

Η κυβέρνηση έχει ήδη ζητήσει τη συνδρομή του διεθνούς οργανισμού στη διαμόρφωση της ελληνικής πρότασης για τις εργασιακές αλλαγές που θα συμπεριληφθούν στο κείμενο της επιδιωκόμενης τελικής συμφωνίας με τους δανειστές.

Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Μάη, ο κ. Σκουρλέτης είχε μεταβεί στη Γενεύη, όπου είχε συναντηθεί με τον κ. Ράιντερ. Tότε ο επικεφαλής του οργανισμού, είχε εκφραστεί θετικά για τις αλλαγές στο Εργασιακό.

Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει η ελληνική πλευρά στο ρόλο του ILO, είναι ότι ακόμη και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας την Παρασκευή στη Βουλή, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει σε συνεργασία με το ILO την άμεση αποκατάσταση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, μέσω των διατάξεων που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου του υπουργού Εργασίας Πάνου Σκουρλέτη, για το οποίο το ILO έχει τοποθετηθεί θετικά.

Στον αντίποδα, βέβαια, οι δανειστές αξιώνουν να μη γίνει καμία παρέμβαση στα ήδη νομοθετημένα και ξεκαθαρίζουν ότι οποιαδήποτε αλλαγή χωρίς τη δική τους έγκριση θα θεωρηθεί ως μονομερής ενέργεια.

Το ασφαλιστικό

Στο κομμάτι του ασφαλιστικού, στο επίκεντρο θα τεθεί η δυνατότητα αύξησης των εσόδων του ασφαλιστικού συστήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δ. Στρατούλης που θα συναντηθεί με τον Γενικό Διευθυντή του ILO Γκάι Ράιντερ αναμένεται να ζητήσει τη συνδρομή του οργανισμού για την προώθηση μελετών που θα καταγράφουν τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές αναφορικά με την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων.

Όπως αναφέρεται και στην 47σέλιδη πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προς τους εκπροσώπους των τριών θεσμών, στις 31/12/2014, η κινητή και ακίνητη περιουσία των ταμείων ανέρχεται σε 16,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 32,5% ήτοι 5,3 δισ. ευρώ είναι τοποθετημένα στο κοινό κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδας, ενώ 3,7 δισ. ευρώ, ήτοι 22,7 % του συνόλου των κεφαλαίων, αποτελούν την περιουσία του Ασφαλιστικού Κουμπαρά (ΑΚΑΓΕ).

Η ακίνητη περιουσία, σε αντικειμενικές αξίες, εκτιμάται μόλις σε 800 εκατ. ευρώ, ήτοι το 4,9% του συνόλου της περιουσίας. Το σύνολο της περιουσίας, και κυρίως οι αποδόσεις από την καλύτερη και κυρίως, αποδοτικότερη αξιοποίησή της, αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο χαρτοφυλάκιο του "Ταμείου Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης", του νέου δηλαδή, κουμπαρά για τη χρηματοδότηση των Ταμείων, που σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς της ομάδας που εκπονεί την πρόταση, εκτιμάται πως θα εισφέρει περί τα 300 εκατ. ευρώ ετησίως στο σύστημα.

Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας θα ζητήσει τη συνδρομή του ILO και στο θέμα της εισφοροδιαφυγής - εισφοροαποφυγής, καθώς εκτιμάται ότι ο περιορισμός του φαινομένου της μη πληρωμής των εισφορών και η πάταξη της μαύρης, ανασφάλιστης εργασίας, θα βελτιώσει τα οικονομικά του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Είναι ενδεικτικό ότι, βάσει υπολογισμών, η ύπαρξη εργαζομένων - φάντασμα εργαζόμενοι - φάντασμα στερεί από τα ταμεία έσοδα της τάξης των 2 δισ. ευρώ ετησίως.


ΠΗΓΗ:euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου