Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Φτωχός παρά τη δουλειά


Δημοσιοποιήθηκε σήμερα στη Γενεύη η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας. Η μεσαία τάξη διογκώνεται αλλά παράλληλα οι μισοί εργαζόμενοι στον κόσμο ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες. 1,5 δις οι ανασφάλιστοι.

Η τάση είναι θετική όμως οι απόλυτοι αριθμοί προκαλούν τρόμο. Σε όλο τον κόσμο διογκώνεται η μεσαία τάξη, ακόμη και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ωστόσο περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους στις αναπτυσσόμενες χώρες ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, 1,5 δις άνθρωποι εργάζονται χωρίς κατάλληλα συμβόλαια και κοινωνική ασφάλιση. Στην πλειονότητά τους παραμένουν στη φτώχεια παρά το γεγονός ότι έχουν εργασία.
Εντούτοις σύμφωνα με τον Γκι Ράιντερ πρόεδρο της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας οι αναπτυσσόμενες χώρες σε σύγκριση με τις βιομηχανικά αναπτυγμένες βρίσκονται σε τροχιά ανάπτυξης. Ανάμεσα στο 1980 και στο 2011 αυξήθηκε το κατά κεφαλή εισόδημα κατά 3,3%. Σύμφωνα με την έκθεση 839 εκατομμύρια εργαζόμενοι στις αναπτυσσόμενες χώρες κερδίζουν πάντως λιγότερα από δυο δολάρια την ημέρα, δηλαδή περίπου 1,5 ευρώ. Ο αριθμός των συγκεκριμένων εργαζομένων αντιστοιχεί στο ένα τρίτο του συνόλου των εργαζομένων.
Αύξηση των ανέργων μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια
 Εργάτριες σε χωράφια 
Εργάτριες σε χωράφια
Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια θα προστεθούν 213 εκατομμύρια άνεργοι. Από αυτούς τα 200 εκατομμύρια βρίσκονται στις αναπτυσσόμενες χώρες. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει ακόμα πιο εκρηκτική η κατάσταση με την ανεργία των νέων, η οποία αυτή τη στιγμή ξεπερνά το 12%. Η υψηλότερη ανεργία των νέων παρατηρείται στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, όπου εκεί ένας στους τρεις νέους είναι άνεργος.
Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας ζήτησε να υπάρξουν άμεσα καλύτερες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας ιδρύθηκε το 1919 μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και αποτελεί εξειδικευμένη οργάνωση του ΟΗΕ.
AFDP / DPA / Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ.σύνταξης: Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΠΗΓΗ:dw.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου