Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Analyst.gr: Διευρύνεται η απόσταση Γαλλίας-Γερμανίας - Αυξάνονται οι πιθανότητες διάλυσης της Ευρωζώνης

Analyst.gr: Διευρύνεται η απόσταση Γαλλίας-Γερμανίας - Αυξάνονται οι πιθανότητες διάλυσης της Ευρωζώνης
Το αργότερο όταν θα ξεσπάσει η επόμενη οικονομική κρίση, χωρίς να έχει προηγηθεί η τραπεζική, η δημοσιονομική, καθώς επίσης η πολιτική ένωση της Ευρωζώνης, το κοινό νόμισμα θα καταρρεύσει - με άγνωστα επακόλουθα για τον πλανήτη, γράφει το Analyst.gr.

Οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εκλογές μέχρι σήμερα, στις οποίες συμμετείχαν 28 χώρες με 500 εκ. κατοίκους περίπου, ολοκληρώθηκαν - με τη Γαλλία, τη Δανία και η Μ. Βρετανία να επιλέγουν για πρώτη φορά πλειοψηφικά ακροδεξιά ή/και εθνικιστικά κόμματα, με σαφή αντιευρωπαϊκό προσανατολισμό (γράφημα). Αύριο συγκεντρώνονται στις Βρυξέλλες οι Ευρωπαίοι ηγέτες, με θέμα τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης - η οποία τεκμηρίωσε πως οι πολίτες της ηπείρου μας δεν θέλουν περισσότερη Ευρώπη.

Περαιτέρω συμπεραίνεται ότι, σε εποχές ανασφάλειας και οικονομικών κρίσεων, οι πολίτες προτιμούν τη σιγουριά του δικού τους Έθνους - την οποία δεν τους προσφέρει η ευρωπαϊκή κοινότητα, καθώς επίσης η πολιτική που ασκεί. Αν και σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία θα ήταν κατανοητή μία ολοκληρωτική ανατροπή, κάτι τέτοιο δεν συνέβη - σε αντίθεση με πολλές άλλες και κυρίως με τη Γαλλία, από την οποία ίσως θα ξεκινήσει η διάλυση της Ευρωζώνης.

Εάν και εφόσον συμβεί, βασική αιτία της θα είναι η εξέλιξη της ανεργίας - ειδικά αυτή των νέων ανθρώπων, η οποία είναι αντιστρόφως ανάλογη των εταιρικών κερδών, όπως φαίνεται από το γράφημα που ακολουθεί.

Συνεχίζοντας, οι περισσότεροι Πολίτες της ΕΕ είναι απογοητευμένοι τόσο με την Ένωση, όσο και με το ευρώ - αφού και τα δύο έχουν διαψεύσει τις ελπίδες, τις οποίες είχαν συνδέσει μαζί τους. Δυστυχώς, όταν η οικονομία αντιμετωπίζει προβλήματα, τότε χάνεται η εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα - γεγονός που αποδεικνύεται από μία πρόσφατη δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία μόλις το 6% των Ελλήνων εμπιστεύονται τα πολιτικά κόμματα, το 7% των Ιταλών, το 8% των Ισπανών και το 9% των Γάλλων.

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά δύσπιστη απέναντι στα κόμματα - το 90% των Ελλήνων, το 87% των Ιταλών και το 80% των Γάλλων - με τα εθνικά κοινοβούλια να χάνουν εντελώς το σεβασμό των εκλογέων. Αντίθετα, το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο φαίνεται να κερδίζει τις εντυπώσεις, αφού μεγάλες εθνικές πλειοψηφίες προτιμούν να λαμβάνονται εκεί οι περισσότερες αποφάσεις - το 66% των Ισπανών, το 51% των Γάλλων και το 49% των Ιταλών.

Οι Πολίτες βέβαια εκείνων των χωρών, τα οικονομικά των οποίων είναι σταθερότερα, όπως των Γερμανών, δεν επιθυμούν πλειοψηφικά κάτι ανάλογο - κάτι που σημαίνει πως η Ευρώπη είναι ένα πλοίο «καλού καιρού», το οποίο εγκαταλείπεται από τους επιβάτες του, όταν ξεσπάει κάποια καταιγίδα.

Στα πλαίσια αυτά, όταν ξεσπάσει η επόμενη κρίση, χωρίς να έχει προηγηθεί η τραπεζική, η δημοσιονομική, καθώς επίσης η πολιτική ένωση της Ευρωζώνης, το κοινό νόμισμα θα καταρρεύσει - οπότε πολύ σωστά οι αγορές δεν ενδιαφέρονται τόσο για τα εκλογικά αποτελέσματα, όσο για τις αποφάσεις της ΕΚΤ, από τις οποίες κρίνεται κυρίως το μέλλον της ηπείρου μας.

Ενώ όμως βάλλεται η συνοχή της ΕΕ, από τους ίδιους τους πολίτες της, η Ρωσία και η Κίνα διενεργούν από κοινού πολεμικά γυμνάσια, στην αμφιλεγόμενη περιοχή της νότιας κινεζικής θάλασσας - στην οποία αντιπαρατίθεται η Κίνα με την Ιαπωνία. Στα πλαίσια αυτά, κινεζικά πολεμικά αεροπλάνα εκδίωξαν τα αντίστοιχα ιαπωνικά από τον εναέριο χώρο - κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά.

Όπως φαίνεται, μετά την υπογραφή της συμφωνίας μαμούθ για την προμήθεια φυσικού αερίου, οι δύο χώρες εντείνουν τη συνεργασία τους και σε άλλους τομείς - γεγονός που προβληματίζει τις Η.Π.Α., ενώ οφείλει να απασχολεί τους Ευρωπαίους ακόμη περισσότερο, λόγω της εξάρτησης τους από τη ρωσική ενέργεια.

Ολοκληρώνοντας, μετά την ξεκάθαρη νίκη της ακροδεξιάς στη Γαλλία, με το 26% των ψήφων (έναντι 21% των συντηρητικών και 14% των σοσιαλιστών του κυβερνώντος κόμματος), ο γάλλος πρόεδρος φαίνεται πως έχει πανικοβληθεί - αφού θα ανακοινώσει μαζικές μειώσεις των φόρων, στην αύξηση των οποίων οφείλεται η αποτυχία του κόμματος του στις εκλογές.

Αυτό θα διευρύνει την απόσταση της Γαλλίας με τη Γερμανία, όσον αφορά τα οικονομικά τους μεγέθη, αυξάνοντας ραγδαία τις πιθανότητες διάλυσης της Ευρωζώνης - η οποία φαίνεται πως πλησιάζει με γρήγορα βήματα.

Ελλάδα

«Ντροπή για την Ευρώπη», γράφουν τα γερμανικά ΜΜΕ, σχολιάζοντας την εκλογή τριών βουλευτών της ακροδεξιάς παράταξης στην Ελλάδα, οι οποίοι θα συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κάτι αντίστοιχο όμως δεν γράφουν για τη Γαλλία, τη Δανία, την Αυστρία, την Ολλανδία, την Ουγγαρία κλπ., όπου οι νίκες ανάλογων εθνικιστικών κομμάτων ήταν κατά πολύ μεγαλύτερες.

Όσον αφορά τα εκλογικά αποτελέσματα, η ΝΔ φαίνεται πως είναι το μοναδικό πολιτικό κόμμα που μπορεί να κυβερνήσει - αφού έχει τη δυνατότητα να συνάψει κυβερνητική συμμαχία αφενός μεν με το ΠΑΣΟΚ, αφετέρου με το Ποτάμι. Αντίθετα, η αξιωματική αντιπολίτευση είναι μόνη της, με τον δυνητικό σύμμαχο της, τους Ανεξάρτητους Έλληνες, να έχει υποστεί τεράστιες απώλειες.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου