Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Πώς η "γκάφα" των 910 δισ. δολ. της Gazprom πλήττει τη ρωσική οικονομία

Πώς η "γκάφα" των 910 δισ. δολ. της Gazprom πλήττει τη ρωσική οικονομία
Toν Απρίλιο του 2007, εν μέσω του μεγαλύτερου ράλι που έχουν καταγράψει τα εμπορεύματα, ο τότε αντιπρόεδρος της Gazprom, Αlexander Medvedev, δεν έκρυβε την αισιοδοξία του. Το ρωσικό μονοπώλιο εξαγωγών φυσικού αερίου θα γινόταν η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο, έλεγε, προβλέποντας μάλιστα ότι η χρηματιστηριακή αξία της θα τετραπλασιαζόταν στο 1 τρισεκατομμύριο δολάρια μέσα στα επόμενα επτά χρόνια.

Οπως αναφέρει το Bloomberg, o Medvedev έπεσε έξω μόλις...910 δισεκατομμύρια δολάρια. Από το 2007 και μετά, καμία εταιρεία μεταξύ των 5.000 καλύτερων παγκοσμίως δεν σημείωσε μεγαλύτερη μείωση κεφαλαιοποίησης από τη Gazprom, μία “βουτιά” 154 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θεωρείται καθοριστική της αποδυνάμωσης της ρωσικής οικονομίας.

Η κρατική εταιρεία κατέγραφε απώλειες επί τρία συνεχή έτη στο χρηματιστήριο, καθώς συνέχιζε να χρηματοδοτεί τα πάντα, από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι έως τα projects στη Σιβηρία.

“Η Gazprom είναι πρωταθλήτρια στην καταστροφή αξίας”, λέει στο Bloomberg  o Ian Hague, ιδρυτικός εταίρος της Firebird Management, με έδρα τη Νέα Υόρκη, που διαχειρίζεται μεταξύ άλλων και ρωσικές μετοχές. “ Δεν είναι μόνο η Gazprom, η οποία απέτυχε να εκπληρώσει το στόχο της στην αυξανομένη κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Είναι η Ρωσία που απέτυχε. Απέτυχε να να δημιουργήσει ένα περιβάλλον, όπου οι κρατικές εταιρείες θα λειτουργούσαν ως   μέτοχοι”

Ο Sergei Kupriyanov, εκπρόσωπος της Gazprom στη Μόσχα, δήλωσε ότι η πρόβλεψη για 1 τρισεκατομμύριο δολάρια “ ήταν εκτός πλαισίου” επειδή οι αξιωματούχοι της εταιρείας προέβλεπαν αυτό τον αριθμό στην περίπτωση που συνέχιζαν να αυξάνονται οι τιμές του πετρελαίου. Ο ίδιος επισήμανε ότι οι κυρώσεις, που επέβαλλαν ΗΠΑ και Ευρώπη στη Ρωσία μετά την κατάληψη της Κριμαίας τον προηγούμενο μήνα, συνέβαλλαν στην υποχώρηση της τιμής της μετοχής της Gazprom.

Η τιμή της μετοχής έχει βυθιστεί 11% φέτος, στα 7,68% στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Σήμερα, υποχωρούσε 0,1% στα 134,72 ρούβλια, στο χρηματιστήριο της Μόσχας.

Οι τιμές πετρελαίου

Πάντως, όπως αναφέρει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, η τιμή του πετρελαίου διαπραγματευόταν χθες στα 104,79 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο έναντι 68,24 δολάρια την ημέρα που ο Μedvedev έκανε την πρόβλεψη για το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.

Η Παγκόσμια Τράπεζα προέβλεψε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η κρίση με την Ουκρανία αυξάνει τον κίνδυνο για ύφεση στη Ρωσία φέτος μετά την επιβράδυνση στο 1,3% της ανάπτυξης το 2013, το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων τεσσάρων χρόνων. Σύμφωνα με την πρόεδρο της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, Elvira Nabiullina, το ΑΕΠ θα αυξηθεί λιγότερο από 1% φέτος.  

Ο Putin, ο οποίος έχει περιγράψει την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης ως τη μεγαλύτερη γεωπολιτική καταστροφή του 20ου αιώνα, έχει προωθήσει το ρόλο του κράτους στην οικονομία.

Πριν από  μία δεκαετία, η κρατική εταιρεία παραγωγής πετρελαίου  OAO Rosneft ανέλαβε τη Yukos Oil, τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής αργού εκείνη την εποχή, μετά τη φυλάκιση του ιδρυτή της Mikhail Khodorkovsky.

Πέρυσι , η Rosneft  εξαγόρασε την TNK-BP, κοινοπραξία της BP στη Ρωσία, έναντι 55 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

“ Ετσι, ενεργεί οποιαδήποτε ρωσική κρατική εταιρεία. Η Gazprom συμμετέχει ενεργά στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, στα κοινωνικά projects, όπου επιβαρύνεται με τα κόστη αντί της κυβέρνησης, έτσι ελαφρύνει τα βάρη από τον προϋπολογισμό”, εκτιμά ο Oleg Popov, ο οποίος διαχειρίζεται τίτλους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για την Allianz Investments στη Μόσχα.

Πάντως, η Prosperity Capital θεωρεί ότι η Gazprom είναι καλή επένδυση, πιστεύοντας ότι η νέα πολιτική της κυβέρνησης όσον αφορά στον υπολογισμό των μερισμάτων μπορεί να αυξήσει τις αποδόσεις για τους  μετόχους.

“Εάν πιστεύαμε ότι η Gazprom δεν ήταν ελκυστική, δεν θα αγοράζαμε μετοχές της”, εξηγεί ο Mattias Westman, CEO της Prosperity Capital.

Μείωση κερδών

Τα κέρδη της Gazprom μειώθηκαν τους πρώτους εννέα μήνες του 2013 κατά 9% στα 467 δισεκατομμύρια ρούβλια (13 δισ. Δολ.), σύμφωνα με τους ρωσικούς υπολογισμούς. Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 4% στα 859 δισεκατομμύρια ρούβλια, σύμφωνα με τους διεθνείς υπολογισμούς.

Εχοντας ξοδέψει 3 δισεκατομμύρια για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς και ακόμα περισσότερα για τους νέους “διαδρόμους” φυσικού αερίου, παρακάμπτοντας την Ουκρανία, η Gazprom ανακοίνωσε ότι δεν έχει αρκετούς πόρους για να μοιράσει περισσότερο ρευστό στους μετόχους.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση έχει παγώσει τις εγχώριες τιμές της Gazprom κι έχει αυξήσει τους φόρους, καθώς το χρέος της Ουκρανίας για την αγορά φυσικού αερίου έχει φθάσει τα 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

“Η διαχείριση της Gazprom δεν γίνεται με στόχο τη μεγιστοποίηση του κέρδους από την επιχείρηση, αλλά περισσότερο με γνώμονα την πολιτική ατζέντα”, λέει χαρακτηριστικά ο William Browder, ιδρυτής της Hermitage Capital Management.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου