Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Για τα "αποκαϊδια" ποιου ενεργειακού κολοσσού πολεμούν οι μεγαλύτεροι "παίκτες" της αγοράς των ΗΠΑ

Για τα "αποκαϊδια" ποιου ενεργειακού κολοσσού πολεμούν οι μεγαλύτεροι "παίκτες" της αγοράς των ΗΠΑ
Οσοι αρέσκονται στο να παρακολουθούν δισεκατομμυριούχους να παλεύουν πάνω από τα “αποκαΐδια” ενός ισολογισμού, η υπόθεση της Energy Future Holdings αποτελεί το καλύτερο θέαμα.

Η ενεργειακή εταιρεία, που έχει την έδρα της στο Ντάλας, ενδέχεται να υποβάλει αίτηση για ένταξη σε καθεστώς προστασίας από χρεοκοπία (Chapter 11) αυτό το μήνα.

Οι συνομιλίες μεταξύ ιδιοκτητών και πιστωτών για το πως θα “μοιράσουν” τη μεγαλύτερη εταιρεία παροχής ενέργειας του Τέξας προκειμένου να ενταχθεί με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες στο Chapter 11 είναι “εποικοδομητικές”, σύμφωνα με την Energy Future. Ωστόσο, όπως αναφέρει το Bloomberg, οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται για περισσότερο από ένα χρόνο και οι δύο πλευρές έχουν ακόμη πολλά εμπόδια να ξεπεράσουν.

Κάθε τι σχετικό με το deal είναι τόσο μεγάλο όσο το Τέξας: Η μεγαλύτερη μοχλευμένη εξαγορά (48 δισ. δολ. Το 2007), η μεγαλύτερη χρεοκοπία στον τομέα της ενέργειας ( πιθανόν 45,6 δισ. δολ. μεγαλύτερη από την Enron) και μία μεγάλη απώλεια για τους  Henry Kravis, George Roberts, David Bonderman και Lloyd Blankfein, οι οποίοι αγόρασαν την εταιρεία γνωστή μέχρι πρότινος ως TXU Corp.

Η κατάρρευση της πηγάζει από την άνευ προηγουμένου πτώση στις τιμές φυσικού αερίου (90% από την ανώτατη έως την κατώτατη τιμή, Ιούνιος 2008 έως Μάρτιος 2012) και το χρέος που φορτώθηκε στην Energy Future.

“Παρακολουθώντας τους χορηγούς της εξαγοράς να παζαρεύουν με τους πιστωτές για ένα μικρό μερίδιο μετοχών είναι σαν να παρακολουθείς δύο σταρ του σινεμά να βγαίνουν από τη Ρολς-Ρόυς και να τσακώνονται για μία δεκάρα που έχει πέσει στην υδρορροή”, λέει στο Bloomberg o Erik Gordon, καθηγητής στο Ross School of Business του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. “Η κατάρρευση δείχνει ότι ακόμη και η εξαγορά από ηχηρά ονόματα στο χώρο μπορεί να “σκάσει” στο πρόσωπό τους όταν κάνουν υψηλά μοχλευμένες επενδύσεις σε ευμετάβλητες επιχειρήσεις. Το brand των επιχειρήσεων τους και η φήμη τους δεν είναι αρκετά για να τους σώσουν”.

Οι Τρεις Αμίγκος

Από τη μεγαλύτερη εξαγορά, που έχουν κάνει στη ζωή τους, οι Roberts και Kravis των KKR & Co., ο Bonderman της TPG Capital και ο Blankfein της  Goldman Sachs Group μπορεί να διασώσουν μόλις 1% από την αρχική επένδυση τους σε μετοχές, ύψους 8,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με ανθρώπους που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων. Παράλληλα, πρόκειται να χάσουν τον έλεγχο του  μεγαλύτερου μέρους της εταιρείας από δύο άλλους δισεκατομμυριούχους, τους  Leon Black και Howard Marks.

Ο Black της Apollo Global Management και ο Marks της Oaktree Capital Management, μαζί με την Centerbridge Partners, συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγαλύτερων πιστωτών. Κι επειδή οι τρεις εταιρείες έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους προκειμένου να αποσπάσουν ένα κομμάτι από την εταιρεία, ορισμένοι διαπραγματευτές τους αποκαλούν χαριτολογώντας “Οι Τρεις Αμίγκος”.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο για μία συμφωνία για την ένταξη στο Chapter 11 αυτό το μήνα παραμένει το ερώτημα “ποιος θα πληρώσει τους φόρους”.

“Οι Τρεις Αμίγκος” θέλουν να διασπάσουν τις διάφορες επιχειρήσεις της Εnergy Future κατά ένα τρόπο που θα τους ευνοήσει  ενώ θα αφήνει το χρεοκοπημένο σκελετό της Energy Future με χρέη στην εφορία ύψους 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία θα είναι αδύνατον να ξοφληθούν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Αλλοι μέτοχοι αντιτίθενται σε αυτά τα σχέδια και δεσμεύονται ότι θα πολεμήσουν το σχέδιο ή ακόμη θα πιέσουν την εφορία να αλλάξει τους κανόνες.

Οι ΚKR, TPG και Goldman Sachs Capital Partners, ο βραχίονας εξαγοράς της επενδυτικής τράπεζας, ξεκίνησαν τις διαπραγματεύσεις πέρυσι, ζητώντας να κρατήσουν το 15% του μεριδίου τους. Τώρα, εμφανίζονται πρόθυμοι να συμβιβαστούν με σημαντικά μικρότερο προκειμένου να διασφαλίσουν μία εύρυθμη χρεοκοπία.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου