Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

EKΤAKTO: Eπεισόδιο στο Αιγαίο με πολύ "ξύλο" σε τουρκικό ελικόπτερο από ελληνικά F-16 Block 52+ (upd)


Η τουρκική φρεγάτα Βarbaros κλάσης MEKO 200TN, προχώρησε σε μία πρωτοφανή πρόκληση (έχει καταντήσει κοινοτυπία η λέξη "πρωτοφανής" αλλά δυστυχώς η Άγκυρα συνεχώς κλιμακώνει τις προκλήσεις και δεν υπάρχει άλλη λέξη για να περιγράψει τα γεγονότα) περίπου 3,5 ώρες πριν:

Προερχόμενη από το ναύσταθμο του Ακσάζ, έφτασε στο κεντρικό Αιγαίο, όπου εκτέλεσε κανονική ανθυποβρυχιακή επιχείρηση εντός των Εθνικών Χωρικών Υδάτων στην Αμοργό (για την ακρίβεια μεταξύ της Αμοργού και του νησιού Κίναρος), "παρκάροντας" εντός των ΕΧΥ και απογειώνοντας ένα ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο S-70-B, το οποίο έκανε βόλτες γύρω από τα νησιά!

Το ελικόπτερο πετούσε μία ώρα (!) εντός του Εθνικού Εναέριου Χώρου, από την οποία τα 35', ενώ η φρεγάτα είχε εισέλθει στα Εθνικά Χωρικά Υδατα!

Στα ΕΧΥ εισήλθε μεταξύ 15.25 και 16.00 ανάμεσα στα δύο νησιά και ήταν τόσο σοβαρό που η ελληνική αντίδραση ήταν - επιτέλους - ασύμμετρα ισχυρή:

Σηκώθηκαν δύο μαχητικά F-16C Block 52+από το Καστέλι δεκαπέντε λεπτά μετά την απονήωση του ελικοπτέρου έφτασαν δέκα λεπτά αργότερα στην περιοχή, εγκλώβισαν το τουρκικό ελικόπτερο σε παραμέτρους βολής πυροβόλου και πυραύλων AIM-9L και πέρασαν δίπλα του τουλάχιστον δύο φορές.

Κοινώς, έπεσε - επιτέλους - "γερό ξύλο" σε σημείο που ζαλισμένος ο πιλότος αντί να το κατευθύνει προς την φρεγάτα προκειμένου να το προσνηώσει, παραλίγο να το ρίξει στην θάλασσα!

Η φρεγάτα, ακολουθούμενη από ένα σκάφος του ΠΝ βρίσκεται τώρα δυτικά της Σάμου, με κατεύθυνση τα Δαρδανέλια.

Η τουρκική φρεγάτα “Barbaros” F-244 ανήκει στην ομώνυμη κλάση και περιγράφεται ως σκάφος ΜΕΚΟ 200 Track II-A. Έχει πλήρες εκτόπισμα 3.350 τόνων, μήκος 116,7 μέτρα, πλάτος 14,8 μέτρα και βύθισμα 4,25 μέτρα.

Η μέγιστη ταχύτητα που αναπτύσσει ανέρχεται στους 32 κόμβους και το πλήρωμά της αποτελείται από 180 άτομα. Σε ότι αφορά τον οπλισμό της διαθέτει 2 τετραπλούς εκτοξευτές Mk 41 με βλήματα επιφανείας – επιφανείας RGM-84 Harpoon, ένα εκτοξευτή Mk 41 Mod 8 με 16 θέσεις για κάθετα εκτοξευόμενα βλήματα Sea Sparrow, ένα πυροβόλο των 5 ιντσών και τρία αντιπυραυλικά συστήματα Sea Zenith της Oerlikon Contraves.

Το τουρκικό Ναυτικό διαθέτει δύο σκάφη από την  συγκεκριμένη κλάση το ομώνυμο F-244 και το  F-245  Oruçreis, ενώ η επόμενη έκδοση των σκαφών που περιγράφονται ως ΜΕΚΟ 200 Track II-B έχει και αυτή δύο σκάφη τα Salihreis (F-246) και Kemalreis (F-247).         

Σε ότι αφορά το οργανικό ελικόπτερο που φέρει πρόκειται για ένα S-70B-28 Seahawk. Συνολικά το τουρκικό Ναυτικό διαθέτει 24 Seahawk για τα οποία έχουν αγοραστεί 84 βλήματα αέρος-επιφανείας AGM-114K Hellfire και είναι εξοπλισμένα με ενεργό σόναρ HELRAS και ραντάρ αέρος-επιφανείας APS-143 (V). Συγκριτικά το ΠΝ διαθέτει 11 ελικόπτερα S-70B-6 Aegean Hawk..

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου