Κρίσιμο τεστ για το δανεισμό της Ελλάδας θεωρείται η έξοδος της ΔΕΗ στις αγορές μέσω εταιρικού ομολόγου για την άντληση 300-500 εκατ. ευρώ που θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών του επενδυτικού της προγράμματος.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες η έκδοση του εταιρικού ομολόγου θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, και η εταιρεία προσδοκά το επιτόκιο να κυμανθεί κάτω του 7%, χωρίς να αποκλείονται επίπεδα μεταξύ 6%- 6,5%.
Στην ουσία δηλαδή, οι αγορές θα κληθούν να χρηματοδοτήσουν απευθείας επενδύσεις στην πραγματική οικονομία της Ελλάδας, κάτι που δεν συνέβαινε μέχρι και πριν από λίγους μήνες.
Θυμίζουμε ότι πριν από περίπου δύο χρόνια, η συμφωνία αναχρηματοδότησης δανεισμού ύψους 525 εκατ. ευρώ της ΔΕΗ από τρεις συνολικά ελληνικές τράπεζες είχε κλείσει με επιτόκιο κοντά στο 9%.
Το εγχείρημα θεωρείται ένα πρώτης τάξεως τεστ για το Ελληνικό Δημόσιο, με κάποια σενάρια που κυκλοφορούν να αναφέρουν ότι η έξοδός του στις αγορές είναι θέμα των επόμενων εβδομάδων.
Αλλωστε η ΔΕΗ έχει από τις αγορές την ίδια ακριβώς αξιολόγηση με το Ελληνικό Δημόσιο, που κατέχει το 51% των μετοχών της.
Βρετανία, Γερμανία
Το εταιρικό ομόλογο θα απευθύνεται στις αγορές της Βρετανίας, Γερμανίας και άλλες μεγάλες δυτικοευρωπαϊκές αγορές, όπου και θα γίνουν παρουσιάσεις (roadshows), ενώ με τα χρήματα που προσδοκά να σηκώσει η ΔΕΗ θα χρηματοδοτήσει επενδύσεις, με πρώτη και καλύτερη, τη νέα της λιγνιτική μονάδα Πτολεμαίδα V, μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές επενδύσεις των τελευταίων ετών.
Τα τελευταία 24ωρα στελέχη της ΔΕΗ εργάζονται πυρετωδώς για την προετοιμασία της έκδοσης στην οποία συνδράμουν 5 διεθνείς οίκοι, μεταξύ των οποίων οι Deutche Bank, Citigroup, Credit Suisse.
Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι οι συνθήκες έχουν ωριμάσει και ότι οι αγορές είναι έτοιμες να χρηματοδοτήσουν τη συγκεκριμένη ΔΕΚΟ, αντίθετα απ’ ότι συνέβαινε μέχρι πριν από λίγους μήνες.
Χαρακτηριστική είναι η αναφορά της Standard & Poors όταν πέρυσι τον Ιούλιο, αξιολογώντας τις αρνητικές προοπτικές της ΔΕΗ αναφερόταν στο ρίσκο για την αναχρηματοδότηση του ομολογιακού δανείου της ύψους 1,229 δισ. ευρώ. Τελικά το νέο δάνειο ύψους 2,2 δισ. ευρώ έκλεισε την περασμένη εβδομάδα, με κοινοπραξία ελληνικών τραπεζών, χωρίς να γίνει γνωστό το επιτόκιο, που σύμφωνα όμως με πληροφορίες είναι μεταξύ 7%-8%.
Ήταν η περίοδος που οι υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της ΔΕΗ (Standard n Poor’s) της είχαν κλείσει την πόρτα για άντληση κεφαλαίων στο εξωτερικό.
ΠΗΓΗ:.energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου