Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Στο σφυρί, μετά την Ανάσταση


Κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ», στην οποία θα μεταφερθεί το 30% του παραγωγικού δυναμικού και το πελατολόγιο της ΔΕΗ, προκειμένου στη συνέχεια να διατεθεί προς πώληση στους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Η κυβέρνηση βγάζει στο σφυρί τρεις λιγνιτικές μονάδες συν μία άδεια ηλεκτροπαραγωγής για το λιγνιτικό σταθμό Μελίτη ΙΙ, πέντε σύγχρονες υδροηλεκτρικές μονάδες και τα φιλέτα των λιγνιτικών κοιτασμάτων, δηλαδή την εκμετάλλευση έξι ορυχείων στη Δ. Μακεδονία. Και βεβαίως, εξασφαλίζει στους μέχρι πρότινος ανταγωνιστές της ΔΕΗ σίγουρη πελατεία περίπου δύο εκατομμυρίων, οι οποίοι θα «πουληθούν» στη «μικρή ΔΕΗ» χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Ταυτόχρονα δε, για έξι μήνες θα απαγορεύεται στη ΔΕΗ να ασκήσει επιθετική πολιτική για να τους πάρει πίσω, όπως θα απαγορεύεται και στους ίδιους τους πελάτες να λύσουν μονομερώς τη σύμβασή τους!

Προσωπικότητες από το χώρο της ενέργειας εξήγησαν στην «Ε» ότι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι περιμένουν πώς και πώς τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ», καθώς όπως είναι ήδη γνωστό έχουν μόνο μονάδες φυσικού αερίου.

Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι ανοίγει διάπλατα ο δρόμος στην ολιγοπώληση του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας με ιδιωτικούς όρους και στόχους, πράγμα που θα έχει ως συνέπεια μια νέα κούρσα κερδοσκοπικών αυξήσεων στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία θα συντελείται, έχοντας ως άλλοθι και ως προκάλυψη τον ανταγωνισμό

Σύμφωνα με όλες τις συγκλίνουσες πληροφορίες, το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή, ωστόσο η συζήτησή του, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, αναμένεται να ξεκινήσει μετά το Πάσχα. Μέχρι τότε, το υπουργείο ελπίζει ότι θα κατευναστούν οι αντιδράσεις που υπάρχουν ήδη κι από βουλευτές της συγκυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο νομοσχέδιο, η νέα εταιρεία, η οποία θα δημιουργηθεί ως 100% θυγατρική της ΔΕΗ, στη συνέχεια θα πουληθεί. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η ΔΕΗ θα μεταβιβάσει το σύνολο των μετοχών τής νέας εταιρείας σε ενδιαφερόμενα για την απόκτησή τους πρόσωπα, τα οποία θα αναδειχθούν στο πλαίσιο ανοικτού, διεθνούς, πλειοδοτικού διαγωνισμού.

Οπως ήδη αναφέρθηκε, οι συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που περιλαμβάνονται στον εισφερόμενο κλάδο, καθώς και οι παρεπόμενες έννομες σχέσεις που συνδέονται μ' αυτές, μεταβιβάζονται αυτούσιες στη νέα εταιρεία, μαζί με τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία του κλάδου, χωρίς τη συγκατάθεση των πελατών της ΔΕΗ. Εκτός κατανομής θα μείνουν οι καταναλωτές των μη διασυνδεδεμένων νησιών.

Η νέα εταιρεία υποκαθίσταται αυτοδικαίως στις έννομες σχέσεις της ΔΕΗ με τους εργαζομένους που περιλαμβάνονται στον εισφερόμενο κλάδο. Η διαδικασία μεταφοράς τού προσωπικού θα καθοριστεί με απόφαση του δ.σ. της ΔΕΗ.

Η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη σε διάστημα τριών μηνών μετά την ολοκλήρωση της απόσχισης των περιουσιακών στοιχείων που θα εισφερθούν στη νέα εταιρεία να ενημερώσει μέσω της ιστοσελίδας της τους πελάτες της για τη μεταβολή του προμηθευτή τους. Στη νέα εταιρεία, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θα μεταβιβαστούν και οι εγγυήσεις τρίτων υπέρ ΔΕΗ που αφορούν σε υποχρεώσεις που περιέρχονται σε αυτήν.

Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία εισφοράς και απόσχισης περιουσιακών στοιχείων, όπως αυτή προβλέπεται στο νομοσχέδιο, δεν πρόκειται να γίνει στο άψε-σβήσε. Συνδικαλιστές και στελέχη της αγοράς θεωρούν δεδομένο ότι θα είναι μία χρονοβόρος διαδικασία και σύμφωνα με τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις, δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2015.

**ΝΙΚΟΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ Δ.Σ.ΤΗΣ ΔΕΗ


Τους δίνουμε μέχρι και τα νερά μας

ΟΝίκος Φωτόπουλος, εκπρόσωπος των εργαζομένων στη διοικητικό συμφβούλιο της ΔΕΗ, τονίζει στην «Ε» πως η κυβέρνηση, «με την προσχηματική επίκληση της απελευθέρωσης της αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και του υποτιθέμενου ανταγωνισμού, τεμαχίζει-απαξιώνει και θυσιάζει τη μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση της χώρας, αποσιωπώντας ότι οι ανεξάρτητοι παραγωγοί (ιδιώτες) παράγουν περίπου το 35% Ηλεκτρικής Ενέργειας και κατέχουν πάνω από το 95% των μονάδων ΑΠΕ». Εξηγεί επίσης πως «παραδίδονται προς επίτευξη επιχειρηματικού κέρδους η διαχείριση των νερών, ποταμών και λιμνών για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, όταν είναι γνωστό ότι η εκμετάλλευση των Υδροηλεκτρικών Σταθμών και μέσω αυτής η διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων έχει ιδιαίτερη σημασία για το Κοινωνικό Σύνολο και την Εθνική Οικονομία. Ενώ η προβλεπόμενη μεταφορά του προσωπικού στη νέα εταιρεία καταργεί σκανδαλωδώς και "πραξικοπηματικά" όλα τα νομοθετικά κατοχυρωμένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων».

ΠΗΓΗ:enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου