Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Με Ρυθμό Χελώνας η Ολοκλήρωση του Διαγωνισμού Open Door


Εικοσιεπτά μήνες συμπληρώθηκαν αισίως χθες (2/4) από την προκήρυξη του διαγωνισμού open door για τα τρία κοιτάσματα πετρελαίου στα Ιωάννινα, στον Πατραϊκό και στο Κατάκολο. Παρόλα αυτά, οι ανάδοχες εταιρείες δεν έχουν κληθεί ακόμα από το ΥΠΕΚΑ να υπογράψουν τις συμβάσεις ώστε να ξεκινήσουν τις επενδύσεις τους, ενώ η κυβέρνηση προχωρά από αναβολή σε αναβολή, επικαλούμενη γραφειοκρατικά θέματα. 
Όπως χαρακτηριστικά μας δήλωσε στέλεχος ελληνικής πετρελαϊκής που συμμετέχει στον διαγωνισμό, «μέχρι τώρα ενημερώναμε τους ιθύνοντες στο υπουργείο Οικονομικών για τα τεχνικο-οικονομικά θέματα που αφορούν τις γεωτρήσεις και την διαδικασία που ακολουθείται στον υπόλοιπο κόσμο, ενώ χθες μόλις τελειώσαμε τα tutorials σε νομικό επίπεδο που άπτονται οικονομικών θεμάτων». 
Σύμφωνα με πληροφορίες του Energia.gr, οι πετρελαϊκές που πρόκειται να αναλάβουν τα Ιωάννινα (Energean, Petra Petroleum) και το Κατάκολο (Energean, Trajan, Schlumberger) ειδοποιήθηκαν αρχικά ότι θα υπέγραφαν τις συμβάσεις στις 27 Μαρτίου και εν συνεχεία η ημερομηνία μετατέθηκε για τις 2 Απριλίου και μετά για τις 9 Απριλίου. Εν τέλει, ούτε αυτό κατέστη εφικτό, με αποτέλεσμα η υπογραφή να πάρει νέα αναβολή για τη Μεγάλη Εβδομάδα. 
Το πλέον αρνητικό, όμως, είναι ότι ενώ είχε συμφωνηθεί οι εταιρείες να υπογράψουν τα συμβόλαια ως κοινοπραξίες, βάσει του Ν.4032/2012 περί συστάσεως κοινοπραξιών, τώρα διαμηνύθηκε σε αυτές ότι η υπογραφή θα γίνει με το καθεστώς του Ν.2287/95, πράγμα που σημαίνει στην πράξη νέες γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, αφού πρέπει να ξαναγραφτούν οι συμβάσεις. 
Όπως είναι φυσικό, οι εγχώριες και ξένες πετρελαϊκές δυσανασχετούν, επιρρίπτοντας όλη την ευθύνη στην κυβέρνηση για τις νέες καθυστερήσεις. Γεγονός είναι ότι μια διάρκεια 27 μηνών για έναν τέτοιο διαγωνισμό που αφορά τρία γνωστά, μάλλον μικρά και εύκολα σχετικά κοιτάσματα, είναι πλήρως αντίθετη με τις συνηθισμένες διεθνείς πρακτικές. Ως εκ τούτου, όπως παρατηρούν εκπρόσωποι των εταιριών, η ασυνέπεια που επιδεικνύει το ελληνικό Δημόσιο προδικάζει ένα αβέβαιο και επισφαλές μέλλον για τον κλάδο των υδρογονανθράκων στη χώρα μας. 
Όπως πληροφορείται το Energia.gr, οι ξένες εταιρείες που συμμετέχουν στην διαδικασία του open door έχουν εκφράσει την αγανάκτησή τους και διερωτώνται αν αξίζει τον κόπο η προσπάθεια που καταβάλλουν εν μέσω αυτών των κωμικοτραγικών εξελίξεων και ως εκ τούτου φαίνεται ότι επανεξετάζουν την παραμονή τους στα κοινοπρακτικά σχήματα. 
Τέλος, θα πρέπει να αναρωτηθούμε πως είναι δυνατόν το ΥΠΕΚΑ και το υπουργείο Οικονομικών να φέρουν εις πέρας τον μεγάλο αδειοδοτικό γύρο που ευαγγελίζονται για το Ιόνιο και την Κρήτη, ο οποίος σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης θα προκηρυχθεί εντός του 2014, όταν έχει βαλτώσει μια σχετικά εύκολη διαδικασία, όπως το open door. Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός για τα Ιωάννινα, τον Πατραϊκό και το Κατάκολο αποτέλεσε μια πρώτη δοκιμή για τη προσπάθεια επανεκκίνησης της Ελλάδας στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων και αν κρίνουμε από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, αυτή η δοκιμή υπήρξε μάλλον αποτυχημένη. Ας ελπίσουμε ότι η συνέχεια θα είναι πιο σοβαρή και συνεπής τουλάχιστον ως προς τα χρονοδιαγράμματα. 
Γιατί ως γνωστόν, μετά την υπογραφή οι συμβάσεις θα κατατεθούν στη Βουλή για επικύρωση, ενώ αμέσως μετά ξεκινά ο μαραθώνιος των αιτήσεων από πλευράς εταιριών για τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και την διενέργεια σεισμικών ερευνών. Και όλα αυτά πριν ακόμη εγκατασταθεί το παραμικρό γεωτρύπανο για έρευνες επί του εδάφους. 

ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου