Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Με 300 εκατ. ευρώ μπροστά και άλλα 600 εκατ. στη 10ετία, η Lamda φιλοδοξεί να πάρει το Ελληνικό

Με 300 εκατ. ευρώ μπροστά και άλλα 600 εκατ. στη 10ετία, η Lamda φιλοδοξεί να πάρει το Ελληνικό
Το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε ότι η Lamda Development ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Διοικητικού του Συμβουλίου για βελτίωση της αρχικής της προσφοράς και κατέθεσε σήμερα βελτιωμένη προσφορά ύψους 915 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 100% των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε..

Το 33% του ποσού αυτού θα καταβληθεί άμεσα με την ολοκλήρωση της συμφωνίας και το υπόλοιπο εντός 10 ετών, σύμφωνα με τους όρους της σχετικής σύμβασης. Η εταιρεία κατέθεσε τίμημα σαφώς βελτιωμένο, κατά ποσοστό υψηλότερο του 25% σε σχέση με την αρχική της προσφορά, και υπερβαίνει την αποτίμηση του ανεξάρτητου εκτιμητή (American Appraisal).

Επιπλέον του τιμήματος, η εταιρεία αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου κόστος ύψους 1,25 δισ. ευρώ, που απαιτείται για την υλοποίηση των αναγκαίων υποδομών και του Ενιαίου Μητροπολιτικού Πάρκου.

Τα σενάρια για τη χρηματοδότηση του project

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά Λάτση εξετάζει τα εξής σενάρια για τη χρηματοδότηση:

1) Τη δημιουργία εταιρείας αξιοποίησης ακινήτων όπου θα εισφερθούν περιουσιακά στοιχεία της Lamda, όπως το Mall, και η οποία εταιρεία είτε θα μπει στο χρηματιστήριο για να αντλήσει κεφάλαια είτε θα προχωρήσει με άλλους τρόπους.
2) Τη σταδιακή πώληση με τη διαδικασία της προεξόφλησης μέρους του project των επενδύσεων στο Ελληνικό κατά τη φάση της υλοποίησης.
3) Τη σύναψη συμφωνίας με αμερικανικά κεφάλαια μετά την υπογραφή με το ΤΑΙΠΕΔ έτσι ώστε να ενισχύσει τη χρηματοδοτική της δυνατότητα.

Η αγορά περιμένει επίσης ποιες πρόκειται να είναι οι κινήσεις της Lamda σε ό,τι αφορά τη σύναψη ομολογιακού δανείου ή την αύξηση κεφαλαίου. 

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, η προσφορά δεσμεύει την εταιρεία με εγγυητικές επιστολές για την καταβολή του τιμήματος και ποινικές ρήτρες για την υλοποίηση επένδυσης, ύψους τουλάχιστον 5,7 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στο τίμημα δεν περιλαμβάνεται συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου με ποσοστό 30% στα μελλοντικά κέρδη του επενδυτή, εφόσον η σωρευτική αποδοτικότητα της επένδυσης (IRR) ξεπεράσει το 15%. Δηλαδή εάν η σωρευτική απόδοση της επένδυσης (IRR) ξεπεράσει το 15%, το ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει το 30% των κερδών, πέραν του τιμήματος.

Ως επόμενο βήμα και σύμφωνα με τη διαδικασία, οι Χρηματοοικονομικοί Σύμβουλοι (Citigroup, Piraeus Bank) με τη συνδρομή του εξειδικευμένου συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, Happold Consulting, θα προχωρήσουν στην αξιολόγηση του δικαίου και ευλόγου της τελικής δεσμευτικής οικονομικής προσφοράς (fairness opinion) της Lamda Development, με βάση διεθνώς αποδεκτές διαδικασίες και πρότυπα αξιολόγησης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αφού λάβει υπόψη του τα ανωτέρω, καθώς και την εισήγηση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, θα αποφασίσει σε επόμενη συνεδρίασή του εντός των επόμενων ημερών για την ανακήρυξη ή μη Προτιμητέου Επενδυτή.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου