Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Oι Ευρωπαίοι νομίζουν ότι μπορούν να εκβιάσουν με τον South Stream


Απειλούν με αναστολή των εργασιών για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, αξίας €16,7 δισεκατομμυρίων, οι δυτικοί σύμφωνα με δημοσίευμα της Al Monitor, καθώς όπως ανακοίνωσε  ο Επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε., Günther Oettinger, οι διαπραγματεύσεις έχουν διακοπεί προσωρινά

Το εγχείρημα της μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη μέσω της Μαύρης Θάλασσας, το οποίο αναμενόταν να ξεκινήσει αυτό το μήνα, αποτελεί πλέον ερώτημα και διακύβευμα για την ενεργειακή ασφάλεια της καθώς οι δυτικοί προσπαθούν να εκβιάσουν την Ρωσία, αν και τ μόνο βέβαιο είναι ότι αν δεν υλοποιηθεί ο South Stream είναι σα να πυροβολούν τα πόδια τους!


Η απόφαση αναστολής των διαπραγματεύσεων λήφθηκε με βάση τις πολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία, δήλωσε εκπρόσωπος του Oettinger.

Σύμφωνα με αναλυτές οι ευρωπαϊκές εταιρείες θέλουν να στραφούν πλέον προς τις πηγές της Βορείου Αφρικής για να αναπληρώσουν το κενό του South Stream. Ενδεικτικά, η ιταλική εταιρεία Transport B.V. η οποία είχε αναλάβει τις υποθαλάσσιες συνδέσεις αναμένεται να εγκαταλείψει το project, όπως αναφέρει το Al Monitor. 

Εάν δεν βρεθεί καμία λύση τότε η Ευρώπη θα στραφεί προς άλλες πηγές όπως η εξαγωγή σχιστολιθικού αερίου μέσα στα σύνορά της ή στις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Λιβύη, τη Νορβηγία και την Αλγερία.

Αλλά αυτό πόσο δυνατό είναι; Πρακτικά αδύνατον, καθώς όλα αυτά θα περάσουν τουλάχιστον δέκα χρόνια για να ξεκινήσουν να υλοποιούνται όταν ο South Stream υπόσχεται  φυσικό αέριο σε δύο χρόνια μόλις από σήμερα.

Όμως η Βουλγαρία, αντιδρά, όπως επίσης και η Σερβία και τα δυτικά Βαλκάνια για τα οποία δεν υππάρχει άλληοδός για φτηνό κια σε σύντομο χρονικό διάστημα, φυσικό αέριο

Bέβαια να θυμίσουμε ότι και το αλγερινό φυσικό αέριο το ελέγχει η Ρωσία μέσω Gazprom, ενώ το σχιστολιθικό αέριο για να εξορυχθεί πρέπει να προκληθούν ανυπολόγιστες ζημιές στο περιβάλλον.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου