Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Δήλωση Προέδρου ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου μετά την υπογραφή νέας ΕΓΣΣΕ


Εξ΄ όσων γνωρίζετε τις διαπραγματεύσεις τις σκίαζε η νομοθετική παρέμβαση που έκανε η Κυβέρνηση κατ΄ εντολή της Τρόικα που έχει απαγορεύσει στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση να υπάρχουν οικονομικές ρυθμίσεις.
Η δαμόκλειος σπάθη του νόμου επικρέματο καθ΄ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και φτάσαμε στο σημείο να εκπνέει σε μερικές μέρες το καθεστώς της μετενέργειας. 
Έτσι θεωρήσαμε καθήκον μας, γιατί εδώ μιλάμε για ανθρώπους, για ψυχές, και όχι για ιδεοληψίες και ανέξοδες κορώνες, να υπογράψουμε Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, την οποία έχετε στα χέρια σας και με την οποία εκφράζουν εργοδότες και εργαζόμενοι τη δική τους θέληση, τη βούλησή τους, την πεποίθησή τους, ότι πρέπει να λειτουργήσει ελεύθερα ο θεσμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων. 
Προσπαθήσαμε να δώσουμε λύσεις.
Και προσπαθήσαμε στο προοίμιο αυτής της σύμβασης να εκφράσουμε αυτή την πολιτική βούληση για τις συλλογικές συμβάσεις, για τη μετενέργειά τους, για την καθολική ισχύ τους.
Θα αγωνιστούμε να εισακουστούμε και από την εκτελεστική εξουσία. Γιατί χρειάζεται να επαναλάβω ότι οι διαπραγματεύσεις δεν ήταν καθόλου ελεύθερες. Κι αυτό όχι με ευθύνη των εργαζομένων και των εργοδοτών, αλλά της εκτελεστικής εξουσίας.
Αυτό το αγκάθι προσπαθήσαμε να βγάλουμε κρατώντας ζωντανό το θεσμό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και θα εργαστούμε δίνοντας τον καλύτερο εαυτό μας να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε το θεσμικό πλαίσιο, εκείνο που θα μπορέσει να επαναφέρει σε ικανοποιητικό επίπεδο και τους μισθούς και τις θεσμικές ρυθμίσεις. 
Μένω σε κάτι το οποίο για πρώτη φορά επιχειρήσαμε και στο προοίμιο και με άρθρο της σύμβασης να ξεκινήσουμε με τους εργοδότες. Συνομολογήσαμε λοιπόν ότι από κοινού με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας θα αναλάβουμε δράσεις για να αποκατασταθεί το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και της κοινωνικής συνεννόησης στη χώρα το οποίο έχει διαρραγεί και επίσης συνομολογήσαμε την εμπλοκή μας στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση του νέου Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς, του νέου ΕΣΠΑ της περιόδου 2016-2020 και θέλω να σας πω ότι η έμφαση θα είναι σε δύο ζητήματα: στην απασχόληση και στην επιχειρηματικότητα. 
Γιατί είμαστε αυτοί που ξέρουμε και δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι τις θέσεις εργασίας δεν τις γεννούν τα προγράμματα αλλά οι επενδύσεις και η επιχειρηματικότητα. Κι αυτό θα προσπαθήσουμε, με την εμπλοκή μας να πετύχουμε ότι καλύτερο δυνατό. 
Ερώτηση δημοσιογράφου: Συζητήσατε κάτι για τις τριετίες μια και αποτέλεσαν και αντικείμενο διαπραγμάτευσης της Κυβέρνησης με την Τρόικα; 
Απάντηση: Τις τριετίες, εμείς έχουμε υπογράψει είναι θεσμική η ρύθμιση. Η Κυβέρνηση με νόμο τις έχει παγώσει. Μάθαμε από τις ακριτομυθίες και τις διαρροές αυτά που συζητούνται με την Τρόικα αλλά θα θυμάστε ήταν στην προηγούμενη συνάντησή μας, κάναμε μια σαφή δήλωση, νομίζω σαφής ήταν και η δήλωση των εργοδοτών, ότι αυτά πρέπει να ρυθμίζονται ανάμεσα στους εργοδότες και στους εργαζόμενους και δεν μπορούν να συζητάνε οι κυβερνώντες ερήμην των κοινωνικών εταίρων.
Χρησιμοποίησα τότε την έκφραση ότι συζητάνε χωρίς τον ξενοδόχο. Γιατί ξενοδόχοι είμαστε εμείς και οι εργοδότες. 
Ερώτηση δημοσιογράφου: Υπάρχει μια φιλολογία για περαιτέρω παρεμβάσεις στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό. Υπάρχουν περιθώρια για κάτι τέτοιο στο πλαίσιο ενός νέου μνημονίου; 
Απάντηση: Το θεωρώ αδιανόητο. Μας έλεγαν ότι μειώνουν κατά 32% τον κατώτερο μισθό που προβλεπόταν στην ΕΓΣΣΕ για τους νέους έως 24 ετών με πρόσχημα ότι έτσι θα διευκολύνουν την πρώτη είσοδο στην αγορά εργασίας των νέων. Απ΄την ώρα που έγινε αυτή η επαίσχυντη μείωση, η ανεργία των νέων υπερδιπλασιάστηκε. Αυτό είναι η μοναδική απάντηση για όσους θέλουν να συζητάνε με την Τρόικα ή με οποιονδήποτε άλλον τέτοια σχέδια. Γιατί μπορεί οι θεσμικοί φορείς των εργοδοτών να μη θέτουν τέτοια ζητήματα υπάρχουν κάποιοι που εξυπηρετώντας συμφέροντα των επιχειρήσεών τους, προσπαθούν να τα φέρουν στην επιφάνεια. Αυτά εμείς δεν τα δεχόμαστε είμαστε εκ διαμέτρου αντίθετοι. 

ΠΗΓΗ:gsee.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου