Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Στα 115 δισ. δολ. τα κέρδη του νορβηγικού Ταμείου Πετρελαίου


Το γιγαντιαίο πετρελαϊκό fund της Νορβηγίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι «έβγαλε» 115 δισ. δολάρια πέρυσι από τις επενδύσεις του σε μετοχές μεγάλων αμερικανικών και ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, που αντιστάθμισαν τις απώλειες των επενδύσεων σε ομόλογα πολλών κυβερνήσεων ανά τον κόσμο. Τα κέρδη που αποκόμισε ήταν της τάξεως του 15,9%, μάλλον μετριοπαθή αν αναλογιστεί κανείς ότι το 2013 οι τιμές σε κάποια χρηματιστήρια έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ. Ωστόσο, η αξία των περιουσιακών στοιχείων που διαθέτει το μεγαλύτερο κρατικό ταμείο κοινής ωφελείας στον κόσμο έφθασε αισίως τα 840 δισ. δολάρια (σχεδόν διπλάσιο από το ελληνικό... χρέος, που φθάνει τα 440 δισ. δολ.).
Αλλα μεγάλα κυβερνητικά fundς πετρελαιοπαραγωγών χωρών, όπως οι  Επενδυτικές Αρχές του Αμπου Ντάμπι και του Ντουμπάι, ελάχιστα αποκαλύπτουν για τις επενδύσεις τους. Το νορβηγικό Ταμείο, ωστόσο, που θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες «δεξαμενές κεφαλαίου» της παγκόσμιας οικονομίας, δεν χαρακτηρίζεται από μυστικοπάθεια. Ανακοινώνει με λεπτομέρειες τις δραστηριότητές του. Γι' αυτό και όσο μεγαλώνει και ισχυροποιείται το νορβηγικό Ταμείο τόσο αυξάνεται η πολιτική πίεση προς αυτό να διοχετεύσει τη δύναμη σε άλλους τομείς και να στρέψει την επιρροή του σε νέους, διαφορετικούς δρόμους. Αντί λοιπόν να παραμένει το Ταμείο παθητικός επενδυτής διατηρώντας μικρά μερίδια σε περισσότερες από 8.000 επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, άλλοι (νορβηγικές οικολογικές οργανώσεις) πιέζουν ώστε να επενδύσει σε φιλικούς προς το περιβάλλον τομείς και άλλοι (στελέχη της συντηρητικής κυβέρνησης) να επεκταθεί δυναμικά σε άλλου τύπου επενδύσεις όπως είναι τα αεροδρόμια και ο τομέας των ακινήτων.
Προς το παρόν το νορβηγικό Ταμείο κοινής ωφελείας και συντάξεων, στο οποίο η κυβέρνηση του Οσλο διοχετεύει μέρος των εσόδων της από τις εξαγωγές πετρελαίου (πέρυσι τοποθέτησε σε αυτό περίπου 40 δισ. δολ.) απαγορεύεται να επενδύσει σε καπνοβιομηχανίες και σε εταιρείες κατασκευής όπλων όπως είναι η Boeing και η Lockheed Martin. Το Ταμείο απαγορεύεται επίσης να αποκτά μετοχικό μερίδιο άνω του 10% σε κάποια επιχείρηση (κατέχει, ας πούμε, το 2,7% της Nestle και περίπου 2% της Royal Dutch Shell). Τα χρόνια της παγκόσμιας κρίσης η κατάρρευση πολλών αγορών ακινήτων δημιούργησε επενδυτικές ευκαιρίες. Ετσι, από το 2010 το fund άρχισε να επενδύει και σε ακίνητα.
Περίπου το 1% των συνολικών επενδύσεών του είναι σε ακίνητα - κλάδος που είχε πέρυσι απόδοση 12%. Οι υψηλές αποδόσεις όμως ήλθαν από τις κεφαλαιαγορές και κυρίως από την εκρηκτική άνοδο της Γουόλ Στριτ. Στις μετοχές άλλωστε βρίσκεται τοποθετημένο το 62% των κεφαλαίων που διαχειρίζεται το Ταμείο - παρά την πώληση μετοχών αξίας 25 δισ. δολ. που αποφάσισαν οι διαχειριστές του το περασμένο φθινόπωρο θεωρώντας ότι οι τιμές παραφούσκωσαν σε ορισμένες αγορές.
Η συντηρητική κυβέρνηση της χώρας που εκλέχθηκε το 2013, σκέπτεται να επεκτείνει τις επενδύσεις στα ακίνητα και να στραφεί σε κεφαλαιαγορές με μεγαλύτερες αποδόσεις. Σκέπτεται επίσης, αφού μειώσει τις τοποθετήσεις σε κρατικά ομόλογα, να διαφοροποιήσει το χαρτοφυλάκιο του fund με μερίδια σε μη εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες, σε αεροδρόμια και σε διόδια οδικών αρτηριών.
Από την άλλη, περιβαλλοντικές οργανώσεις και η κεντροαριστερή αντιπολίτευση ζητούν μεταφορά επενδυτικών κεφαλαίων από τους υδρογονάνθρακες σε «καθαρούς» επιχειρηματικούς τομείς. Τον Απρίλιο αναμένονται τα πορίσματα έρευνας για την επενδυτική στρατηγική του Ταμείου, την οποία παρήγγειλε η κυβέρνηση του Οσλο.
(του Stanley Reed, ΤΑ ΝΕΑ)

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου