Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Δικαίωση Chevron για την υπόθεση ρύπανσης στον Αμαζόνιο


Δεκτοί έγιναν από αμερικανό δικαστή οι ισχυρισμοί της Chevron ότι προηγούμενη δικαστική απόφαση, με την οποία καλούνταν να καταβάλει αποζημίωση ύψους 9,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για ρύπανση στον Αμαζόνιο, ήταν απόρροια απάτης.
Οι αυτόχθονες της πλούσιας σε πετρέλαιο περιοχής Λάγο Άγριο, διεκδικούσαν εδώ και χρόνια αποζημιώσεις για ρύπανση που προκάλεσε η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία Texaco, μεταξύ των δεκαετιών του 1970 και του 1990. Οι αυτόχθονες υποστηρίζουν ότι η Texaco, η οποία αγοράστηκε από τη Chevron το 2001, απέρριψε τοξικά υλικά σε μεγάλες περιοχές της ζούγκλας του Αμαζονίου, με αποτέλεσμα  να αυξηθούν κατακόρυφα οι θάνατοι από καρκίνο, οι αποβολές κ.ο.κ.
Πριν από λίγα χρόνια, δικαστήριο του Ισημερινού επέβαλε πρόστιμο ύψους 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Chevron, η οποία έκτοτε ασκούσε εφέσεις. Η απόφαση του περιφερειακού δικαστή ανατρέπει τα δεδομένα. Ο Λούις Κάπλαν αποφάσισε υπέρ της Chevron λέγοντας ότι οι συνήγοροι των εναγόντων χρησιμοποίησαν όλα τα πιθανά μέσα - εκβιασμό, δωροδοκία, ξέπλυμα χρήματος κ.α. - προκειμένου να εξασφαλίσουν μια απόφαση εναντίον του πετρελαϊκού ομίλου.
Μεταξύ άλλων, ο Κάπλαν έκανε δεκτό το βασικό ισχυρισμό της Chevron, ότι η ομάδα δικηγόρων των εναγόντων υπό το Στίβεν Ντόνζιγκερ συνέταξε η ίδια έκθεση για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της ρύπανσης, η οποία χρησιμοποιήθηκε στο δικαστήριο του Ισημερινού. Επιπλέον, δωροδόκησε και το δικαστή.
Παρότι κανείς δεν αμφισβητεί ότι η ρύπανση αποτελεί πραγματικότητα - άλλωστε η ίδια η Chevron δεν την αρνείται, αλλά επιμένει ότι δεν μπορεί εκείνη να είναι υπόλογη - οι χειρισμοί των δικηγόρων αποβαίνουν εις βάρος των αυτοχθόνων, καθώς η ετυμηγορία σημαίνει ότι η παλαιότερη απόφαση από το δικαστήριο του Ισημερινού, δεν μπορεί να εφαρμοστεί μέσω αμερικανικού δικαστηρίου.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου