Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Ρωσικό εμπάργκο στην προμήθεια καυσίμων των πυρηνικών εργοστασίων της Ουκρανίας


Η Ρωσία απαγόρευσε τη μεταφορά και την προμήθεια με πυρηνικά καύσιμα των πυρηνικών εργοστασίων της Ουκρανίας, αλλά και τη διακίνηση μέσω της χώρας προς άλλα κράτη της ανατολικής Ευρώπης, καθώς υπάρχει φόβος κατάληψης τους ή απόπειρας δολιοφθοράς από τους υποστηρικτές της κυβέρνησης του Κιέβου.
    
Την απόφαση της Μόσχας ανακοίνωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντιμίτρι Ρογκοζίν μιλώντας σε μέλη της κυβέρνησης. «Έχουμε προβλήματα με τη μεταφορά πυρηνικών καυσίμων μέσω του ουκρανικού εδάφους προς τους εταίρους μας στην Ανατολική Ευρώπη και υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που σχετίζονται με την προμήθεια καυσίμων των πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής στην ίδια την Ουκρανία», δήλωσε.

Η Μόσχα θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο μίας προβοκάτσιας ανάλογης με αυτή που έγινε στην πλατεία του Κιέβου, όπου ελεύθεροι σκοπευτές που άνηκαν στην αντιπολίτευση σκότωναν αστυνομικούς και διαδηλωτές προκειμένου να ανατρέψουν τη κυβέρνηση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς.  

Εξάλλου τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν πληροφορίες πώς εξτρεμιστές έχουν καταλάβει πυρηνικούς σταθμούς στην Ουκρανία, αμέσως μετά την κατάληψη ουκρανικών στρατιωτικών βάσεων στην Κριμαία από ένοπλους Ρώσους.

«Τα αποθέματα πυρηνικών καυσίμων σε πυρηνικά εργοστάσια της Ουκρανίας είναι αρκετά για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο» είπε ο Ντιμίτρι Ρογκοζίν και σημείωσε πώς η απαγόρευση στην μεταφορά των πυρηνικών καυσίμων σε όλη την Ουκρανία θα συνεχισθεί όσο υπάρχει αυτή η ασταθής κατάσταση.

Ο Ρογκόζιν πρόσθεσε ότι η ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom σκοπεύει να απευθύνει έκκληση προς την ηγεσία του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, για τη διενέργεια συμπληρωματικής επιθεώρησης της περιμετρικής ασφάλειας των ουκρανικών πυρηνικών σταθμών.

Είναι προφανές λοιπόν πως η Μόσχα έχει πολλά όπλα στη «φαρέτρα» της σε περίπτωση που η Δύση επιχειρήσει να επιβάλλει κυρώσεις για τη στάση της Ρωσίας στο θέμα της Ουκρανίας. Μπορεί να απαντήσει κλείνοντας τις… στρόφιγγες όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και σε άλλες χώρες.

Όσο για την κυβέρνηση του Κιέβου; Αυτή θα αρχίσει να ξεπουλάει ότι έχει και δεν έχει προκειμένου να αποπληρώσει τα δάνεια που θα πάρει από το ΔΝΤ. Ήδη, το Ταμείο έχει κάνει «εισβολή» στην Ουκρανία και της «ράβει κοστούμι», ξεκινώντας από την αύξηση του φυσικού αερίου κατά 40% και τη δέσμευση των κρατικών οχημάτων.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου