Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Στα μέσα του 2015 η γεώτρηση της Total στα οικόπεδα 10 και 11 της Κυπριακής ΑΟΖ


Το δεύτερο εξάμηνο του 2015 αναμένεται η πρώτη  ερευνητική γεώτρηση της Total E & P Cyprus στην κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε σήμερα ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Jean-Lue Porcheron.
Ο κ. Jean-Lue Porcheron μιλούσε στο πλαίσιο παρουσίασης των σχεδιασμών του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού στον οποίο, ως γνωστό, έχει χορηγηθεί άδεια εξερεύνησης υδρογονανθράκων στα ερευνητικά τεμάχια 10 και 11 εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Την παρουσίαση διοργάνωσε ο Κυπρο-Γαλλικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος και έφερε τον τίτλο “Total in Cyprus: A long term perspective”.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «υπάρχει ακόμη πολλή δουλεία να γίνει πριν την ανόρυξη της γεώτρησης κάτι που σημαίνει ότι ενδεχομένως να μην  είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τη γεώτρηση πριν από τα μέσα του 2015».
«Αυτό είναι μόνο η αρχή των ερευνών στην Κύπρο» είπε και πρόσθεσε ότι «θα κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για να διεξάγουμε τις δραστηριότητες μας εγκαίρως».
Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι «δεν μπορούμε να παραλείψουμε τα τεχνικά στάδια που προηγούνται της ανόρυξης της γεώτρησης», συστήνοντας σε όλους στην Κύπρο να επιδείξουν υπομονή.
Ανέφερε, επίσης, η εξαγωγή του φυσικού αερίου σε υγροποιημένη μορφή «προσφέρει περισσότερη ευελιξία στην εμπορία και στη δημιουργία αξίας», σημειώνοντας, παράλληλα, πως  η δημιουργία χερσαίου τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου προσφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη σε μια χώρα .
Ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν και άλλες επιλογές που είναι πιο βιώσιμες οικονομικά και πρόσθεσε ότι η τελική επιλογή εξαρτάται θα εξαρτηθεί από την ποσότητα του φυσικού αερίου που θα εντοπιστεί.
Είπε ακόμη ότι η εταιρεία μελετά όλες τις πιθανές επιλογές, συμπεριλαμβανομένης και της δημιουργίας αγωγού φυσικού αερίου.

Παραδέχτηκε ωστόσο ότι η δημιουργία αγωγού δεν προσφέρει ευελιξία ενώ χρειάζεται, όπως είπε, καλή και μακροπρόθεσμη σχέση με τη χώρα στην οποία θα καταλήγει ο αγωγός. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό», κατέληξε.
Η Total E&P Cyprus έχει λάβει άδεια για σεισμολογικές δραστηριότητες διερεύνησης υδρογονανθράκων εντός του ερευνητικού τεμαχίου 10 και σε μέρος των ερευνητικών τεμαχίων 6, 7 και 11 της κυπριακής ΑΟΖ. Σημειώνεται ότι άδεια για τη σεισμική έρευνα άρχισε την η 1η Φεβρουαρίου και λήγει την 1η Μαΐου 2014, με δυνατότητα ανανέωσης από τον Υπουργό Γεωργίας.
Η Total E&P Cyprus Ltd θα προβεί σε δισδιάστατη σεισμική έρευνα με ειδικά σκάφη με σκοπό τον εντοπισμό υδρογονανθράκων εντός των συγκεκριμένων ερευνητικών τεμαχίων με τη χρήση τεχνικής απελευθέρωσης ακουστικών παλμών που φθάνουν μέχρι τα θαλάσσια υποστρώματα. Στόχος είναι η λήψη πληροφοριών για πιθανή παρουσία παγιδευμένου πετρελαίου ή / και φυσικού αερίου στα υποστρώματα.
Πηγή ΚΥΠΕ

ΠΗΓΗ:elliniki-aoz.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου