Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Mερίσματα 1 τρισ. δολ. κατέβαλαν οι μεγαλύτερες εταιρείες το 2013- Ποιοι είναι οι "πρωταθλητές"

Mερίσματα 1 τρισ. δολ. κατέβαλαν οι μεγαλύτερες εταιρείες το 2013- Ποιοι είναι οι "πρωταθλητές"
Οι μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες στον κόσμο κατέβαλλαν μερίσματα συνολικού ύψους άνω του 1 τρισ. δολ για πρώτη φορά, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι επενδυτές ανταμείφθηκαν με 1,027 τρισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, καθώς τα μερίσματα αυξήθηκαν κατά 301 εκατομμύρια δισεκατομμύρια δολάρια από το 2009, σύμφωνα με έρευνα της  Henderson Global Investors, την οποία δημοσιεύει το CNBC.

Τα μερίσματα από εταιρείες των αναδυόμενων αγορών διπλασιάστηκαν από το 2009 έως το 2011, αλλά η ανάπτυξη στην περιοχή έχει έκτοτε επιβραδυνθεί, καθώς ο “σούπερ- κύκλος” των εμπορευμάτων τελείωσε και τα νομίσματα διολίσθησαν.

Τα μερίσματα από την Ευρώπη, εξαιρούμενης της Βρετανίας, αυξήθηκαν κατά 8% από το 2009, φθάνοντας τα 199,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2013. Η αύξηση αυτή ανήγαγε την περιοχή στη “δεύτερη πιο σημαντική περιοχή στον κόσμο σε απόδοση μερισμάτων, μετά τη Βόρεια Αμερική”, διαπιστώνει η έρευνα.

Οι ΗΠΑ αύξησαν τα μερίσματα κατά 49% την τελευταία πενταετία, γεγονός που την κατατάσσει στην κορυφή των χωρών με τα μεγαλύτερα μερίσματα, και η οποία αποτελεί το ένα τρίτο της παγκόσμιας πίτας με 301,9 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Οι τράπεζες και η τεχνολογία ήταν οι κλάδοι που έδωσαν τα μεγαλύτερα μερίσματα. Ειδικά, ο χρηματοοικονομικός κλάδος απέδωσε τα περισσότερα, καθώς ανέκαμψε μετά την χρηματοοικονομική κρίση.

Οι “γίγαντες” της τεχνολογίας, με πρώτη την Apple, κατέγραψαν την ταχύτερη ανάπτυξη όσον αφορά στα μερίσματα, σημειώνοντας αύξηση 109%. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο η Αpple κατέβαλε το ένα έκτο των συνολικών μερισμάτων πέρυσι, συνεχίζοντας τις πολύ καλές επιδόσεις που είχε το 2012.

Οι δέκα εταιρείες με τα μεγαλύτερα μερίσματα κατέβαλαν σχεδόν ένα δισ. δολ. για κάθε 10 δισ. δολ., που καταβλήθηκαν πέρυσι, σύμφωνα με την έρευνα.

Οι πετρελαϊκές εταιρείες και οι τράπεζες κυριαρχούν στο σχετικό κατάλογο, στην κορυφή του οποίου βρίσκεται η Shell. Ακολουθούν οι Exxon Mobil, Apple, Time Warner Cable, HSBC, Banco Santander, Vodafone, China Construction Bank, China Mobile, AT&T  και General Electric.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου