Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Γιάννης Φωτόπουλος: Το Μεγάλο Βήμα της ΑΣΠΡΟΦΟΣ


Mε σειρά στρατηγικών κινήσεων στο εξωτερικό, σε περιοχές όπου υλοποιούνται μεγάλες επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας κατάφερε η «Ασπροφός», εταιρεία του ομίλου των ΕΛΠΕ, να αντεπεξέλθει στις πιέσεις από την ύφεση στην εγχώρια αγορά, δηλώνει στην «Η» ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Γιάννης Φωτόπουλος.

Πώς μία εταιρεία με δράση 30 χρόνων βλέπει την περαιτέρω πορεία της εν μέσω της ύφεσης;
Η ΑΣΠΡΟΦΟΣ είναι στενά συνδεδεμένη με τις επενδύσεις που γίνονται στη χώρα και κυρίως, αλλά όχι μόνο, με αυτές στον κλάδο των διυλιστηρίων πετρελαίου, όπου συνέβαλε σε όλα τα έργα εκσυγχρονισμού των τεσσάρων διυλιστηρίων του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ (ΕΛΠΕ) και του φυσικού αερίου. Ειδικά στο φυσικό αέριο, από το 1987 που ξεκίνησαν τα μεγάλα έργα εισαγωγής και διανομής του στην Ελλάδα η ΑΣΠΡΟΦΟΣ είχε και έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτά όσο αφορά τη μελέτη και την επίβλεψη της κατασκευής τους για λογαριασμό της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ. Η οικονομική κρίση αναπόφευκτα οδήγησε σε δραματική μείωση σε τέτοιου είδους επενδύσεις, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουμε μια συρρικνωμένη εσωτερική αγορά. Προκειμένου να αντεπεξέλθουμε στις προκλήσεις από τις αρχές του 2012 στραφήκαμε προς άλλες αγορές, σχεδιάζοντας και πραγματοποιώντας σειρά ενεργειών προώθησης στο εξωτερικό. Έχουμε επιλέξει περιοχές όπου υλοποιούνται μεγάλα επενδυτικά προγράμματα στον τομέα της Ενέργειας, όπως η Μέση Ανατολή, η Βόρεια Αφρική, η Ρωσία, η ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και αλλού. Αναπτύξαμε δίκτυο επαφών και τοπικών συνεργασιών αξιοποιώντας τις επιχειρηματικές σχέσεις των ΕΛΠΕ, συμμετέχοντας σε διεθνή συνέδρια στη Μόσχα, στο Ντουμπάι, στη Ρώμη, και βεβαίως στην Αθήνα, που ολοένα και πυκνότερα ελκύει το ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας σε θέματα υδρογονανθράκων.

Ξεκινήσαμε κυριολεκτικά από το μηδέν, κινηθήκαμε εντατικά και μεθοδικά στηριζόμενοι στην τεχνογνωσία μας, στην αξιοπιστία μας και στο υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό μας και σήμερα πλέον, μέσα σε μόλις ενάμισι χρόνο, έχουμε δομήσει συνεργασίες στη Σ. Αραβία, το Κουβέιτ, το Ομάν, τη Ρωσία, την Τουρκία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία και την Κροατία και συμμετέχουμε σε διαγωνισμούς για την παροχή υπηρεσιών σ' αυτές τις χώρες.
Επίσης έχουμε συμμετάσχει σε διαγωνιστικές διαδικασίες και αλλού όπως στην Πολωνία, την Αλγερία, την Τυνησία, μέχρι και το Αφγανιστάν.
Έτσι, το όνομα της εταιρείας μας, του Ομίλου μας και της χώρας προβάλλονται μέσα από αυτές τις δράσεις μας σε αυτά τα μέρη του κόσμου, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό στη σημερινή συγκυρία. Το 2012-2013 η ΑΣΠΡΟΦΟΣ διεκπεραίωσε σημαντικό κομμάτι των μελετών για τον αγωγό που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ιταλία, μέσω της Β. Ελλάδας.

Πού εδράζετε τη νέα σας εξωστρεφή στρατηγική; Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι θα επιτύχετε;
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ


ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου