Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Έκτακτη Σύνοδο του OPEC για να Αντιμετωπιστεί η Πτώση της Τιμής του Αργού Ζητά η Βενεζουέλα


Τη σύγκληση έκτακτης συνόδου του OPEC ζήτησε την Παρασκευή η Βενεζουέλα, καθώς, όπως τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας, «χρειάζεται να συντονιστούμε με κάποιον τρόπο ώστε να σταματήσει πτώση των τιμών του πετρελαίου», προσθέτοντας ότι ο ίδιος έχει ήδη επικοινωνήσει για τον σκοπό αυτό με άλλους υπουργούς χωρών-μελών του Οργανισμού.
«Είμαι πεπεισμένος πως αυτό δεν οφείλεται στις συνθήκες της αγοράς, αλλά αποτελεί χειραγώγηση τιμών ώστε να δημιουργηθούν οικονομικά προβλήματα σε μεγάλες πετρελαιοπαραγωγούς επιχειρήσεις», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Καράκας ο Ραφαέλ Ραμίρεζ, ο οποίος έχει διατελέσει στο παρελθόν Υπουργός Πετρελαίου της Βενεζουέλας, αλλά και επικεφαλής της δημόσιας πετρελαϊκής εταιρείας της χώρας, της PDVSA. 
Υπενθυμίζεται ότι η επόμενη τακτική συνεδρίαση του OPEC έχει προγραμματιστεί για τις 27 Νοεμβρίου στην έδρα του Οργανισμού στη Βιέννη.
«Υπάρχει σημαντική υπέρβαση, κατά περίπου 2 εκατ. Βαρέλια», δήλωσε. «Υπάρχουν χώρες που παράγουν υπερβολικά, πολύ πάνω από την ορισθείσα παραγωγική ποσόστωση, άρα πρέπει να αναθεωρήσουμε τις ποσότητες αυτές», πρόσθεσε ο ΥΠΕΞ της Βενεζουέλας.
Η Σαουδική Αραβία αύξησε την παραγωγή αργού σε 9.704.000 βαρέλια ημερησίως το Σεπτέμβριο από 9.597.000 βαρέλια ημερησίως τον Αύγουστο, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το Ριάντ έχει ως προτεραιότητα την υπεράσπιση του μεριδίου αγοράς που διαθέτει και όχι τη διατήρηση των τιμών, παρά τη συνεχιζόμενη «βουτιά» των τελευταίων.
«Πρέπει να σταματήσουμε την πτώση των τιμών του πετρελαίου», υπογράμμισε ο Ραμίρεζ για να προσθέσει ότι δεν πρέπει να υπάρχει πόλεμος τιμών ούτε η τιμή του αργού να βρίσκεται κάτω από τα 100 δολ. το βαρέλι, καθώς, όπως τόνισε, αυτό «δεν εξυπηρετεί κανέναν».
Φέτος, το αργό της Βενεζουέλας έχει κατά μέσο όρο κυμανθεί στα 94,99 δολάρια το βαρέλι, σε σύγκριση με τα 98,08 δολ. το 2013 και τα 103,42 δολαρίων το 2012. Αν και διαθέτει μερικά από τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, η Βενεζουέλα παράγει μόνο 2,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, που αποφέρουν το 96 % των ξένων συναλλαγματικών αποθεμάτων της. Σύμφωνα με την Deutsche Bank, η Βενεζουέλα χρειάζεται μια τιμή κοντά στα 121 δολ. το βαρέλι, για το τρέχον έτος, για να καταφέρει η κυβέρνηση να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της.
Από την πλευρά της, η Σαουδική Αραβία, μαζί και πολλές άλλες βασικές χώρες-μέλη του Οργανισμού δεν έχουν δείξει ως τώρα σημάδια πανικού από την πτώση των τιμών, που έχει οδηγήσει το Brent από τα επίπεδα των 115 δολ. το βαρέλι στα μέσα Ιουνίου στα 88,10 δολ. το βαρέλι την περασμένη Πέμπτη. Οι χώρες αυτές δεν θεωρούν αναγκαία μια συνάντηση πριν από την τακτική σύνοδο στις 27 Νοεμβρίου.
Μάλιστα, ακόμη και το Ιράν, που χρειάζεται 140 δολ. το βαρέλι δήλωσε πως μια έκτακτη συνεδρίαση του OPEC δεν είναι αυτή την ώρα στην ατζέντα


ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου