Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Ποια είναι Dragon Oil που “μπαίνει” σφήνα σε ΕΛΠΕ -Edison για τον πατραϊκό κόλπο

Ποια είναι Dragon Oil που “μπαίνει” σφήνα σε ΕΛΠΕ -Edison για τον πατραϊκό κόλπο
Η πρόταση εξαγοράς που κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα η αραβικών συμφερόντων  Dragon Oil στην ιρλανδική  Petroceltic, μπορεί να αλλάξει τα επενδυτικά “χρώματα” στο σχήμα που έχει αναλάβει τις έρευνες και την εκμετάλλευση του θαλάσσιου οικοπέδου στο πατραϊκό κόλπο, καθώς εφόσον ολοκληρωθεί η αγορά και μεταβιβαστούν τα πάγια τότε μπορεί τα δικαιώματα του 33% της κοινοπραξίας να μεταβιβαστούν στη νέα εταιρεία, χωρίς ακόμα είναι ξεκάθαρες οι προθέσεις.

Είναι ένας ανεξάρτητος όμιλος με αντικείμενο την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου, η κύρια παραγωγή της είναι  στο Τουρκμενιστάν στην Κασπιά (94%), αλλά και ένα μπλοκ στη Τυνησία , 9 στο Ιράκ, στο  το Αφγανιστάν, στις Φιλιππίνες και στην Αίγυπτο.  Η έδρα του Ομίλου είναι στο Ντουμπάι και  η Emirates National Oil Company Limited που ανήκει στην κυβέρνηση κατέχει περίπου το 54% του μετοχικού της κεφαλαίου. της Εταιρείας. Μάλιστα, η κίνηση  προς την  Petroceltic δεν φαίνεται τυχαία, καθώς είναι ήδη εισηγμένη στο ιρλανδικό χρηματιστήριο

Τα μεγέθη της εταιρείας είναι εντυπωσιακά. Διαθέτει ρευστότητα 1,86 δισ. Δολάρια, 675 εκατ. Βαρέλια βεβαιωμένων αποθεμάτων, ενώ σε φυσικό αέριο ανέρχονται σε 1,3 τρισ κυβικά πόδια. Απασχολεί 1.550 εργαζόμενους από τους οποίους οι  1.400 εργάζονται στο Τουρκμενιστάν και και  150 εργαζόμενοι στο Ντουμπάι. Σύμφωνα με την εταιρεία, στόχος είναι να καταφέρει μια 100.000 βαρέλια την ημέρα  στα τέλη του 2015 και να επεκτείνει τις συνεργασίες της. Το υψηλόβαθμο μέλος της εταιρείας Mohammed Al Ghurair έχει δηλώσει ότι βασική στρατηγική είναι να επιταχυνθεί η παραγωγή στην περιοχή του Τουρκμενιστάν, να αναπτύξουν ευκαιρίες στο φυσικό αέριο και να εντείνουν την επιθετική πολιτική με εξαγορές.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου