Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Επισήμως σε bear market το πετρέλαιο


Το πετρέλαιο βρίσκεται στη μέση ενός από τα χειρότερα selloff από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, με τις τιμές στη διεθνή αγορά να έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 20% από τα μέσα Ιουνίου, χάνοντας το κρίσιμο επίπεδο των 85 δολαρίων.

Υπάρχουν δύο απλές εξηγήσεις: μικρή ζήτηση, μεγάλη προσφορά. Πίσω από την υποτονική ζήτηση κρύβονται παράγοντες όπως η "βαλτωμένη" ευρωπαϊκή οικονομία, η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα αλλά και η εξασθενημένη ζήτηση για βενζίνη στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας, το 2014 η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο θα αυξηθεί κατά μόλις 1,5%.

Το αργό, τόσο στη Νέα Υόρκη, όσο και στο Λονδίνο έχει υποχωρήσει περισσότερο από 20% από τα υψηλά του Ιουνίου, ενώ παράλληλα τα διαθέσιμα αποθέματα στις μεγάλες ενεργοβόρες οικονομίες της Δύσης, αλλά και οι εξαγωγές των πετρελαιοπαραγωγών χωρών εμφανίζονται σήμερα με τα τελευταία δεδομένα να υπερκαλύπτουν τη ζήτηση. Με τις προβλέψεις των οικονομολόγων να μιλούν για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, καθίσταται, για την ώρα, δύσκολο να αντιληφθεί κανείς από πού μπορεί να έρθει η ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου. Στο περιβάλλον αυτό, traders και hedge funds φέρονται να κλείνουν τις long θέσεις τους στο αργό, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, ενώ αντιθέτως οι short θέσεις –που ποντάρουν σε υποχώρηση των τιμών- έχουν αυξηθεί κατά 8%, μόνο την τελευταία εβδομάδα. Μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι, όπως η Barclays, χαμηλώνουν τη μέση πρόβλεψη για την τιμή του αργού το δ’ τρίμηνο δραστικά. Ειδικότερα, η Barclays «έκοψε» την πρόβλεψή της στα 85 δολάρια, από 98 δολάρια, σε μία εξέλιξη ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στις αγορές. Οι πιο μακροπρόθεσμες τάσεις εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν από τις μεταβολές της παγκόσμιας παραγωγικής δραστηριότητας αλλά και την ισοτιμία του αμερικανικού νομίσματος. 

Οι αναλυτές υπενθυμίζουν ότι παραδοσιακά το πετρέλαιο ακολουθεί αντιστρόφως ανάλογη πορεία από την τιμή του αμερικανικού νομίσματος καθώς οι διεθνείς αγορές τείνουν να εξισορροοπήσουν τη μεταβολή ενός εμπορεύματος που διαπραγματεύεται στο αμερικανικό νόμισμα.

Άπειλή για τους ελληνικούς υδρογονάναθρακες

Δύο όψεις για την ελληνική οικονομία έχει η μεγάλη πτώση των τιμών πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, καθώς από τη μία πλευρά πιέζει τα ενεργειακά κόστη της ιδιαίτερα εξαρτημένης από τις εισαγωγές υδρογονανθράκων ελληνικής οικονομικής δραστηριότητας, αλλά από την άλλη πλευρά συρρικνώνει τα δυνητικά περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων που μπορεί να ενδιαφέρονται για την έρευνα και εκμετάλλευση των ελληνικών υπεράκτιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. 

Με δεδομένο ότι ορισμένοι αναλυτές τοποθετούν το κόστος εξόρυξης από τα βαθύτερα κοιτάσματα, ακόμη και στα 70 δολάρια το βαρέλι, η υποχώρηση του αργού στις διεθνείς αγορές κάτω από τα 85 δολάρια για αργό στη Νέα Υόρκη (WTI) και τα 89 δολάρια για το brent δημιουργείται εύλογος προβληματισμός και για το ενδιαφέρον που μπορεί να προσελκύσουν οι επικείμενοι διαγωνισμοί της Αθήνας. 

Στο ελληνικό μακροοικονομικό μέτωπο, η πτώση των τιμών του αργού υπερκαλύπτει την ανατίμησή του από την υποτίμηση του ευρώ το τελευταίο διάστημα. Ως εκ τούτου δημιουργεί ευνοϊκότερο υπόβαθρο για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, αλλά όχι και για την προοπτική ανάπτυξης της ελληνικής παραγωγής υδρογονανθράκων.


ΠΗΓΗ.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου