Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Τι προβλέπει η τροπολογία για την αντικατάσταση συστηματων πετρελαίου με φυσικού αερίου


Τις υφιστάμενες ΕΠΑ ως τους φορείς υποδοχής των αιτήσεων για ένταξη στο επιδοτούμενο πρόγραμμα αντικατάστασης καυστήρων πετρελαίου με φυσικού αερίου, ορίζει η σχετική τροπολογία του ΥΠΕΚΑ που κατατέθηκε προ ημερών στο σχέδιο νόμου του υπ. Εσωτερικών για τον έλεγχο των οικονομικών των κομματων.
Προβλέπει παράλληλα ότι οι εργασίες που θα γίνονται στο πλαίσιο της αντικατάστασης καυστήρων πετρελαίου με αερίου θα εξαιρούνται από την τυχόν έγκριση εκτέλεσης εργασιών μικρής κλίμακας από την πολεοδομία.
Προκειμένου να μη δημιουργηθεί παρανόηση, ούτε σήμερα (ν.3175/2003) απαιτείται έγκριση από την πολεοδομία προκειμένου να υποβάλλει μια πολυκατοικία ή μονοκατοικία αίτημα σύνδεσης με το δίκτυο του φυσικού αερίου. Απλώς, η συγκεκριμένη πρόβλεψη επιχειρεί να καλύψει και κάποιες περιπτώσεις παλαιών κτιρίων ή “αυτονόμησης” από το κεντρικό σύστημα, όπου επειδή ενδεχομένως απαιτούνται επιπλέον εργασίες π.χ. αντικατάσταση ολόκληρου του υδραυλικού συστήματος σωληνώσεων, με βάση το σημερινό καθεστώς πρέπει να προσκομίσουν άδεια από πολεοδομία.
Επίσημα η προκήρυξη δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί, κάτι που αναμένεται να γίνει εντός της εβδομάδας, προκειμένου και να αρχίσουν να υποβάλλονται οι αιτήσεις υπαγωγής, με περιθώριο κατάθεσης μέχρι και τις 30 Απριλίου 2015.
Το ύψος της δαπάνης ανέρχεται σε 15 εκατ. ευρώ, και όπως αναφέρεται στην τροπολογία (σσ: κατατέθηκε στις 3/10/2014), θα καλυφθεί κατά 15% με εθνική συμμετοχή (2,25 εκατ. ευρώ) και κατά 75% με κοινοτική χρηματοδοτήση (12,75 εκατ. ευρώ).
Στην ίδια τροπολογία αναφέρεται ότι είναι δυνατή η καταβολή αποζημίωσης στις τρεις ΕΠΑ για τα έξοδα που συνεπάγεται η εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος με ποσοστό 2% επί του προυπολογισμού της δράσης (σσ: δηλαδή έως 300.000 ευρώ επί συνόλου 15 εκατ. ευρώ).


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου