Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Η Gazprom έτοιμη να εξαγοράσει κοιτάσματα πετρελαίου στη Βραζιλία


Επεκτείνει την παρουσία της στη Νότια Αμερική ο κρατικός ενεργειακός κολοσσός της Ρωσίας, Gazprom. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, ο διευθυντής της Gazprom στη Βραζιλία Σακαρμπέκ Οσμόνοφ δήλωσε πως η θυγατρική της, Gazprom International, βρίσκεται σε συνομιλίες για την αγορά μερίδιων σε υπεράκτια κοιτάσματα πετρελαίου της Βραζιλίας, ενώ μέσα σε ένα χρόνο σχεδιάζει να ξεκινήσει την παραγωγή φυσικού αερίου και σε κοιτάσματα της Βολιβίας.

Ιδιαίτερα, στη Βραζιλία η εταιρεία ενδιαφέρεται για το πεδίο, το οποίο είναι ήδη υπό διερεύνηση. Με τη σειρά της, στη Βολιβία ήδη από το 2016, η Gazprom International σχεδιάζει να ξεκινήσει την παραγωγή φυσικού αερίου. 

Σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου της Gazprom η Λατινική Αμερική είναι η πολλά υποσχόμενη περιοχή για την εταιρεία. Ηδη από τον Φεβρουάριο του 2007, η εταιρεία υπέγραψε συμφωνία με την Petrobras της Βραζιλίας σχετικά με τη συνεργασία στην εξερεύνηση, την παραγωγή, τη μεταφορά και την εμπορία των υδρογονανθράκων. Κατά κύριο λόγο πρόκειται για την ανάπτυξη των υπεράκτιων πεδίων και στην προσοδοφόρα κατεύθυνση στην παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Και στη Βενεζουέλα

Ανάλογα έργα αναπτύσσει η Gazprom και στη Βενεζουέλα. Τον Σεπτέμβριο του 2008, ο ρωσικός κολοσσός και η τοπική εταιρεία PdVSA υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για το έργο Blanquilla Este y Tortuga, το οποίο περιλαμβάνει την εξερεύνηση και παραγωγή φυσικού αερίου στην υφαλοκρηπίδα της Βενεζουέλας, την προσφορά του στην εγχώρια αγορά, καθώς και την υγροποίηση και την εξαγωγή του.

Προ και μετά κυρώσεων

Ωστόσο, στο πλαίσιο των κυρώσεων που επιβάλλουν στη Ρωσία οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, η συνεργασία της Gazprom με τη Βραζιλία αποκτά νέα σημασία. Η επέκταση της συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και των χωρών BRICS στο πλαίσιο αυξανόμενων κυρώσεων αποτελεί μια λογική διάδοχη κατάσταση. Πριν από την ουκρανική κρίση, η οποία ξεδίπλωσε την πολιτική των χωρών προς την αντιπαράθεση, η Ρωσία εξέφραζε την προτίμησή σε δυτικές εταιρείες. 


ΠΗΓΗ:defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου