Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Η τιμή του αργού μειώθηκε 13%, αλλά της βενζίνης μόνο 1,5%


Πως επηρεάζει τις τιμές των καυσίμων στην εγχώρια αγορά, η συνεχιζόμενη βουτιά του αργού πετρελαίου; Φταίει η κερδοσκοπία ή η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που η μείωση δεν “περνά” στην ελληνική αγορά;
Το ερώτημα είναι επίκαιρο, δεδομένου ότι χθες η τιμή του αργού πετρελαίου υποχώρησε κάτω από το συμβολικό φράγμα των 100 δολαρίων το βαρέλι, και διαμορφώθηκε στα 99,70 δολάρια, για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2013.
Αν και τον περασμένο Ιούνιο οι φόβοι ότι οι συγκρούσεις σε Ιράκ και Λιβυή θα έπλητταν την παγκόσμια παραγωγή και τροφοδοσία της αγοράς είχαν οδηγήσει την τιμή του πετρελαίου στα 115 δολάρια, τελικά οι ανησυχίες αποδείχτηκαν αβάσιμες.
Έτσι, από τις 19 Ιουνίου μέχρι και τις 5 Σεπτεμβρίου, η τιμή του αργού υποχωρεί συνεχώς, έχοντας μειωθεί πάνω από 5 δολάρια το βαρέλι ή κατά 13%.
Αλλά η μέση τιμή της βενζίνης πανελλαδικά δεν μειώθηκε το ίδιο. Στο ίδιο πάντα διάστημα, έπεσε μόλις... 1,5% ή κατά 2,4 λεπτά το λίτρο. Από τα 1,693 ευρώ, υποχώρησε στα 1,669 ευρώ το λίτρο.
Η αιτία
Η απάντηση για όλα τα παραπάνω βρίσκεται στο δολάριo. Η συνεχιζόμενη κούρσα του δολαρίου στο ίδιο διάστημα, αλλά και νωρίτερα, κατάφερε να “ροκανίσει” το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης της διεθνούς τιμής του αργού.
Τον Ιούνιο, η ισοτιμία του ευρώ ήταν 1,35 δολάρια, ενώ χθες είχε κατρακυλήσει στα 1,29 δολάρια.
Τα πετρελαιοειδή προϊόντα αγοράζονται σε δολάρια, επομένως η βουτιά του ευρώ, περιορίζει το όφελος από τη μείωση της διεθνούς τιμής του “μαύρου χρυσού”.
Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνουν και οι διυλιστηριακές τιμές: Από τις 19 Ιουνίου έως και τις 5 Σεπτεμβρίου, είχαν υποχωρήσει μόλις κατά 3,1 λεπτά. Από τα 61,1 λεπτά, έπεσαν στα 58 λεπτά το λίτρο. Κατ’ επέκταση, και η αμόλυβδη βενζίνη υποχώρησε στο ίδιο διάστημα από τα 1,69 ευρώ στα 1,66 ευρώ, ενώ το ντίζελ κίνησης από τα 1,37 ευρώ στα 1,35 ευρώ.
Πετρέλαιο θέρμανσης
Όσο για το πετρέλαιο θέρμανσης, η διανομή του ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου. Mε βάση τα χθεσινά δεδομένα (διεθνή τιμή και ισοτιμία), και συνυπολογίζοντας την εξαγγελία για μείωση του ΕΦΚ, αν η διανομή του ξεκινούσε σήμερα, θα πωλούνταν προς 1,15-1,17 ευρώ το λίτρο.
Αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς, ο κανόνας είναι ότι για κάθε 10 δολάρια πτώσης στην τιμή του αργού, το πετρέλαιο θέρμανσης υποχωρεί κατά 6 λεπτά.
Στο σενάριο επομένως που το αργό υποχωρήσει περαιτέρω, και αγγίξει τα 90 δολάρια το βαρέλι, και με δεδομένο ότι η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου δεν μεταβληθεί, τότε η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα μπορούσε να διαμορφωθεί στα 1,10 ευρώ το λίτρο.

Πλήγμα στη Ρωσία
Το θέμα πάντως έχει και τη γεωπολιτική του διάσταση: Η υποχώρηση στην τιμή του αργού συμπίπτει χρονικά και με τον εν εξελίξει οικονομικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ των ΗΠΑ-Ευρώπης από τη μια πλευρά και της Ρωσίας από την άλλη, με αφορμή το Ουκρανικό ζήτημα. Στο πλαίσιο αυτό, η πτώση της τιμής του πετρελαίου επηρεάζει αρνητικά την οικονομία της Ρωσίας, καθώς είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς διεθνώς.



ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου