Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Δελτίο Τύπου ΠΟΕ για εξαγγελίες ΔΕΘ


Η Ομοσπονδία μας με επιστολή της προς τον Υπουργό Οικονομικών στις 9/7/2014 είχε καταθέσει τις προτάσεις της για τη μείωση του ΕΦΚ και την πάταξη της λαθρεμπορίας καυσίμων . Επιστολή που κοινοποιήθηκε σε όλα τα πολιτικά κόμματα και στον Τύπο.
Ο Πρωθυπουργός κος Σαμαράς εξήγγειλε στη ΔΕΘ τη μείωση κατά 30% του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης .
Τόσο ο ίδιος όσο και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κος Βενιζέλος παραδέχτηκαν ότι με την πολιτική που ακολουθήθηκε υπήρξε μείωση των δημοσίων εσόδων .
Είναι πολιτικά ορθό να αναγνωρίζεις λάθη που οδήγησαν σε υστέρηση των δημοσίων εσόδων , λόγω μειωμένης είσπραξης ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος . Υστέρηση που ξεπερνά για την περίοδο 2012 – 2014 τα 750 εκ. ευρώ. 
Εάν το ποσό αυτό φαντάζει υπερβολικό, αξίζει να αναφέρουμε ότι βάσει των στοιχείων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους οι απώλειες εσόδων ΜΟΝΟ από τον ΕΦΚ και ΦΠΑ στο πετρέλαιο κίνησης και στο πετρέλαιο θέρμανσης ήταν 484 εκ ευρώ για τα έτη 2011-2013 .
Είναι όμως πολιτικά παράδοξο και κοινωνικά άδικο το γεγονός η κυβέρνηση να έχει αυξήσει το 2012 κατά 450% τον ΕΦΚ , η ασκούμενη πολιτική της να έχει αποτύχει σε όλα τα επίπεδα και να προτείνει σαν λύση του προβλήματος τη μείωση του ΕΦΚ κατά 30% .Τα δημοσιονομικά , κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα που δημιούργησε η τεράστια αύξηση από 60ευρώ/1000λίτρα σε 330ευρώ/1000λίτρα του πετρελαίου θέρμανσης δεν επιλύονται με την μείωση που εξαγγέλθηκε.
Η επαναφορά του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης στα επίπεδα του Μάρτη 2011, σε συνδυασμό με την εγκατάσταση του ηλεκτρονικού συστήματος εισροών – εκροών σε όλα τα στάδια διακίνησης και διάθεσης των καυσίμων για την πάταξη του λαθρεμπορίου που ξεπερνά σε ετήσια βάση το 1 δις ευρώ, ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ .
Διατάξεις των ήδη ψηφισθέντων νόμων Ν.3784/2009, Ν.4072/2012, Ν.4177/2013 δεν εφαρμόζονται ή δεν έχουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.
Ενδεικτικά αναφέρουμε : 
α) Ν.3784 άρθρο 31 παρ.7 : Αφορά την εγκατάσταση του συστήματος στα πρατήρια έως τις 27/8/2014 . 
Σύμφωνα με καταγγελίες των πρατηριούχων, πολλές Περιφέρειες και κατ΄ επέκταση το Υπουργείο Ανάπτυξης, δεν έχουν ολοκληρωμένο αρχείο των ενεργών πρατηρίων αλλά και όσων εξ΄ αυτών έχουν εγκαταστήσει ήδη το σύστημα .
β) Ν. 4072 άρθρο 320 παρ.1 : Αφορά την υποχρεωτική εγκατάσταση ηλεκτρονικού σήματος εντοπισμού σε βυτιοφόρα και πλωτά εφοδιαστικά μέσα. ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ .
γ) Ν. 4072 άρθρο 320 παρ.2γ : «Υγρά καύσιμα που διατίθενται στην κατανάλωση ή διακινούνται η 
αποθηκεύονται εντός της Ελληνικής Επικράτειας, ιχνηθετούνται με ραδιοϊσότοπα ή μοριακής τεχνολογίας ιχνηθέτες…. διαφορετικά θεωρούνται παράνομα» . ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ .
Από τα προαναφερθέντα, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι στον αιώνα της τεχνολογικής και ηλεκτρονικής επανάστασης η πάταξη του λαθρεμπορίου, της φοροδιαφυγή και της νοθείας στα καύσιμα είναι θέμα πολιτικής βούλησης η οποία δεν υπάρχει μέχρι σήμερα . 

ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ                                            ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΑΣ 


ΠΗΓΗ:poenergias.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου