Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής η σύμβαση για πετρελαϊκές έρευνες στην περιοχή των Ιωαννίνων


Εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία, από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, οι τρεις συμβάσεις του υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τη διεξαγωγή ερευνών και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα Ιωάννινα,το Κατάκολο και τον Πατραϊκό Κόλπο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άναψε το «πράσινο» φως» για την κύρωση των τριών συμβάσεων, κάτι που ανέβασε τους τόνους της αντιπαράθεσης, με τον υπουργό ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτη.

 Ο τελευταίος κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να αλλάξει στάση, επισημαίνοντας ότι οι τρεις συμβάσεις πρέπει να ψηφιστούν από τη Βουλή, με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση.Μιλώντας για το θέμα των υδρογονανθράκων αλλά και της ΑΟΖ, ο Γιάννης Μανιάτης δήλωσε πως «Θεωρούμε ότι ασκήσαμε ύψιστο πατριωτικό καθήκον.

 Δηλώνω, εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και εκ μέρους της 20μελούς ομάδας που ήταν δίπλα μου όλα αυτά τα χρόνια, ότι εμείς με τις συμβάσεις αυτές ασκήσαμε τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα, δημόσια και διεθνώς. Τα ασκήσαμε. Τα εφαρμόσαμε. Την ΑΟΖ την εφαρμόσαμε. Και κάνουμε διεθνείς διαγωνισμούς γιαέρευνες υδρογονανθράκων σε περιοχές που δεν τολμούσε κανένας προηγούμενος υπουργός».

Παράλληλα επισήμανε ότι με τις συμβάσεις για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, υπάρχει η εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα εισπράξει 15 με 18 δισεκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα ο υπουργός Ενέργειας συμπλήρωσε ότι «κανένας κύριος δεν επιτρέπεται πια να ακουμπήσει τα δημόσια έσοδα από τα κοιτάσματα ελληνικών υδρογονανθράκων διότι, με νόμο που ψήφισε η Βουλή, όλα αυτά τα δημόσια έσοδα θα πάνε στο Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών. Και όποιος μετέπειτα υπουργός τολμάει, ας τον αλλάξει αυτό το νόμο».


ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου