Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

4 δισ. βαρέλια εμπορικά εκμεταλλεύσιμα αποθέματα πετρελαίου στη Δυτική Ελλάδα


Είναι ίσως η πρώτη φορά που επισήμως διατυπώνεται εκτίμηση για το μέγεθος του συνολικού πετρελαϊκού δυναμικού της περιοχής που βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μετά τις σεισμικές έρευνες της PGS, δηλαδή της περιοχής της Δυτικής Ελλάδας.
Ο λόγος για τις εκτιμήσεις του Δρ. Ντίνου Νικολάου επικεφαλής της εταιρείας Kanergy, πρώην στελέχους των ΕΛΠΕ και της ΔΕΠ ΕΚΥ και ενός από τους ανθρώπους που γνωρίζουν σε βάθος τα δεδομένα αλλά και τις προοπτικές της εγχώριας αγοράς υδρογονανθράκων. Μάλιστα ο κ. Νικολάου έχει στο παρελθόν εργαστεί σε project που αφορούν σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως οι περιοχές που θα δοθούν για έρευνα και εκμετάλλευση στους νέους γύρους παραχωρήσεων ή τις περιοχές που δόθηκαν πρόσφατα μέσω του διαγωνισμού open door.
Σύμφωνα με πληροφορίες του EnergyPress, λοιπόν ο κ. Νικολάου κατά τη σημερινή ομιλία του στο συνέδριο του ΙΕΝΕ στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να παρουσιάσει για πρώτη φορά δημοσίως τις εκτιμήσεις για το συνολικό πετρελαϊκό δυναμικό της περιοχής της Δυτικής Ελλάδας, όπως αυτές προκύπτουν από την επεξεργασία γεωλογικών και άλλων δεδομένων. Η περιοχή στην οποία αναφέρεται ο κ. Νικολάου περιλαμβάνει τόσο τα χερσαία και θαλάσσια μπλοκ που έχουν ήδη παραχωρηθεί ή τελούν υπό παραχώρηση (Ιωάννινα, Αιτωλοακαρνανία, Πατραϊκός) όσο και το πιθανό δυναμικό των περιοχών που θα παραχωρηθούν για έρευνα και εκμετάλλευση στο νέο γύρο παραχωρήσεων που αναμένεται να ξεκινήσει με το χωρισμό των οικοπέδων μέσα στο καλοκαίρι.
Ποιο είναι το δυναμικό σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Νικολάου;
Το συνολικό πιθανό πετρελαϊκό δυναμικό όπως προκύπτει από την επεξεργασία των δεδομένων που έχει στη διάθεσή του το έμπειρο στέλεχος της εγχώριας πετρελαϊκής αγοράς υπολογίζεται στα 40 δισ. ισοδύναμα βαρέλια πετρελαίου, από τα οποία περίπου το 10% ή αλλιώς 4 δισ. βαρέλια πετρελαίου βρίσκονται σε εμπορικά απολήψιμες συγκεντρώσεις.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Νικολάου, για να μπορέσουν να αξιοποιηθούν τα συγκεκριμένα κοιτάσματα θα πρέπει να διατεθούν προς επένδυση κεφάλαια που ξεπερνούν τα 2 δισ. δολάρια.
Το μήνυμα σύμφωνα με το έμπειρο στέλεχος της πετρελαϊκής αγοράς είναι ότι το πετρέλαιο αυτό υπάρχει στη Δυτική Ελλάδα και ότι πρέπει να γίνουν έρευνες και να επενδυθούν κεφάλαια προκειμένου να εντοπιστεί και να αξιοποιηθεί.
Σημειώνεται ότι ο κ. Νικολάου ως στέλεχος της ΔΕΠ ΕΚΥ και των ΕΛΠΕ έχει εργαστεί και έχει επεξεργαστεί ερευνητικά δεδομένα και στοιχεία που αφορούν τις συγκεκριμένες περιοχές και υπό την έννοια αυτή η άποψή του έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. 

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου