Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Με οριακή πλειοψηφία το «πράσινο φως» για την ομαδική απόλυση 54 χαλυβουργών


Την ομαδική απόλυση 54 χαλυβουργών από τη Χαλυβουργία Ελλάδας ενέκρινε το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας που συνεδρίαση υπό την προεδρία της γενικής γραμματέως του υπουργείου Εργασίας Άννας Στρατινάκη.

Η απόφαση επί του αιτήματος της οικογένειας Μάνεση να απομείνουν μόνο 41 από τους 200 αρχικά εργαζομένους στο εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο ελήφθη με οριακή πλειοψηφία 4-3 με τις πρώτες πληροφορίες να μιλούν για έντονο παρασκήνιο.Η Χαλυβουργία ήταν η μόνη επιχείρηση που υπέβαλε επισήμως αίτημα για ομαδικές απολύσεις. 

Η απόφαση θεωρείται ότι θα αποτελέσει «crash test» για την Τρόικα η οποία θα κρίνει αν λειτουργεί αποτελεσματικά το ΑΣΕ ή πρέπει η απελευθέρωση των απολύσεων να επιβληθεί με νόμο.

Στην έκθεση αξιολόγησης το ΔΝΤ όρισε ρητά ότι θα αξιολογήσει έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2014, κατά πόσο το σημερινό σύστημα αναπαράγει τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ σε σχέση με την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων με αποτελεσματικό, αξιόπιστο και ανθεκτικό τρόπο. 

Να υπενθυμίσουμε ότι η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων με τη βούλα του νόμου πήρε περίοδο χάριτος έως τον Οκτώβριο. Αυτό σημαίνει ότι οι αποφάσεις κατά τη δοκιμαστική περίοδο θα λαμβάνονται «υπηρεσιακά» καθώς το βέτο για τις ομαδικές απολύσεις, μεταφέρεται από τον υπουργό Εργασίας, στην Γενική Γραμματέα που είναι επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ).  Για να εισηγηθεί θετικά το ΑΣΕ, οι εργοδότες που ζητούν να εγκριθεί η αίτηση τους για ομαδικές απολύσεις πρέπει  να αποδείξουν με «ντοκουμέντα» την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης και να υποβάλουν προτάσεις για την «ανακούφιση» των απολυμένων καθώς και για την ταχύτερη επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου