Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Ιράκ: Ισλαμιστές πήραν την Τικρίτ και τα διυλιστήρια


Την περιοχή που βρίσκονται οι πιο σημαντικές πετρελαιοπηγές και διυλιστήρια του Ιράκ, φαίνεται ότι έθεσαν υπό τον έλεγχό τους οι μαχητές της οργάνωσης Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL), η οποία είναι παρακλάδι της Αλ Κάιντα.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, μάχες μαίνονται μεταξύ των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας και των ανταρτών στην είσοδο της Σαμάρα, ενώ τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας σε σιιτική συνοικία της Βαγδάτης.
«Ολόκληρη η Τικρίτ είναι στα χέρια των ανταρτών», δήλωσε ένας αξιωματικός της αστυνομίας της πόλης, γενέτειρας του πρώην ηγέτη του Ιράκ Σαντάμ Χουσέιν.
Η Τικρίτ είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας Σαλαχεντίν και βρίσκεται στη μέση του δρόμου που ενώνει τη Βαγδάτη με τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, τη Μοσούλη.
Σύμφωνα με πηγές από την αστυνομία της πόλης, οι αντάρτες επιτέθηκαν εναντίον της Τικρίτ από τα βόρεια, τα δυτικά και τα νότια, ενώ έχουν απελευθερώσει και περίπου 300 κρατούμενους από μια φυλακή.
Εξάλλου μάχες μαίνονται στην είσοδο της Σαμάρα, όπου βρίσκεται ένα σιιτικό μαυσωλείο το οποίο ήταν τον Φεβρουάριο του 2006 στόχος μας επίθεσης, γεγονός που προκάλεσε συγκρούσεις μεταξύ σουνιτών και σιιτών από τις οποίες δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ως το 2008.
Η πόλη βρίσκεται 110 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης.
Ένας αστυνομικός δήλωσε ότι η μονάδα του μάχεται εναντίον των ανταρτών στη βορειοδυτική είσοδο της πόλης, ενώ αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για την άφιξη ενόπλων με φορτηγάκια στα οποία έχουν τοποθετήσει αυτόματα όπλα.
Στη Βαγδάτη, τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 34 τραυματίστηκαν από την επίθεση ενός βομβιστή αυτοκτονίας εναντίον μιας συνέλευσης σιιτών φυλάρχων στη συνοικία Σαντρ Σίτι, στο βορειοανατολικό τμήμα της πόλης, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.
Ο βομβιστής πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος μόλις οι φύλαρχοι συγκεντρώθηκαν σε μια σκηνή.
Προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.
Τέλος, ο σιίτης ηγέτης Μοκντάντα Σαντρ ζήτησε σήμερα να δημιουργηθούν ταξιαρχίες για να υπερασπιστούν τους σιίτες του Ιράκ, μπροστά στην επέλαση των σουνιτών ανταρτών του ΙΚΙΛ.
«Δεν μπορώ να παραμείνω σιωπηλός και με τα χέρια σταυρωμένα μπροστά στον κίνδυνο που απειλεί τους ιερούς τόπους. Οπότε είμαι έτοιμος να εργαστώ σε συντονισμό με την κυβέρνηση προκειμένου να δημιουργηθούν ταξιαρχίες ειρήνης», είπε ο Σαντρ.
«Ανακοινώνω ότι οι υποστηρικτές μου και εγώ είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε στην εκπαίδευση αυτών των ταξιαρχιών προκειμένου να υπερασπιστούμε τους ιερούς μας τόπους από τις επιθέσεις των σκοτεινών δυνάμεων», συνέχισε ο ίδιος.
Ο Σαντρ, οι άνδρες του οποίου είχαν πολεμήσει εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων μετά την επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003, είχε ανακοινώσει τον Φεβρουάριο ότι αποσύρεται από την πολιτική.
Ομηρος ο Τούρκος πρόξενος
Τον Τούρκο πρόξενο στο Ιράκ και το προσωπικό του προξενείου, κρατούν ομήρους στη Μοσούλη τα μέλη της οργάνωσης Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL), σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και το BBC.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε κρατούν ομήρους 80 Τούρκους πολίτες, τους οποίους έπιασαν σε δύο διαφορετικές επιθέσεις στην Μοσούλη στο βόρειο Ιράκ.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου