Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Κάθετη πτώση 30% στην κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα


Κάθετη πτώση, κατά 30%, έχει ήδη σημειωθεί στην κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα, εξαιτίας και των πρόσφατων (2014) μεταρρυθμίσεων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, όπως επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), Μιχάλης Θωμαδάκης, μιλώντας από το βήμα του 8ου Ενεργειακού Διαλόγου, που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ).

Ο ίδιος παρουσίασε το ακριβές χρονοδιάγραμμα των αλλαγών που προωθούνται στη λιανική αγορά φυσικού αερίου (σ.σ. στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων, τις οποίες ζητά η Τρόικα μέχρι το 2016).

Αναλυτικότερα, μέχρι τον Οκτώβριο του 2014 εκτιμάται ότι θα πάψουν να υφίστανται με τη σημερινή τους μορφή οι κατά τόπους Εταιρείες Παροχής Αερίου (ΕΠΑ), ενώ έως τον φετινό Ιούλιο υπολογίζεται ότι θα είναι επιλέξιμοι οι πελάτες τους εκτός Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας (σ.σ. στη βάση της επαναδιαπραγμάτευσης των συμβάσεών τους, όπως προβλέπεται).

Εξάλλου, μέχρι το τέλος του 2015 εκτιμάται ότι θα έχει τεθεί σε λειτουργία ο εικονικός κόμβος εμπορικής διαπραγμάτευσης (virtual trading point) για το φυσικό αέριο, όπως γνωστοποίησε ο κ. Θωμαδάκης .

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου