Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014
Συνεχίζεται η πτώση στο πετρέλαιο - Έπεσε στα 52,93 δολ.
Λίγο πριν την εκπνοή του έτους και η πτώση στην πετρελαϊκή αγορά συνεχίζεται.
Ειδικότερα, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκη, τα futures του αργού τύπου light sweet παραδόσεως Φεβρουαρίου υποχωρούν 1,15 δολ. ή 2,2% στα 52,93 δολ. το βαρέλι. Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, στο ICE του Λονδίνου, το αργό τύπου brent σημειώνει πτώση 1,85 δολ. ή 3,2% στα 56,05 δολ. το βαρέλι.
Στο αρνητικό κλίμα συμβάλουν και τα στοιχεία για τον κινεζικό μεταποιητικό PMI της HSBC, ο οποίος μειώθηκε το Δεκέμβριο στις 49,6 μονάδες από τις 50 το Νοέμβριο. Σημειώνεται ότι τα μεγέθη κάτω από τις 50 μονάδες δείχνουν συρρίκνωση της δραστηριότητας σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ πάνω από τις 50 ανάπτυξη.
Η Κίνα αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου παγκοσμίως και ο μεταποιητικός της κλάδου αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο μέρος της κινεζικής κατανάλωσης καυσίμων.
Αργά το βράδυ της Τρίτης, το American Petroleum Institute ανακοίνωσε ότι τα εβδομαδιαία συνολικά αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 760.000 βαρέλια και τα αποθέματα στο κέντρο διανομής Κούσινγκ στην Οκλαχόμα αυξήθηκαν κατά 1,8 εκατ. βαρέλια.
ΠΗΓΗ:energypress.gr
Έναρξη Συλλογικών Διαπραγματεύσεων για τη ΕΓΣΣΕ ζητά με πρόσκληση η ΓΣΕΕ
Πρόσκληση στους εργοδοτικούς φορείς απέστειλε σήμερα η ΓΣΕΕ για την άμεση έναρξη συλλογικών διαπραγματεύσεων για την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Η ΓΣΕΕ με την πρόσκληση θέτει εκ νέου μεταξύ άλλων:
Την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751,39 € και του κατώτατου ημερομίσθιου στα 33,57€ για όλους τους εργαζόμενους χωρίς εξαιρέσεις, με προσαύξηση τριετιών
Την καθολικότητα ισχύος του συνόλου των όρων, οικονομικών και θεσμικών, της ΕΓΣΣΕ
Την άμεση ισχύ από 1/1/2015 της επεκτασιμότητας των ΣΣΕ ως είχε
Την επαναφορά του εύρους της μετενέργειας όλων των όρων των ΣΣΕ
Την ενσωμάτωση της πρόσφατης Συμφωνίας της Γενεύης για καμία αλλαγή στο υφιστάμενο πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις ,την ανταπεργία και το συνδικαλιστικό νόμο.
Η ΓΣΕΕ τονίζει ότι οι κοινωνικοί εταίροι είχαν προβλέψει τις δραματικές συνέπειες για την κοινωνία και την οικονομία από τη μείωση των κατώτατων μισθών και του επιπέδου προστασίας των συλλογικών συμβάσεων. Το γεγονός αυτό είχε επισημανθεί στον τότε Πρωθυπουργό το Φεβρουάριο του 2012 με κοινή επιστολή τους, το περιεχόμενο της οποίας η Συνομοσπονδία θέτει ως αφετηρία των διαπραγματεύσεων.
Σας επισυνάπτουμε τη σχετική πρόσκληση.
ΠΗΓΗ:gsee.gr
Καναδική περιφερειακή κυβέρνηση: γεμίστε τις κάλτσες των αγιοβασιλιάτικων δώρων με καναδικό κάρβουνο!
Η Γερμανική κυβέρνηση έχει αποκαλέσει το κάρβουνο "schwarze gold - μαύρο χρυσό". Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας έχει αποκαλέσει το κάρβουνο "black diamond - μαύρο διαμάντι". Ο Αυστραλός πρωθυπουργός το είπε πρόσφατα: "το κάρβουνο είναι καλό για την ανθρωπότητα". Ο Επίτροπος Ενέργειας το φώναξε: "αναντικατάστατος ο λιγνίτης στο ενεργειακό μείγμα της Γερμανίας". Στην Ελλάδα παλαιότερα, πριν μας "εκσυγχρονίσει" το Σημιταριό και μας επιβάλλει ηλεκτροδότηση με φυσικό αέριο, αποκαλούσαμε το λιγνίτη μας "μαύρο χρυσό". Και τώρα ήρθε η σειρά της τοπικής κυβέρνησης της Καναδικής Βρετανικής Κολομβίας, σε ένα ασυνήθιστο δελτίο τύπου για τις γιορτές, να καλέσει τους πολίτες να γεμίσουν με καναδικό κάρβουνο τις κάλτσες δώρων, που παραδοσιακά κρεμούν στο τζάκι περιμένοντας τον Άγιο Βασίλη.
Το Υπουργείο Ενέργειας και Μεταλλείων είναι ξεκάθαρο στις απόψεις του:
"Δεν έχει σημασία αν ανάβετε το menorah (εβραϊκό κηροπήγιο), αν στολίζετε το δέντρο ή αν είστε αντίθετοι με την εμπορευματοποίηση των Χριστουγέννων, οι δραστηριότητές σας κατά τις διακοπές σχετίζονται σίγουρα με ένα κομμάτι κάρβουνου που παράγεται στη Βρετανική Κολομβία.
Όλα τα αεροπλάνα, τα τρένα και τα αυτοκίνητα, που μεταφέρουν τα Χριστουγεννιάτικα δώρα κι όλα τα καταστήματα όπου πωλούνται τα δώρα, όλα χρειάζονται χάλυβα. Κι αυτός ο χάλυβας παράγεται με χρήση κάρβουνου μεταλλουργικής ποιότητας.
Πάνω από 90% του κάρβουνου που παράγεται στη Βρετανική Κολομβία είναι κατάλληλο για τη μεταλλουργία και το 2013 οι εξαγωγές κάρβουνου μεταλλουργικής ποιότητας υπερέβησαν τα 28 εκατομμύρια τόνους.
Υπάρχουν τρία εκατομμύρια αυτοκίνητα στη Βρετανική Κολομβία και για να παραχθεί ένα αυτοκίνητο χρειάζονται περίπου 630 κιλά κάρβουνου μεταλλουργικής ποιότητας.
Στον Καναδικό χειμώνα πιθανότατα θα φορέσετε τα παγοπέδιλα για ένα παιχνίδι χόκεϋ στον πάγο: οι ατσάλινες λεπίδες των παγοπέδιλων ξεκινούν ως κάρβουνο μεταλλουργικής ποιότητας.
Η παραγωγή κάρβουνου είναι ένα στήριγμα της οικονομίας της επαρχίας, δημιουργώντας δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια έσοδα και στηρίζοντας χιλιάδες καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Η παραγωγή κάρβουνου αντιπροσωπεύει σήμερα πάνω από το μισό των συνολικών εσόδων της εξορυκτικής βιομηχανίας στη Βρετανική Κολομβία."
Κι ακόμα πιο ξεκάθαρος είναι ο Υπουργός:
"Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν σκέφτονται το κάρβουνο όταν πηγαίνουν να ψωνίσουν για δώρα, αλλά το γεγονός είναι πως χωρίς το κάρβουνο που εξορύσσεται εδώ στη Βρετανική Κολομβία, δεν θα είχαμε πρόσβαση σε πράγματα όπως τα smartphones, τα αυτοκίνητα ή ακόμη και τα εμπορικά κέντρα.
Οι κάτοικοι της Βρετανικής Κολομβίας μπορούν να αισθάνονται υπερηφάνεια γνωρίζοντας ότι ανεξάρτητα του ποιο είναι το προϊόν ή το πού κατασκευάστηκε, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα υπήρχε χωρίς το κάρβουνο της Βρετανικής Κολομβίας".
Στις βιομηχανικές χώρες, όπως τη Γερμανία, την Αυστραλία, τον Καναδά, οι πολιτικοί αντιλαμβάνονται την τεράστια σημασία του κάρβουνου για την οικονομία. Στην Ελλάδα έχουμε δυστυχώς μπλέξει με ένα σάπιο πολιτικό σύστημα, που δεν καταλαβαίνει πως εγκαταλείποντας τον εγχώριο λιγνίτη βυθίζει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
Εδώ στην Ελλάδα συνηθίσαμε να ζούμε μετά το 1950 με το φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα από το λιγνίτη και να το θεωρούμε ως κάτι δεδομένο και αυτονόητο, λες και το ρεύμα το φέρνει ο πελαργός. Ε, λοιπόν τίποτα δεν είναι αυτονόητο, ο λιγνίτης, το δικό μας κάρβουνο, παράγεται στη Δυτική Μακεδονία και την Πελοπόννησο με μεγάλη προσπάθεια. Τα τελευταία δέκα χρόνια η κατάσταση έχει χειροτερέψει πολύ, επειδή κάποιοι νομίζουν πως η χώρα μπορεί να ηλεκτροδοτηθεί με το φυσικό αέριο της Gazprom ή των Αζέρων κι έδωσαν αθρόες άδειες για "βαριές" μονάδες αερίου, με "υψηλά τεχνικά ελάχιστα", όπως μας έχει πει ο ΑΔΜΗΕ. Κι έπειτα ήρθαν και τα μνημόνια, και με το πρόσχημα της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις άδειασαν τα ορυχεία και οι ΑΗΣ από έμπειρους τεχνίτες και κάποιοι νομίζουν πως θα καλύψουν τα κενά με τις εργολαβικές αναθέσεις. Ε, αυτοί είναι ακριβώς οι πολιτικοί που δεν κατάφεραν ποτέ να δουλέψουν ούτε ένα περίπτερο χωρίς να διορίσουν άλλους 4-5 περιπτεράδες, που δεν ξέρουν καν τι είναι η τεχνογνωσία, πώς αποκτάται και πώς χάνεται, αλλά έχουν απαίτηση να κυβερνούν ολόκληρη χώρα.
Καιρός να τους δείξουμε την πόρτα της εξόδου για το χρονοντούλαπο της ιστορίας ...
ΥΓ.
Άλλωστε σας το έχουμε πει πως για να δει η χώρα άσπρη μέρα πρέπει να πέσει η κυβέρνηση των μνημονίων. Και, μόλις έπεσε, άσπρισε σήμερα απ' άκρη σ' άκρη! Μπορεί παρακαλώ τώρα κάποιος να πει στον πλανήτη να "υπερθερμανθεί" λιγάκι, γιατί ο ολικός παγετός μόνο ευχάριστος δεν είναι;
ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr
Μειώθηκε κατά 5% η κατανάλωση βενζίνης το Δεκέμβριο
Δεν πέρασε στην αγορά, και συνεπώς στο καταναλωτικό κοινό, η μείωση της τιμής των καυσίμων. Απτό παράδειγμα της κατάστασης αποτελεί το γεγονός ότι οι πωλήσεις της βενζίνης σε όγκο συνεχίζουν να υποχωρούν και το μήνα Δεκέμβριο με ρυθμούς της τάξης του 5%.
Μάλιστα, σύμφωνα με την Ημερησία, η πτώση αυτή απογοητεύει περαιτέρω τους ανθρώπους της αγοράς, οι οποίοι επισημαίνουν ότι «ενώ όλοι περίμεναν πως η πτώση των τιμών θα ευνοήσει την κατανάλωση, εντούτοις δεν βλέπουμε κάποια σημαντική αύξηση της κατανάλωσης, επισημαίνει υψηλόβαθμο στέλεχος εγχώριας εταιρείας πετρελαιοειδών.
Στον αντίποδα, με άνοδο 5% κινούνται οι πωλήσεις του πετρελαίου κίνησης τόσο λόγω της στροφής των καταναλωτών στα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν καύσιμο diesel όσο και της αύξησης του έργου των μεταφορικών εταιρειών κατά τους τελευταίους μήνες. Και αυτό γιατί η σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας κυρίως από το δεύτερο μισό του έτους δημιούργησε τις προϋποθέσεις για μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμων σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας. Καθοριστικός ήταν και ο ρόλος του τουρισμού, ο οποίος είχε θετική επίδραση σε πολλούς κλάδους από τα τρόφιμα και τα ποτά μέχρι τις μεταφορές και τη βιομηχανία.
Αναφορικά με το πετρέλαιο θέρμανσης, μετά την έντονα πτωτική πορεία που παρατηρήθηκε τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου από την περασμένη Δευτέρα άρχισε και πάλι να αυξάνονται οι παραγγελίες λόγω της κατακόρυφης πτώσης της θερμοκρασίας. Να σημειωθεί πως σύμφωνα με επίσημα στοιχεία στο 11μηνο του 2014 η κατανάλωση βενζίνης υποχώρησε κατά 7,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013. Αντίθετα, κατά το ίδιο διάστημα η κατανάλωση του πετρελαίου κίνησης (diesel) αυξήθηκε 5,8%, ενώ άνοδο 18,9% σημείωσε και το πετρέλαιο θέρμανσης.
Με θετικό πρόσιμο θα "κλείσει" το 2014
Με βάση τα παραπάνω παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι στο σύνολο του 2014 η κατανάλωση πετρελαιοειδών θα κλείσει με θετικό πρόσημο, έστω και οριακά, ενώ παρακινδυνευμένες θεωρούνται οι όποιες προβλέψεις για την πορεία της αγοράς τη νέα χρονιά. Καταλυτικό ρόλο αναμένεται να παίξουν οι πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες επηρεάζουν καθοριστικά την ψυχολογία των καταναλωτών. Άνθρωποι του χώρου αναφέρουν πως μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο και επανέλθει η ομαλότητα, η ζήτηση θα συνεχίσει να δέχεται πιέσεις, τονίζοντας πως η αβεβαιότητα εμποδίζει την ανάκαμψη και γενικότερα υπονομεύει τις προοπτικές της οικονομίας.
ΠΗΓΗ:energypress.gr
Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014
Επέστρεψε άνω των 54 δολ. το πετρέλαιο
Ανέκαμψαν οι τιμές του αργού ενόψει της δημοσίευσης των εβδομαδιαίων στοιχείων για τα πετρελαϊκά αποθέματα των ΗΠΑ, αφού άγγιξαν νωρίτερα νέο χαμηλό πολλών ετών εξαιτίας ανησυχιών για υπερπροσφορά.
Ειδικότερα, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, το αργό τύπου light sweet παραδόσεως Φεβρουαρίου ενισχύθηκε κατά 51 σεντς, ή 1% στα 54,12 δολάρια το βαρέλι.
Το αργό τύπου brent παραδόσεως Φεβρουαρίου, σημείωσε άνοδο 2 σεντς, στα 57,90 δολάρια το βαρέλι.
Αύριο αναμένονται τα στοιχεία της Energy Information Administration των ΗΠΑ, τα οποία παρακολουθούνται στενά από την αγορά. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Platts, αναμένουν υποχώρηση 1,25 εκατ. βαρελιών για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 26 Δεκεμβρίου.
Νωρίτερα σήμερα, η τιμή του πετρελαίου άγγιξε χαμηλό 5,5 ετών, εντείνοντας τους κινδύνους για τις χώρες που στηρίζουν τις οικονομίες τους στην εξαγωγή του μαύρου χρυσού, όπως Ρωσία και Βενεζουέλα. Ωστόσο, σύμφωνα με το CNBC, η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός δύναμη, η Σαουδική Αραβία, μένει… ατάραχη.
Σύμφωνα με το CNBC, δεν υπάρχουν σημάδια περαιτέρω υποχώρησης της παραγωγής του πετρελαίου στο άμεσο μέλλον από την Σαουδική Αραβία βάση των αποφάσεων που ελήφθησαν στην συνεδρίαση του ΟΠΕΚ το Νοέμβριο.
“Υπάρχει διάχυτο αρνητικό κλίμα παρά την εορταστική περίοδο”, σχολίασε η Thina M. Saltvedt, επικεφαλής αναλύτρια της Nordea Bank στο Dow Jones Newswires, που εκτίμησε μάλιστα ότι η διολίσθηση στην τιμή του πετρελαίου θα συνεχιστεί και το νέο έτος αγγίζοντας τα 55 δολάρια το βαρέλι το α’ τρίμηνο του 2015.
ΠΗΓΗ.capital.gr
Στον "αέρα" από 1/1/15 οι αμοιβές 1,5 εκατ. μισθωτών
Για μία ακόμα ημέρα θα ισχύει κανονικά η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) που υπεγράφη στις 26 Μαρτίου του 2014 μεταξύ της ΓΣΕΕ από τη μια μεριά και του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ, της ΕΣΕΕ και του ΣΕΤΕ από την άλλη. Η ΕΓΣΣΕ «καλύπτει» κοντά στο 1,5 εκατομμύριο μισθωτούς εργαζομένων, μιας και ορίζει το καθεστώς των αμοιβών, εκτός από τον κατώτατο μισθό, και δεσμεύει όλους τους κοινωνικούς εταίρους.
Ιδίως, η ΕΓΣΣΕ « καλύπτει» κυρίως τους ανειδίκευτους εργάτες του ιδιωτικού τομέα που με βάση τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Ήλιος» για το 2014 σχετικά με το ύψος των αμοιβών ανέρχονται σε 470.311 άτομα ή το 30,3% των μισθωτών του ιδιωτικού, κατά βάση, τομέα της χώρας (13% συνολικού εργατικού δυναμικού, συμπεριλαμβανομένων δηλαδή των δημοσίων υπαλλήλων και των αυτοαπασχολούμενων). Οι 333.918 εξ αυτών εργάζονται με συμβάσεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης, ενώ 137.376 εργάζονται με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης αλλά με μισθό μεταξύ 500 -601 ευρώ, όσο περίπου δηλαδή ανέρχεται ο κατώτατος μισθός (586 ευρώ).
Από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και την 31η Μαρτίου του 2015, δηλαδή για ένα τρίμηνο, θα ισχύει η «μετενέργεια» της και, έτσι, δεν θα μπορούν να παραβιαστούν οι όροι από κανένα εργοδότη σε βάρος κάποιου εργαζομένου. Από την 1η Απριλίου του 2015, όμως, θα πάψει να ισχύει η ΕΓΣΣΕ και οι όροι της, αν δεν υπογραφεί νέα με οποιουσδήποτε όρους.
Σε αυτήν την περίπτωση ό,τι προέβλεπε η ισχύουσα σήμερα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και προπαντώς ο 13ος -14ος μισθός (δώρα Πάσχα, καλοκαιριού και Χριστουγέννων), το επίδομα γάμου και οι τριετίες (σ.σ. αύξηση μισθού κατά 10% ανά τρία χρόνια) κινδυνεύουν να βρεθούν στον «αέρα».
Υπενθυμίζεται πως, με βάση το β΄ Μνημόνιο, το ύψος του κατώτατου μισθού έχει καθοριστεί με πράξη νομοθετικού περιεχομένου από το Φεβρουάριο του 2012 (μείωση 22% για τους εργαζομένους άνω των 24 ετών), από το 2017 θα καθορίζεται από την κυβέρνηση (με βάση την εξέλιξη του ΑΕΠ) και όχι από τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ) όπως ίσχυσε μέχρι το 2012, ενώ μέχρι το 2017 δεν προβλέπεται καμία άλλη μείωση.
Μέχρι χθες τουλάχιστον, όλοι οι κοινωνικοί εταίροι είχαν εκφράσει τη βούληση να υπογράψουν νέα ΕΓΣΣΕ, χωρίς να αλλάζει κάποιος από τους ισχύοντες όρους της. Στο κλίμα που διαμορφωθεί μεταξύ της ΓΣΕΕ και των κορυφαίων εργοδοτικών οργανώσεων θα συμβάλλει θετικά ή αρνητικά και το πολιτικό κλίμα που θα διαμορφωθεί τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά, παραδέχονται στο Capital.gr στελέχη της ΓΣΕΕ.
Εξάλλου, ένας εκ των δύο βασικών διεκδικητών της κυβερνητικής εξουσίας, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκφράσει δημοσίως τη θέση σύμφωνα με την οποία «θα καταργήσει με νόμο την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) 6/28-2-2012, με την οποία μειώθηκαν ο κατώτερος μισθός κατά 22% (32% για τους νέους μέχρι 25 ετών), από 751 ευρώ μικτά μηνιαίως στα 586 και 511 ευρώ αντίστοιχα, καθώς και τα επιδόματα ανεργίας, ασθένειας και μητρότητας, που συνδέονται με αυτόν» και «θα τους επαναφέρει στα προηγούμενα επίπεδα».
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, θα υπάρξει « επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ μικτά μηνιαία ανεξαρτήτως ορίων ηλικίας» και «θα προωθηθεί και η κατάργηση της δυνατότητας, που δόθηκε με μνημονιακό νόμο, να ορίζεται με μονομερή απόφαση από τον εκάστοτε Υπουργό Εργασίας νόμιμος ελάχιστος μισθός. Ο κατώτερος μισθός θα ορίζεται, όπως πριν, δηλαδή με Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), που θα συμφωνείται και θα υπογράφεται μεταξύ ΓΣΕΕ και εργοδοτικών φορέων».
Αντίθετα, ο άλλος βασικός διεκδικητής της κυβερνητικής εξουσίας, η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να υπερασπίζεται το σημερινό νομικό πλαίσιο με βάση το οποίο οι κοινωνικοί εταίροι μπορούν να συμφωνούν οτιδήποτε άλλο μεταξύ τους εκτός από το ύψος του κατώτατου μισθού.
ΠHΓΗ.capital.gr
Μηχανισμός Διασφάλισης Επαρκούς Ισχύος στη Βρετανία: Εδώ οι ΑΠΕ, εκεί οι ΑΠΕ, πού είναι οι ΑΠΕ;
Η Βρετανία είναι απ' τις χώρες που εγκατέστησαν πολλά αιολικά, καθώς η Σκωτία και η Ουαλία κυρίως έχουν ένα εξαιρετικό αιολικό δυναμικό. Μάλιστα η τοπική κυβέρνηση της Σκωτίας θέλει να πάει πολύ σύντομα σε ηλεκτρισμό από 100% ΑΠΕ, καθώς οι πολιτικοί μάλλον δεν τα πάνε και πολύ καλά με τα τεχνικά θέματα και νομίζουν πως επειδή λένε κάτι αυτό μπορεί και να γίνει. Πρόσφατα επίσης έχουν αρχίσει να εγκαθιστούν με εντατικούς ρυθμούς και φωτοβολταϊκά οροφής στις στέγες των κτηρίων, παρά την περιορισμένη ηλιοφάνεια της Βρετανίας.
Ωστόσο το Winter Outlook 2014/15 στη Βρετανία κατέδειξε πως τα περιθώρια ασφαλείας του ηλεκτρικού συστήματος είχαν μειωθεί πολύ και επειδή σε λίγους μήνες, τον ερχόμενο Μάιο, θα έχουν κι εκεί εκλογές, η κυβέρνηση θέλησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες, οργανώνοντας για πρώτη φορά δημοπρασίες διασφάλισης επαρκούς ισχύος για το χειμώνα του 2018/19.
Η διαδικασία ξεκίνησε επίσημα το καλοκαίρι, καθώς την 1η Αυγούστου ανακοινώθηκαν δημοπρασίες για συνολικά 50,8GW, με επιπλέον 2,5GW να δημοπρατούνται στο τέλος του 2017. Η ισχύς των συνολικά 53,3GW καλύπτει πάνω απ' το 80% του σημερινού φορτίου αιχμής της Βρετανίας. Τον Οκτώβριο είχαμε την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής και μέσα στο Δεκέμβριο υποβλήθηκαν οι δεσμευτικές προσφορές. Τα αποτελέσματα της διαδικασίας θα ανακοινωθούν στις 5 Ιανουαρίου 2015.
Το Υπουργείο Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής πανηγύρισε τον Οκτώβριο για τον αριθμό των αιτήσεων που υποβλήθηκαν, καθώς το ενδιαφέρον ήταν πράγματι μεγάλο: 627 ξεχωριστές αιτήσεις υποβλήθηκαν, προσφέροντας συνολικά 71,23GW. Προσφορές για 62,58GW προκρίθηκαν για την υποβολή προσφορών το Δεκέμβριο, στα οποία περιλαμβάνονται περίπου 9GW νέας ισχύος, κυρίως από 8 προτεινόμενα για κατασκευή νέα εργοστάσια φυσικού αερίου.
Μπορεί να έβαλαν στη Βρετανία πολλά αιολικά, αλλά εξαρχής είναι φανερό ποιες τεχνολογίες συμμετέχουν στη διαγωνιστική διαδικασία: εργοστάσια που λειτουργούν με καύση πετρελαίου, εργοστάσια φυσικού αερίου "ανοικτού κύκλου", πυρηνικά, υδροηλεκτρικά, εισαγωγές ηλεκτρισμού σε μορφή αποθηκεύσιμη (π.χ. με αντλησιοταμίευση), εργοστάσια φυσικού αερίου "συνδυασμένου κύκλου", μικρά και μεγάλα εργοστάσια συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας, εργοστάσια κάρβουνου, εργοστάσια βιομάζας και, τέλος, μέτρα διακοψιμότητας της κατανάλωσης (Demand Side Response - DSR).
Ο πίνακας δείχνει πολύ απλά ποιες τεχνολογίες θεωρήθηκαν ικανές να διατηρήσουν ζωντανό το ηλεκτρικό σύστημα και σ' αυτές τις τεχνολογίες περιλαμβάνονται ΑΠΕ, όπως τα υδροηλεκτρικά, η αντλησιοταμίευση και η βιομάζα, αλλά ΔΕΝ περιλαμβάνονται τα αιολικά και τα Φ/Β, για τον πολύ απλό λόγο πως το σύστημα χρειάζεται ισχύ και οι συγκεκριμένες τεχνολογίες ΔΕΝ προσφέρουν ισχύ, τουλάχιστον όχι με την αξιοπιστία που χρειάζεται ένα ηλεκτρικό σύστημα.
Το ίδιο φυσικά μας είχε πει πέρυσι ο ΑΔΜΗΕ, με τη Μελέτη Επάρκειας Ισχύος 2013-2020: ακόμα κι αν το 2020 έχουμε βάλει 7500MW αιολικά και 2500MW φωτοβολταϊκά, ο μόνος τρόπος για να έχουμε ρεύμα το βράδυ είναι να έχει ολοκληρωθεί η νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5. Τόσο απλά. Γιατί ο λιγνίτης ηλεκτροδοτεί, όλες οι τεχνολογίες του πίνακα ηλεκτροδοτούν, αλλά υπάρχουν και οι τεχνολογίες της "πράσινης ανάπτυξης", που δεν ηλεκτροδοτούν και απλά εισπράττουν επιδοτήσεις, προκειμένου να συνεχίζει να εξάγει εξοπλισμό η Γερμανία.
Σύμφωνα πάντως με τις προσφορές που υποβλήθηκαν το Δεκέμβριο, μόνο ένα νέο εργοστάσιο φυσικού αερίου εξασφάλισε συμβόλαιο, καθώς τα υπόλοιπα είχαν αποσυρθεί νωρίτερα απ' τη διαδικασία. Συνολικά 49,26GW θα συμβολαιοποιηθούν, σε τιμή £19,40kW και συνολικά εκτιμώμενο κόστος £990 εκατ., κάτι που θα προσθέσει "κατά μέσο όρο" στον ετήσιο λογαριασμό κάθε νοικοκυριού £11,40 το 2018/19.
ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr
ΠΟΠΕΚ: Η μείωση σε brent και ΕΦΚ θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της χώρας
Οι εξαιρετικά μειωμένες τιμές του brent, σε συνδυασμό με την ανάλογη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, έστω και κατά 10%, παράλληλα με τον αποτελεσματικό έλεγχο της παράνομης διακίνησης καυσίμων και όχι με τον επικοινωνιακά προβαλλόμενο, θα βοηθήσουν στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας, σημειώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ).
Σε σημερινή της ανακοίνωση η Ομοσπονδία ενημερώνει τους καταναλωτές προς αποφυγή λανθασμένων συμπερασμάτων μετά την σημαντική πτώση διεθνώς της τιμής του αργού πετρελαίου (BRENT), πως διαμορφώνονται οι λιανικές τιμές στην Ελλάδα από την αρχή του 2014 μέχρι σήμερα.
27/12/2013 20/12/2014 ΠΟΣΟΣΤΟ%
BRENT 112,18 61,38 -45%
ΑΜΟΛΥΒΔΗ 1,649 1,444 -12,5%
Φόροι 60,14% Φόροι 65,78%
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ 1,376 1,192 -13,3%
ΚΙΝΗΣΗΣ
Φόροι 43,65% Φόροι 47,22%
Εξάλλου, σύμφωνα με την ΠΟΠΕΚ, «η πτώση της τιμής του BRENT αν και μειώθηκε κατά 45% μέσα σε ένα χρόνο δεν μειώθηκε ανάλογα η διαμόρφωση των τιμών στην χώρα μας. Αυτό οφείλεται στο υψηλό ποσοστό που καταλαμβάνουν οι φόροι στην ανά λίτρο τιμή των καυσίμων, οι οποίοι παραμένουν σταθεροί, και δεν επηρεάζονται από τις διεθνείς μειώσεις.
Η ΠΟΠΕΚ εύχεται για το 2015 σταθερά μειωμένες τιμές και στους καταναλωτές, ΥΓΕΙΑ και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ».
ΠΗΓΗ:energypress.gr
Αναπτύσσουμε δράση για τα παιδιά των ανέργων συναδέλφων μας δωρεάν μαθήματα στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας με Εθελοντές δασκάλους και καθηγητές
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Είναι γεγονός ότι στις σημερινές οικονομικές συνθήκες, οι εργαζόμενοι βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο, βιώνοντας την ανατροπή και την ακύρωση του εργατικού θεσμικού πλαισίου και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Περαιτέρω οι μείωσης των μισθών και των συντάξεων, οι ευέλικτες μορφές εργασίες, οι μείωσης προσωπικού , η αύξηση της φορολογίας , αποτελούν τους κυριότερους παράγοντες που γονατίζουν σήμερα τα ελληνικά νοικοκυριά τα οποία δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν ούτε στις καθημερινές τους ανάγκες πόσο μάλλον σε ανάγκες που αφορούν τις δραστηριότητες ή και τα μαθήματα των παιδιών τους.
Το καταναλωτικό κίνημα δημιουργήθηκε από τα σπλάχνα των συνδικάτων . Είναι η ίδια η δύναμη των εργαζομένων που αφουγκράζεται και αποτιμά τις ανάγκες της τάξης μας. Έτσι, οφείλουμε να προβούμε σε δράσεις ώστε προασπίσουμε, να ενισχύσουμε και να δημιουργήσουμε ένα δίχτυ προστασίας στις ανάγκες και στο εισόδημα των συνταξιούχων και εργαζομένων και κυρίως όσων βρίσκονται σε δυσμενέστερη κατάσταση από όλους μας, δηλαδή τους ανέργους.
Η δράση που πρόκειται να αναπτύξει η Ένωση Καταναλωτών, σε συνεργασία, με τοπικούς φορείς και πάντα με την αμφίδρομη συνεργασία του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας, είναι η εξεύρεση και συντονισμός δασκάλων και καθηγητών εθελοντών, συνταξιούχων και εργαζομένων οι οποίοι θα προσφέρουν δωρεάν μαθήματα σε μαθητές όλων των τάξεων του σχολείου. Περαιτέρω θα μπορούσαμε να επεκταθούμε ακόμα και στην δημιουργική απασχόληση των μαθητών μουσική, ζωγραφική κλπ.
Το Εργατικό Κέντρο διαθέτει χώρους ώστε να οργανώσουν τη δράση με τίτλο << Μην αφήσουμε την κρίση να καταστρέψει το μέλλον των παιδιών μας>>. Μια δράση που δημιουργεί αλυσίδα στήριξης και αλληλεγγύης σε όλους τους συναδέλφους που την έχουνε ανάγκη.
Είμαστε στην διάθεση σας για κάθε πληροφορία
Τηλ: 210 5546321 fax: 210 5542067
Δευτέρα έως Πέμπτη ώρα 17:00 – 19:30
Email: elefsina.peeke@gmail.com
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΝΕΚ. ΑΛΕΞΑΚΗΣ ΝΙΚ. ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ
ΠΗΓΗ:enosikatanalotonelefsinas.blogspot.gr/
Νέα πτώση στο πετρέλαιο
Απώλειες ακολούθησαν την άνοδο στην τιμή του πετρελαίου, που είχε προκληθεί από φωτιά στα τερματικά στο λιμάνι της Λιβύης. Το αργό, πριν την πτώση σημείωνε άνοδο 1,8% στα 55,74 δολάρια το βαρέλι.
Πτώση 1 δολαρίου ή 1,8% δολαρίων για το πετρέλαιο στα 54,73 δολάρια το βαρέλι. Το Brent κατέγραψε απώλειες 1,21 δολαρίων ή 2,1% στα 58,24 δολάρια το βαρέλι.
Το αργό σημείωσε πτώση 4,2% την προηγούμενη εβδομάδα ενώ το Brent υποχώρησε 3,1%. Το πετρέλαιο υποχωρρεί για 5 συνεχόμενες εβδομάδες.
ΠΗΓΗ:newmoney.gr
Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014
Hacker πήρε το αποτύπωμα υπουργού Άμυνας από φωτογραφία
Ηacker κατάφερε να αναπαράγει το δαχτυλικό αποτύπωμα της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας Ursula von der Leyen απλά με τη σάρωση μιας φωτογραφίας του αντίχειρά της. Οι φωτογραφίες αυτές είχαν δημοσιοποιηθεί από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.Hacker and the Fingerprint hacker
Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι με αρκετή προσοχή, τα δακτυλικά αποτυπώματα μπορούν να αντιγραφούν από αντικείμενα με γυαλισμένες επιφάνειες που έχουν αγγιχτεί από ένα άτομο. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται επίσης από την αστυνομία, αλλά οι ερευνητές ασφάλειας κατάφεραν να αποδείξουν ότι αυτό μπορεί να γίνει από τον κανέναν.
Τα δακτυλικά αποτυπώματα μπορούν να αναπαραχθούν από εικόνες
Στο συνέδριο για hackersChaos Computer Club στο Αμβούργο φέτος, ο Jan Krissler, γνωστός και ως Starbug, παρουσίασε τον τρόπο που το βιομετρικό χαρακτηριστικό μπορεί να αναπαραχθεί από τις φωτογραφίες ενός δακτύλου.
Ο Krissler είναι ένας ερευνητής ασφαλείας στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, και εξετάζει τις αδυναμίες των βιομετρικών συστημάτων ασφαλείας.
Το δακτυλικό αποτύπωμα που κατάφερε να αναπαράγει, το βρήκε σε μια φωτογραφία του αντίχειρα της von der Leyen, η οποία ελήφθη σε συνέντευξη Τύπου τον Οκτώβριο. Μετά χρησιμοποίησε πρόσθετες κοντινές φωτογραφίες για να γεμίσει τα ελλείποντα τμήματα του δακτυλικού αποτυπώματος.Hacker Fingerprint hacker
Το εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε από τον ερευνητή ήταν το VeriFinger, το οποία ενσωματώνει την τεχνολογία αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων. Το λογισμικό έχει σχεδιαστεί για ολοκληρωτές βιομετρικών συστημάτων και βασίζεται σε έναν ισχυρό αλγόριθμο που συμμορφώνεται με το πρότυπο σύστημα αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων.
Το Fingerprint Extractor είναι μια εφαρμογή που είναι διαθέσιμη για τους καταναλωτές στην τιμή των €20 εάν αγοραστούν εννέα άδειες χρήσης.
Η συγκεκριμένη ευπάθεια είναι μάλλον κάτι που πρέπει να ανησυχήσει τους κατασκευαστές συσκευών καθώς όλο και περισσότερες χρησιμοποιούν το χαρακτηριστικό αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων.
Η απόκτηση ενός δακτυλικού αποτυπώματος μέσω της μεθόδου Krissler, μπορεί να παρακάμψει όλα τα βιομετρικά συστήματα που διασφαλίζουν την πρόσβαση πολλά διαφορετικά μέρη, διότι δεν είναι πλέον απαραίτητη η φυσική πρόσβαση.
Δείτε το βίντεο παρουσίασης (Γερμανικά)
ΠΗΓΗ:iguru.gr
Οι αλλαγές στις συντάξεις που θα ισχύσουν από 1/1/2015
Από τη Β.Καράογλου ΑΕ
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Επένδυση στο φύλλο της 27ης Δεκεμβρίου 2014.
Με την έναρξη του νέου έτους 2015 τίθενται σε εφαρμογή οι εννέα αλλαγές στο καθεστώς των συντάξεων που είναι ήδη ψηφισμένες με παλαιότερους νόμους και έχουν χρονικά στάδια υλοποίησης.
Ποιες είναι οι θεσμοθετημένες αλλαγές που θα ισχύσουν από 1-1-2015;
1. Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 1-4 του Ν. 3863/2010 από 1-1-2015 προβλέπεται νέος τρόπος υπολογισμού της κύριας σύνταξης για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1/1/2015 και μετά.
Συγκεκριμένα για τον υπολογισμό των κύριων συντάξεων θα ισχύσει μεικτό σύστημα που πρακτικά σημαίνει:
Για τα έτη ασφάλισης μέχρι 31/12/2010 θα εφαρμόζεται ο παλιός τρόπος υπολογισμού σύνταξης του ΙΚΑ.
Δηλαδή λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος των ετήσιων αποδοχών (χωρίς ΔΧ-ΔΠ-ΕΑ) της καλύτερης 5ετίας μέσα στην τελευταία 10ετία (δηλαδή μέχρι 31/12/2010). Οι αποδοχές της κρίσιμης 10ετίας αναπροσαρμόζονται αφού πολλαπλασιαστούν με τους λεγόμενους «συντελεστές ωρίμανσης», όπως αυτοί καθορίζονται από το ΙΚΑ για κάθε έτος ξεχωριστά.
Από τις αναπροσαρμοσμένες αποδοχές επιλέγεται η πιο συμφέρουσα 5ετία. Το άθροισμα των ποσών της 5ετίας διαιρείται με τον αριθμό των μηνών απασχόλησης. Το πηλίκο της διαίρεσης κατατάσσει τον «υποψήφιο» συνταξιούχο σε μία από τις Ασφαλιστικές Κλάσεις (από 10η έως 28η) η οποία καθορίζει και τον τεκμαρτό μισθό βάσει του οποίου θα υπολογιστεί η σύνταξη, αφού ληφθεί υπόψη ο συνολικός αριθμός των ημερών υποχρεωτικής και προαιρετικής ασφάλισης.
Στον χρόνο υποχρεωτικής ασφάλισης συντάσσονται οι μέρες επιδότησης λόγω μητρότητας από τον ΟΑΕΔ, οι μέρες επιδότησης λόγω εφεδρείας και υπό προϋποθέσεις οι μέρες επιδότησης λόγω ασθένειας ή ατυχήματος.
Για την προσαύξηση της σύνταξης λαμβάνονται υπόψη όλοι οι πλασματικοί χρόνοι που εξαγοράζονται (όχι οι χρόνοι με δωρεάν αναγνώριση), καθώς και ο χρόνος απασχόλησης σε ΒΑΡΕΑ και ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ, εφόσον ξεπερνά τις 3.300 μέρες στον κλάδο αυτόν.
Για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1-1-2015 και εφεξής το (β) τμήμα του ποσού της σύνταξης που θα δικαιούται θα προκύπτει από τον συνυπολογισμό της βασικής σύνταξης και του ποσού της αναλογικής σύνταξης.
Ειδικότερα:
Το ποσό της βασικής σύνταξης μειώνεται κατά 1/35 για κάθε χρόνο που υπολείπεται των 35 ετών διαμονής στην Ελλάδα, μεταξύ του 15ου και 65ου έτους της ηλικίας.
Ορίζεται ότι η ΠΛΗΡΗΣ ΒΑΣΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ είναι 360€.
Καταβάλλεται κλάσμα της βασικής σύνταξης ανάλογο των ετών που θα διανυθούν από 1-1-2011 και μετά.
Ο συντελεστής για τα συντάξιμα έτη από 1-1-2011 και μετά είναι αυτός που αντιστοιχεί στο τελευταίο πλήρες έτος του συνολικού συντάξιμου χρόνου.
Το άθροισμα των ποσών που προκύπτει από την καλύτερη τελευταία 5ετία και τα δύο επιμέρους ποσά της βασικής και της αναλογικής σύνταξης αποτελούν το συνολικό ποσό της σύνταξης. Αν υπάρχουν προστατευόμενα μέλη ο συνταξιούχος δικαιούται προσαυξήσεις.
2.Αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από το ΙΚΑ για όσους θεμελίωσαν δικαίωμα το 2015 με 10.500 μέρες ασφάλισης σε σύνολο, από τις οποίες 7500 μέρες στον κλάδο των ΒΑΡΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΕΙΝΩΝ.
Υπάρχει δυνατότητα αναγνώρισης μέχρι 7 πλασματικών ετών, μόνο για τη συμπλήρωση των 10.500 και όχι των 7500 (ΒΑΡΕΩΝ).
Πλήρης σύνταξη σε ηλικία 62 ετών. Μειωμένη σύνταξη σε ηλικία 60ετών.
3.Αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από το ΙΚΑ, των γυναικών με 10.000 μέρες ασφάλισης.
Για το 2015 απαιτούνται 12.000 μέρες(με δυνατότητα αναγνώρισης μέχρι 7 ετών πλασματικού χρόνου) και ηλικία 62 ετών για πλήρη σύνταξη και 61 ετών για μειωμένη.
4.Αύξηση χρόνου ασφάλισης για συνταξιοδότηση των ενστόλων. Από 1-1-2015, οι ένστολοι που θα θεμελιώσουν δικαίωμα συμπληρώνοντας 24 έτη και 6 μήνες πραγματικής υπηρεσίας, θα δικαιούνται πλήρη σύνταξη σε ηλικία 60 ετών, ή 40 έτη ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας συνταξιοδότησης. Στα 40 έτη ασφάλισης μπορούν να προσμετρηθούν ο πραγματικός χρόνος ασφάλισης, ο πλασματικός χρόνος στρατιωτικής θητείας και η πλασματική 5ετία (των ενστόλων).
5.Αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των εφάπαξ για τους υπαλλήλου του δημοσίου δια όσους αποχώρησαν μέχρι 31-8-2013 δεν θα υπάρξει μείωση του ποσού. Για τους συνταξιοδοτηθέντες από 1-9-2013 και μετά, ο υπολογισμός του ποσού θα γίνει με νέο μαθηματικό τύπο, χωρίς αυτός να έχει γίνει μέχρι σήμερα γνωστός, ο οποίος σύμφωνα με τις επικρατέστερες εκτιμήσεις συνεπάγεται μειώσεις έως 50%.
6.Με τον νέο μαθηματικό τύπο θα υπολογίζονται και τα εφάπαξ από τους φορείς πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα καθώς και τα μερίσματα από τα μετοχικά ταμεία.
7.Και νέα μείωση των επικουρικών συντάξεων, σε ποσοστό 10% σε εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία. Κάθε φορά που θα προκύψει έλλειμμα, το ταμείο θα πρέπει να αναπροσαρμόζει τις παροχές του.
8.Μείωση κατά 4% της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ, σε εφαρμογή του Ν. 2458/1997, που άρχισε να ισχύει από το 2003 και θα ολοκληρωθεί (με τα ισχύοντα σήμερα το 2026).
9.Μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα του ποσοστού αναπλήρωσης για τις συντάξεις του δημοσίου που άρχισε να εφαρμόζεται από 1-1-2008 και εφεξής. Από 1-1-2015 το ποσοστό αναπλήρωσης από 80% που ήταν μέχρι 31-12-2007 μειώνεται σε 73%.
Όλα τα ανωτέρω θα ισχύσουν εφόσον δεν υπάρξουν «αιφνιδιαστικές» αλλαγές στις αρχές του 2015, όπως επιτακτικά ζητά η τρόικα.
ΠΗΓΗ:forologikanea.gr
Το κοίτασμα Ιωαννίνων πρώτο ελληνικό "θύμα" της πτώσης των τιμών του πετρελαίου
Η σημαντική πτώση της τιμής του πετρελαίου που περιορίζει τα περιθώρια για έρευνα και εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων, καταγράφει ήδη το πρώτο "θύμα" στο πρόγραμμα εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων της Ελλάδας.
Η αποχώρηση της Petra Petroleum απ' το κοίτασμα των Ιωαννίνων, που ήταν γνωστή στην ελληνική κυβέρνηση εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα, αποτελεί σαφή ένδειξη μίας τάσης που δημιουργεί μεγάλο προβληματισμό στο υπουργείο Ενέργειας.
Η καναδική εταιρεία, που κατείχε το 20%, υπέγραψε συμφωνία πώλησης του ποσοστού στην Energean Oil η οποία πλέον μόνη της αναμένεται να "τρέξει" το πρότζεκτ.
Σύμφωνα με την Petra Petroleum η έξοδος απ' το κοίτασμα των Ιωαννίνων είναι λόγω του νέου σχεδιασμού μετά την εξαγορά της από τη Mitra Energy από τις Φιλιππίνες, χωρίς πάντως να αναφέρει ως αιτία την πρόσφατη πτώση των τιμών.
Ωστόσο η πτώση του πετρελαίου διεθνώς έχει οδηγήσει τις εταιρείες να αλλάξουν στρατηγικές, ματαιώνοντας πολλά από προγραμματισμένα έργα, ξυπνώντας ανησυχίες και τους ελληνικούς διαγωνισμούς πετρελαίου.
Η MacKenzie εκτιμά ότι μόνον τρεις (Premier, Oilsearch και Denbury) από τους 40 ανεξάρτητους πετρελαιοπαραγωγούς μπορούν να επιβιώσουν χωρίς μεγάλες περικοπές, καθώς για κάθε 10 δολάρια πτώση οι μεγάλοι όμιλοι χάνουν έσοδα 4,5 δισ. Δολάρια. Επίησς, σύμφωνα με τη Goldman Sachs το φθηνό πετρέλαιο απειλεί επενδύσεις συνολικού ύψους 1 τρισ. Δολαρίων, καθώς μόνο το 1/3 των σχεδιών είναι επικερδές.Υπενθυμίζεται ότι στα Ιωάννινα, οι εκτιμήσεις για τα απολήψιμα αποθέματα κυμαίνονται από 50- 100 εκατομμύρια βαρέλια.
Υπενθυμίζεται ότι η Petra Petroleum Inc είναι εταιρεία με έδρα τον Καναδά και ασχολείται με εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου, η οποία είναι υπό διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο του Τορόντο. Δραστηριοποιείται κυρίως σε περιοχές της Ευρώπης, Αφρικής και Μέση Ανατολή.
ΠΗΓΗ:newmoney.gr
Ενεργοποιήθηκε: Βρες τα ένσημά σου με λίγα κλικ - Όλες οι οδηγίες για το "ασφαλιστικό βιογραφικό
Ενεργοποιήθηκε –όπως ήταν προγραμματισμένο- η εφαρμογή για την αναζήτηση του ηλεκτρονικού βιογραφικού. Απευθύνεται σε πρώτη φάση στους «νέους» ασφαλισμένους δηλαδή σε αυτούς που απέκτησαν το πρώτο τους ένσημο μετά την 1η Ιανουαρίου 1993. Είναι εξαιρετικά πιθανό, ακόμη και ως «νέοι» να εντοπίσετε ελλείψεις στο βιογραφικό σας. Ωστόσο, θα αποκτήσετε μια πρώτης τάξεως εικόνα για το τι έχει συμβεί στο ασφαλιστικό σας παρελθόν.
Πώς θα βρείτε το βιογραφικό; Ετοιμάστε τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisκαι εντοπίστε τον ΑΜΚΑ σας. Είναι τα στοιχεία που θα ζητηθούν για να αποκτήσετε πρόσβαση στο σύστημα. Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε είναι τα εξής:
Η έκδοση του ηλεκτρονικού ασφαλιστικού βιογραφικού θα γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης https://www.atlas.gov.gr/ATLAS/Pages/Home.aspx. Θα επιλέξετε την επιλογή «ασφαλιστικό βιογραφικό»
Θα σας ζητηθεί ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης και οι κωδικοί του Taxis. Πατήστε «είσοδος»
Θα προκύψει μια γενική σελίδα η οποία δείχνει τα προσωπικά σας στοιχεία αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία στα οποία είστε ασφαλισμένοι.
Πατώντας «εκτύπωση ασφαλιστικού βιογραφικού» θα έρθει στην επιφάνεια μια πολυσέλιδη φόρμα με όλα τα ένσημα που έχετε κολλήσει από την 01/01/1994 και μετά. Η αποτύπωση γίνεται ανά μήνα και ανά ταμείο. Με μια ματιά θα μπορείτε να βρείτε πόσα ένσημα έχουν κολληθεί ανά μήνα, τις μεικτές αποδοχές σας καθώς και τον Αριθμό Μητρώου του Εργοδότη που σας έχει κολλήσει τα ένσημα. Επίσης, θα μπορείτε να δείτε και τις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί. Χαρακτηριστικό είναι το ακόλουθο απόσπασμα από "ασφαλιστικό βιογραφικό" όπως εμφανίζεται στο σύστημα ΑΤΛΑΣ
Στο «ασφαλιστικό βιογραφικό» (το οποίο δυστυχώς δεν κάνει και πρόσθεση των ενσήμων την οποία θα πρέπει να κάνετε από μόνοι σας) υπάρχει η ακόλουθη επισήμανση: «Ο λογαριασμός απεικονίζει ενιαία τα στοιχεία ασφάλισης στα πληροφοριακά συστήματα των ΦΚΑ που ταυτοποιήθηκαν κατά την τελευταία ενημέρωση και δεν αποτελεί βεβαίωση χρόνου ασφάλισης»
Προς το παρόν, στο σύστημα έχει ενσωματωθεί ο χρόνος ασφάλισης από το 1994 μέχρι σήμερα για το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ, το ΕΤΑΑ και από το 1998 έως σήμερα για τον ΟΓΑ. Συνολικά έχουν ενσωματωθεί 22,8 δισεκατομμύρια ημέρες ασφάλισης. Στο επόμενο διάστημα θα ενσωματωθεί η πληροφορία από το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και το ΝΑΤ, καθώς και το διάστημα 1994-1997 για τον ΟΓΑ.
ΠΗΓΗ:.fpress.gr
ΔΕΠΑ - Ρήτρα Take or Pay για Φέτος
Δεν θα αποφύγει, κατά πάσα πιθανότητα, η ΔΕΠΑ να καταβάλει ρήτρα take or pay στη ρωσική Gazprom, για τις μειωμένες ποσότητες φυσικού αερίου που απορρόφησε το 2014. Παρά το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο εταιριών βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και οριστική απάντηση δεν έχει δοθεί ακόμη από την Gazprom στην ολοκληρωμένη πρόταση που έχει υποβάλει η ΔΕΠΑ, ασφαλείς πληροφορίες του energia. gr αναφέρουν ότι το πιθανότερο είναι να υπάρξει τίμημα, έστω και περιορισμένο, για την «τρύπα» στην απορρόφηση των συμβολαιοποιημένων ποσοτήτων της φετινής χρονιάς. Σε αυτήν την περίπτωση η ΔΕΠΑ θα είναι υποχρεωμένη να μετακυλήσει την επιβάρυνση αυτή στους πελάτες της.
Όπως έχει μεταδώσει ήδη το energia. gr, η ΔΕΠΑ είχε υποβάλει στα τέλη Νοεμβρίου πρόταση στην Gazprom, για την ανακατανομή των ποσοτήτων που προμηθεύεται από το ρωσικό κολοσσό για μία τριετία, ήτοι, το 2014, το 2015 και το 2016, επιδιώκοντας να υπάρξει μια νέα συμφωνία για μικρότερες συμβατικές ποσότητες φυσικού αερίου κατά τη συγκεκριμένη τριετία, τις οποίες, ωστόσο, πρότεινε να καλυφθούν πλήρως από το 2017 και μετά. Για το θέμα αυτό στάλθηκε και δεύτερη επιστολή της ΔΕΠΑ λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, ενώ υπήρξαν και συνεχείς επαφές με τη Μόσχα.
Το γεγονός ότι είναι πολύ νωπή η νέα σύμβαση που υπέγραψε η ΔΕΠΑ με την Gazprom και η οποία εμπεριέχει συγκεκριμένους όρους, με τους οποίους συναίνεσε η ελληνική πλευρά, καθιστά, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το energia. gr, πολύ δύσκολη έως αδύνατη τη δυνατότητα αποφυγής πληρωμής ρήτρας για το 2014. Αυτό που προσδοκάται είναι να περιορισθεί όσο γίνεται η συγκεκριμένη επιβάρυνση για τη ΔΕΠΑ, και ταυτόχρονα, να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις της για την αναθεώρηση των ποσοτήτων κατά τα δύο επόμενα χρόνια.
Η Gazprom εξακολουθεί και κρατά κλειστά τα χαρτιά της, με τις συνομιλίες να κινούνται σε εξαιρετικά αργό ρυθμό. Προσδοκάται, ωστόσο, ότι οριστική απάντηση θα υπάρξει ως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας και πάντως πριν από την έναρξη των γιορτών των Χριστουγέννων στη Ρωσία, που είναι με βάση το παλαιό ημερολόγιο, στις 7 Ιανουαρίου 2015.
Οι πωλήσεις της ΔΕΠΑ φέτος αναμένεται να κλείσουν με -25%, γεγονός που πιστοποιείται και από τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, για τις παραδόσεις φυσικού αερίου ως την παραμονή των Χριστουγέννων. Η κατανάλωση αερίου στην εγχώρια αγορά για το 2014 υπολογίζεται σε 7,5 TWh, ποσότητα που είναι αντίστοιχη με αυτή του 2005, δηλαδή, μία δεκαετία πίσω.
ΠΗΓΗ:energia.gr
ΓΣΕΕ: "Τρύπα" 1,6 δισ. ευρώ στα Ταμεία το 2015
Για τον εκτροχιασμό του συστήματος εκροών – εισροών στο ασφαλιστικό σύστημα προειδοποιεί η ΓΣΕΕ στην ετήσια έκθεσή της, τονίζοντας ότι το 2015 θα είναι έτος – σταθμός για την ομαλή λειτουργία του εν λόγω συστήματος.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Καθημερινής, παρά τις συνεχείς περικοπές στις συντάξεις και την αύξηση των συνταξιοδοτικών ορίων, ο εκρηκτικός συνδυασμός της υψηλής ανεργίας, της ανασφάλιστης εργασίας, της αύξησης των νέων συνταξιούχων και της μείωσης της κρατικής επιχορήγησης συνθέτουν ένα σκηνικό τεράστιων ελλειμμάτων στα Ταμεία.
Εξαιτίας όλων των παραπάνω αλλά και άλλων παραγόντων οι συνταξιοδοτικές δαπάνες αναμένεται να αυξηθούν κατά 15% και τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων να αυξηθούν “τρύπα” συνολικού ύψους 1,6 δισ. ευρώ.
Αναλυτικά, το έλλειμμα του ΙΚΑ, του μεγαλύτερου ταμείου στην Ελλάδα, ανέρχεται σε 982,5 εκατ. ευρώ, του ΟΑΕΕ στα 545,7 εκατ. ευρώ και του ΟΓΑ σε 60 εκατ. ευρώ.
ΠΗΓΗ:newmoney.gr
It's the energy, stupid!
Με την ατάκα "It's the economy, stupid!" οι υπεύθυνοι στρατηγικής της εκλογικής εκστρατείας του Κλίντον το 1992 πέτυχαν να κατατροπώσουν το Μπους και να αφήσουν παρακαταθήκη για τους νεότερους μια απλή φράση, που εστιάζει στην ουσία του προβλήματος. Παραφράζοντας τη φράση του Κλίντον σήμερα κάλλιστα θα μπορούσαμε να πούμε "It's the energy, stupid!", για όλους όσους δεν αντιλαμβάνονται πως ...
η διασφάλιση εφοδιασμού της οικονομίας με φθηνή ενέργεια αποτελεί ουσιώδη προϋπόθεση για μια ανταγωνιστική οικονομία στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο κόσμο.
H Centrica είναι η μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία της Βρετανίας και επικεφαλής της τα τελευταία 8,5 χρόνια είναι ο Sam Laidlaw, ο οποίος από τις αρχές του 2014 είχε εκφράσει τη βούλησή του ν' αποχωρήσει στο τέλος του έτους. Πριν λίγες μέρες λοιπόν έγραψε ένα σύντομο άρθρο για την εικόνα της ενέργειας όπως την έζησε ο ίδιος και πάντα έχει ενδιαφέρον να βλέπουμε τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται οι επικεφαλής των μεγάλων ενεργειακών εταιρειών.
Το πρώτο λοιπόν που επιλέγει ο Laidlaw να επισημάνει είναι πως όταν ο ίδιος ανέλαβε καθήκοντα, πριν 8,5 χρόνια, δεν υπήρχε διακριτό Υπουργείο Ενέργειας, η ενέργεια ήταν μαζί με τη βιομηχανία αι τις επιχειρήσεις και μόνο το 2008 συστάθηκε το Υπουργείο Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, (με πρώτο Υπουργό το μετέπειτα αρχηγό των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ). Μήπως σας θυμίζει κάτι από τα καθ' ημάς; Σήμερα, συνεχίζει, με τα φώτα της δημοσιότητας στραμμένα είτε στους φουσκωμένους λογαριασμούς, είτε στις γεωτρήσεις για το σχιστολιθικό αέριο, είτε στα μικρά περιθώρια εφεδρείας στην ηλεκτροδότηση, είναι αδιανόητο να σκεφτεί κανείς πως η ενέργεια δεν θα βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής, με ένα διακριτό Υπουργείο.
Ωστόσο είναι άλλο πράγμα να αντιλαμβάνεται κανείς τις προτεραιότητες κι άλλο πράγμα το ποιες λύσεις θα προωθήσει. Κατά τη θητεία του διαπίστωσε διάρρηξη της συναίνεσης των πολιτικών για τις διάφορες λύσεις και σαφώς αποκλίνουσες απόψεις.
"It all looked very different before the financial crisis - Όλα", λέει, "ήταν πολύ διαφορετικά πριν την οικονομική κρίση". Για ένα λεπτό, για ποια κρίση μιλάει; Υπάρχει κρίση στη Βρετανία; Δεν είναι κάτι που αφορά μόνο τις χώρες PIIGS, όπως περιπαικτικά αποκαλούσαν όλοι τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου; Η αλήθεια είναι πως η οικονομική κρίση που ξέσπασε με την κατάρρευση της Leehman Brothers έχει επηρεάσει τους πάντες στην Ευρώπη, καθώς ο βαθμός μόχλευσης των τραπεζικών κεφαλαίων είχε φθάσει σε πρωτόγνωρα επίπεδα. Στη Βρετανία η "βόμβα" έσκασε στα χέρια του Γκόρντον Μπράουν, που συμμάζεψε γρήγορα τα ασυμμάζευτα, αλλά με συνέπεια να χάσει τις εκλογές απ' τον Κάμερον. Εκλογές που με τη σειρά του θα χάσει το Μάιο κι ο Κάμερον, καθώς η βαθιά δομική κρίση του καπιταλισμού στην Ευρώπη δεν πρόκειται να ξεπεραστεί αν δεν αλλάξει η μονεταριστική πολιτική.
Πριν την κρίση η Centrica ήταν μια επιχείρηση κυρίως της λιανικής πώλησης, αλλά η άνοδος της τιμής του πετρελαίου την ανάγκασε να επενδύσει σε δικά της εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής από αέριο και σε κοιτάσματα της Βόρειας Θάλασσας. Έπειτα ήλθε το θέμα της κλιματικής αλλαγής, που τους ανάγκασε να προσπεράσουν επενδυτικές ευκαιρίες στο λιθάνθρακα και να προσπαθήσουν να φτιάξουν ένα ενεργειακό μείγμα με το μικρότερο ανθρακικό αποτύπωμα. Κι έπειτα ήλθε η κρίση χρηματοδότησης, που τους οδήγησε σε αμυντικές κινήσεις διαχείρισης κινδύνου, με αποτέλεσμα να αποκτήσουν μερίδιο σε πυρηνικά εργοστάσια και να αυξήσουν κατά 50% τα αποθέματά τους σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Στις εκλογές του 2010 όλοι οι πολιτικοί ορκίστηκαν πίστη στην "πράσινη ατζέντα", χωρίς δυστυχώς να καταλάβουν τις συνέπειες που θα είχε για το πορτοφόλι των καταναλωτών. Φαίνεται πως και στη Βρετανία, όπως και στην Ελλάδα της "πράσινης ανάπτυξης", οι πολιτικοί είτε δεν είχαν πάρει είδηση το σκάσιμο της "πράσινης φούσκας" το 2009 στην Ισπανία, είτε το είχαν πάρει είδηση κι εξαπατούσαν συνειδητά τους πολίτες τους. Διαλέγετε και παίρνετε.
Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ήταν, κι εξακολουθεί να είναι, η ορθή μακροπρόθεσμη πολιτική. Ωστόσο βραχυπρόθεσμα οι πολίτες ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για το τι πληρώνουν κι έχει γίνει μια πρόκληση για τις εταιρείες να αιτιολογούν τις αυξανόμενες χρεώσεις.
Η επανάσταση του σχιστολιθικού αερίου στις ΗΠΑ έχει κάνει την Ευρώπη λιγότερο ανταγωνιστική. Η πρόσφατη μείωση της τιμής του πετρελαίου θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της κατάστασης, αλλά δεν συμβάλλει καθόλου στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, που φαίνεται να μας απασχολεί όλο και περισσότερο.
Το ενεργειακό τοπίο έχει αλλάξει λοιπόν πολύ μέσα στα 8,5 χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης και του σχιστολιθικού αερίου. Και η πτώση της τιμής του πετρελαίου μπορεί να ωφελεί τα εισοδήματα, σημαίνει ωστόσο πως οι καταναλωτές θα πρέπει να πληρώνουν ακόμη μεγαλύτερη διαφορά για να χρηματοδοτήσουν τεχνολογίες χαμηλότερου άνθρακα.
Η διασφάλιση χαμηλής τιμής ενέργειας παραμένει η άμεση προτεραιότητα. Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής έχει διαιρέσει βαθιά τους πολιτικούς, ενόψει μάλιστα των επερχόμενων εκλογών. Η ασφάλεια του εφοδιασμού φαινόταν να είναι σε τρίτη προτεραιότητα, ωστόσο αυτό πλέον αλλάζει.
Πρόσφατα έγινε δημοπρασία για τη διασφάλιση επαρκούς ισχύος για το 2018. Συμμετείχαν μ' επιτυχία πολλά εργοστάσια ανθρακικά, πυρηνικά και αερίου, ωστόσο υπάρχει ο κίνδυνος κάποια εργοστάσια που απέτυχαν στη δημοπρασία να κλείσουν, ως μη οικονομικά. Κι αυτό είναι αποτέλεσμα της σημερινής εικόνας της ενεργειακής αγοράς, όπου οι τιμές καθορίζονται όλο και περισσότερο από κυβερνητικές παρεμβάσεις παρά από την ίδια την αγορά.
Ενδιαφέροντα λοιπόν αυτά που είπε ο Laidlaw, αλλά όσοι έχετε παρακολουθήσει παλαιότερες αναρτήσεις για τη Βρετανική αγορά ηλεκτρισμού εύκολα θα διαπιστώσετε τι ΔΕΝ είπε ο Laidlaw και το έκανε εντελώς "γαργάρα": δεν αναφέρθηκε καθόλου στην έρευνα της Βρετανικής Αρχής Ανταγωνισμού εναντίον των Έξι Μεγάλων ενεργειακών εταιρειών για σχηματισμό καρτέλ, που διαρκώς ανέβαζαν τις τιμές καταγδέρνοντας τους καταναλωτές κι εξασφαλίζοντας άκοπη κερδοφορία. Είναι άλλωστε γνωστό πως σε όλο τον κόσμο όλες οι μεγάλες εταιρείες απεχθάνονται οποιοδήποτε έλεγχο απ' το κράτος, γι' αυτό κι όταν κι όπου μπορούν δεν διστάζουν να εξαγοράσουν και κάποιους επιλήσμονες της λαϊκής εντολής πολιτικούς. Θυμηθείτε ενδεικτικά τις δραστηριότητες της Ζήμενς στην Ελλάδα, της Lockheed Martin παλαιότερα, τις ατελείωτες μίζες των εξοπλιστικών και δείτε και τα πρόσφατα "κατορθώματα της Alstom", που εισέπραξε ένα μεγαλοπρεπές πρόστιμο στις ΗΠΑ για δωροδοκίες στην Ινδονησία, τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο. Για κάθε έναν πολιτικό που τα "πιάνει", δεν πρέπει ποτέ να ξεχνούμε πως στην άλλη πλευρά του τραπεζιού βρίσκεται μια εταιρεία που τα "δίνει". Αλλά είδατε ποτέ μεγαλοστελέχη εταιρειών να καταδικάζονται για ενεργητική δωροδοκία; Και μεγάλες εταιρείες να αποκλείονται από διαγωνισμούς για αθέμιτες πρακτικές;
ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr
Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014
Γιατί πρέπει να διαγράφετε τα cookies πριν από την είσοδο σας στο Google ή στο Facebook
Κάθε φορά που χρησιμοποιείτε το Google ή το Facebook χωρίς να είστε συνδεδεμένοι σε κάποιο λογαριασμό σας, αποθηκεύονται cookies στο τοπικό σας σύστημα.
Είναι ανώνυμα αλλά ακόμη και αυτά αποκαλύπτουν πληροφορίες σχετικά με τις συνήθειες πλοήγησης σας στην υπηρεσία που σας τα έστειλε.
Η Google για παράδειγμα, γνωρίζει για το τι έχετε ψάξει, αλλά δεν μπορεί να συνδέσει τις πληροφορίες με εσάς σαν πρόσωπο. Να υπενθυμίσουμε ότι η εταιρεία αναφέρει στην πολιτική απορρήτου της ότι χρησιμοποιεί ανώνυμα αναγνωριστικά.
Το ίδιο ισχύει και για το Facebook που μπορεί καταγράψει τις ιστοσελίδες που θα επισκεφθείτε από τα Facebook widgets που χρησιμοποιούν, αλλά δεν μπορεί να συνδέσει τις πληροφορίες με το λογαριασμό σας.
Αν μετά από την ανώνυμη περιήγηση σας αποφασίσετε να συνδεθείτε σε ένα λογαριασμό, όλες οι προηγούμενες δραστηριότητες που πραγματοποιήσατε σαν «ανώνυμος» θα καταγραφούν στο λογαριασμό που χρησιμοποιήσατε για να συνδεθείτε. Αυτό συμβαίνει, επειδή η Google και το Facebook χρησιμοποιεί το ίδιο root domain cookie για να παρακολουθεί ανώνυμους και συνδεδεμένους χρήστες.
Η Google για παράδειγμα μπορεί να γνωρίζει ότι επισκεφτήκατε το iGuRu.gr, ακόμη και αν είστε σίγουροι ότι το αναζητήσατε στην υπηρεσία, ενώ δεν ήσασταν συνδεδεμένοι σε κάποιο λογαριασμό σας στο Google πριν από την πρόσβαση στην ιστοσελίδα μας. Το ίδιο ισχύει και για το Facebook που γνωρίζει ποια sites επισκέπτεστε εφόσον αυτά χρησιμοποιούν widgets, apis ή άλλα στοιχεία από τα domains της Google ή του Facebook.
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι τα δεδομένα που συλλέγουν οι εταιρείες αυτές για σας είναι ανώνυμα μόνο αν δεν έχετε εισέλθει ποτέ σε κάποιο λογαριασμό από αυτές τις ιστοσελίδες, μπλοκάρετε όλες τις αιτήσεις τρίτων των εταιρειών αυτών από προεπιλογή, ή να διαγράφετε τα cookies που έχουν αποθηκεύσει στον υπολογιστή σας τακτικά και ειδικά πριν από την εισέλθετε ή πριν εξέλθετε από το λογαριασμό σας.
Η πρώτη επιλογή ακούγεται αρκετά εύκολη. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δύο διαφορετικά προγράμματα περιήγησης για αυτό, ή να χρησιμοποιήσετε την ιδιωτική λειτουργία περιήγησης αλλά και την κανονική χρησιμοποιώντας ένα ενιαίο πρόγραμμα περιήγησης.
Το μπλοκάρισμα των αιτήσεων τρίτων μπορεί να γίνει με τη χρήση add-ons, όπως το NoScript για τον Firefox ή το Scriptsafe για τον Chrome.
Η διαγραφή των cοokies απαιτεί επίσης add-ons. Ενώ μπορείτε να ρυθμίσετε τους web browsers που χρησιμοποιείτε να διαγράφουν τα cookies κατά την έξοδο σας αυτόματα. Μπορείτε να τα διαγράφετε και μόνοι σας (Firefox, Chrome), αλλά είναι αρκετά χρονοβόρο.
Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε κάποια επέκταση για τον Firefox, όπως την Self-Destructing Cookies για να διαγράφετε τα cookies σας, μόλις φύγετε από το site που τα έχει αποθηκεύσει στον υπολογιστή σας.
Παρακαλώ σημειώστε ότι αυτό ισχύει και για άλλες εταιρείες και υπηρεσίες, αλλά τις περισσότερες φορές σε μικρότερο βαθμό από την Google και το Facebook καθώς τα δύο sites είναι πολύ δημοφιλή στο Διαδίκτυο.
ΠΗΓΗ:iguru.gr
ΜΕΤΑ ΤΟ 2020 ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΗ!
Του Ανδρέα Πετρόπουλου
Πρόβλεψη - «βόμβα» για το μέλλον του Ασφαλιστικού, μετά τις ολέθριες μνημονιακές παρεμβάσεις των τελευταίων τεσσάρων ετών και τη δραματική μείωση των αποθεματικών των Ταμείων, πραγματοποίησε ο πρώην επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ και καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Σάββας Ρομπόλης.
Μιλώντας στο Newsbomb.gr, o Σάββας Ρομπόλης, που στις προηγούμενες ευρωεκλογές ήταν υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ, προειδοποίησε για κατάρρευση του Ασφαλιστικού Συστήματος μέσα σε ένα χρόνο (!), αν δεν γίνουν άμεσες παρεμβάσεις και δεν ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και ενίσχυσης των εισφορών. Ταυτόχρονα επιβεβαιώνει ότι από το 2015 θα συρρικνωθούν σε δραματικό επίπεδο οι επικουρικές συντάξεις και η κατώτατη σύνταξη θα μειωθεί κάτω από το ποσό των 360 ευρώ που προωθεί η κυβέρνηση.
Όπως σημειώνει ο Σ. Ρομπόλης, από το 2023 μέχρι το 2028 θα αρχίσουν να παίρνουν σύνταξη αυτοί που γεννήθηκαν την πενταετία 1960 – 1965. Και στην Ελλάδα εκείνη την περίοδο γεννήθηκαν 770.000 άτομα. Εκτιμούμε ότι από αυτούς, οι μισοί θα μπορούν να πάρουν σύνταξη. Ακόμη χειρότερα οι γενιές που θα πάρουν σύνταξη μετά από 25 ή 30 χρόνια, δηλαδή οι σημερινοί 20ρηδες και 30αρηδες, οι συντάξεις τους σε παρούσες αξίες θα είναι 460 ή 470 ευρώ, αν έχει αυξηθεί το ΑΕΠ!
Σύμφωνα με τον Σ. Ρομπόλη:
*Το νέο σύστημα που θα καθιερωθεί από την 1η Ιανουαρίου 2015, στην ουσία μονιμοποιεί και νομιμοποιεί τις μειώσεις που έχουν γίνει στις συντάξεις από το 2010 και μετά. Πριν το 2009, ένας συνταξιούχος του ΙΚΑ με 35 έτη ασφάλισης, και σε μια κλάση με περίπου 1.700 – 2.000 ευρώ εισόδημα, έπαιρνε κύρια σύνταξη 1.400 – 1.450 ευρώ. Μετά τις αλλαγές που καθιερώνονται από το 2015 θα πάρει 1.065 ευρώ!
*Από την 1η Ιανουαρίου του 2015 το Κράτος θα χρηματοδοτεί τα 360 ευρώ και μετά θα λέει «τελειώσαμε, κάντε ό,τι θέλετε». Για αυτό έρχεται και ιδιωτικοποιεί την επικουρική ασφάλιση, είτε με τα επαγγελματικά ταμεία, είτε εάν είναι ΝΠΔΔ βάζει «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος».
Μας μένει ένας χρόνος!
Η κατάσταση έχει φτάσει ξανά σε οριακό σημείο! Το αποθεματικό κεφάλαιο, μετά και από το PSI, είναι μόνο 4,5 δισ. ευρώ, δηλαδή μπορεί να καλύψει μόλις 2 μηνών συντάξεις, κύριες και επικουρικές, επομένως το κύριο πρόβλημα είναι η ανασύσταση του αποθεματικού κεφαλαίου. Το έτος κρίσης είναι το 2016 (πήρε παράταση μόλις 2 έτη παρά τις επώδυνες παρεμβάσεις), κατά το οποίο το Σύστημα θα πρέπει να πάρει επιπλέον από τις εισφορές και την κρατική επιχορήγηση 950 εκατ. ευρώ. Το 2017 θα χρειάζεται 1,8 δισ. ευρώ, το 2019 επιπλέον 2,4 δισ. ευρώ και φτάνει το 2023 στα 3,8 δισ. ευρώ, όπου τότε αρχίζει το φαινόμενο του «baby boom».
Προς εξαφάνιση οι επικουρικές!
Στην ερώτηση αν οι συγχωνεύσεις όλων των Ταμείων, κύριων και των επικουρικών στο ΙΚΑ, είναι η λύση στο πρόβλημα, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, σημειώνει: «Με τη συγχώνευση των ταμείων επικουρικής σύνταξης και προνοιακών παροχών, δρομολογείται η μείωση και προετοιμάζεται το έδαφος για την ενιαιοποίηση των παροχών κύριας σύνταξης προς τα κάτω. Μια σειρά ταμεία που σήμερα έχουν παροχές μεγαλύτερες του ΙΚΑ θα κατατείνουν σε χαμηλότερα επίπεδα, στα οποία βρίσκεται το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας. Επιπλέον, η ένταξη των επικουρικών στη νέα οργανωτικολειτουργική υπερδομή διαμορφώνει τους όρους σταδιακής ενσωμάτωσης των επικουρικών συντάξεων και του αποθεματικού τους κεφαλαίου στην κάλυψη των ελλειμμάτων της κύριας σύνταξης. Αυτό σημαίνει σοβαρή υπονόμευση της αρχής της ανταποδοτικότητας από τη στιγμή που οι διαμορφούμενες παροχές θα είναι σημαντικά λιγότερες από το κεφάλαιο των εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών που καταβλήθηκε καθ' όλη την περίοδο του εργασιακού βίου. Η στρατηγική αυτή θα επιδεινώσει περαιτέρω το βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων και αποσκοπεί στην κάλυψη του ελλείμματος από τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης, που σε σχέση με το 2009 αντιστοιχεί σήμερα σχεδόν στο 50%».
ΠΗΓΗ:newsbomb.gr
ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ OPEC
Η τιμή του μαύρου χρυσού κατακρημνίζεται, προκαλώντας σεισμικές δονήσεις στο παγκόσμιο γεωπολιτικό στερέωμα.
Οι Αραβες βάζουν φωτιά στον πόλεμο για το πετρέλαιο
Μόνο το τελευταίο εξάμηνο, υποχώρησε κατά 50% (από 115 δολ. το βαρέλι τον περασμένο Ιούνιο, σε κάτω από 60 δολ. την Παρασκευή). Στο κοντινό μέλλον ίσως να ανακάμψει. Ενδεχομένως και να σταθεροποιηθεί. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, δεν θα είναι αυτή που ήταν. Και μάλλον δεν θα ξαναπιάσει ποτέ της τα 100 δολ. το βαρέλι (όπως τόνισε ο ίδιος ο υπουργός πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας).
Η πτώση καθεαυτή (ανεξάρτητα από το... βάθος της) δεν θα έπρεπε να αποτελεί έκπληξη. Είναι «νόμος» άλλωστε ότι οι τιμές πέφτουν κάθε φορά που η ζήτηση μειώνεται και η προσφορά ανεβαίνει. Αυτό που προκαλεί έκπληξη ωστόσο είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (OPEC), με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, επιλέγει να αντιμετωπίσει την πτώση... ρίχνοντας κι άλλο τις τιμές. Αντί να μειώσουν την παραγωγή και να κρατήσουν τις τιμές ψηλά όπως έχουν κάνει πολλάκις τις τελευταίες δεκαετίες, οι Σαουδάραβες αποφάσισαν να συνεχίσουν στους ίδιους ρυθμούς... απαξιώνοντας τον μαύρο χρυσό.
«Δεν είναι προς το συμφέρον των παραγωγών του OPEC να μειώσουν την παραγωγή τους, όποιο κι αν είναι το κόστος. Ακόμη κι αν το πετρέλαιο πέσει στα 20 δολ. το βαρέλι, μας είναι αδιάφορο», διακήρυξε προ ημερών ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας και de facto ηγέτης του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών, Αλί Αλ-Ναΐμι.
Οι δηλώσεις του Σαουδάραβα έρχονται να αποτυπώσουν σε όλη του τη μανία τον ακήρυχτο «πόλεμο» που λαμβάνει χώρα γύρω από το πετρέλαιο. Ο λόγος για έναν πόλεμο που απειλεί πλέον ανοιχτά με οικονομική αιμορραγία χώρες όπως η Ρωσία, η Βενεζουέλα και το Ιράν. Το γεγονός δε ότι αυτοί που πλήττονται βαρύτερα «τυγχάνουν» όλοι τους ορκισμένοι εχθροί των Αμερικανών δημιουργεί εύλογα υπόνοιες για μια παγκόσμια συνωμοσία ενορχηστρωμένη από την ίδια την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της σε Ριάντ και Αμπού Ντάμπι. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η σουνιτική Σαουδική Αραβία είναι εχθρός του σιιτικού Ιράν καθώς και του καθεστώτος Aσαντ στη Συρία (το οποίο στηρίζουν Τεχεράνη και Μόσχα). Στη βάση της τρέχουσας πετρελαϊκής κρίσης βρίσκεται η απόφαση των Αράβων του Κόλπου (που είναι όλοι τους μέλη του OPEC) να διατηρήσουν πάση θυσία το μερίδιό τους στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου. «Εάν μειώσουμε την παραγωγή, τότε οι τιμές θα ανέβουν και οι Ρώσοι, οι Βραζιλιάνοι και οι Αμερικανοί θα έρθουν να μας πάρουν το μερίδιο», δήλωσε απερίφραστα ο Σαουδάραβας υπουργός, ο οποίος έριξε μάλιστα όλη την ευθύνη για την κρίση «στους παραγωγούς εκτός OPEC που δεν δείχνουν καμία διάθεση συνεργασίας».
Νέοι παίκτες
Συνηθισμένοι να λειτουργούν ως καρτέλ, οι Αραβες του OPEC έχουν προβληματιστεί από την είσοδο κι άλλων, «εξωτερικών» παικτών στην παγκόσμια αγορά. Η ενεργειακή γιγάντωση ειδικά των ΗΠΑ (όπου χάρη στο fracking έχει πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου) ανατρέπει τα παγκόσμια δεδομένα σε βάρος της Σαουδικής Αραβίας.
Σε απάντηση λοιπόν, το Ριάντ κρατάει την παραγωγή του OPEC στα ίδια επίπεδα (στα 30 εκατ. βαρέλια την ημέρα για τους επόμενους έξι μήνες) και ρίχνει κατακόρυφα την τιμή του πετρελαίου, με στόχο να υπονομεύσει τα ενεργειακά πρότζεκτ που τρέχουν στις ΗΠΑ και να αποθαρρύνει νέες επενδύσεις.
Το fracking (υδραυλική ρωγμάτωση) που «ανθεί» στις ΗΠΑ είναι άλλωστε πολύ ακριβό ως μέθοδος εξόρυξης, και ως εκ τούτου ασύμφορο σε εποχές που το πετρέλαιο είναι φθηνό. Oσο για τον OPEC, αυτός εξακολουθεί να ρυθμίζει τις εξελίξεις καθώς ελέγχει το 81% των εξακριβωμένων παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου και το 40% της παγκόσμιας παραγωγής (ή αλλιώς τα 30 εκατ. από τα περίπου 75 εκατ. βαρέλια που παράγονται ημερησίως ανά την υφήλιο).
Το... παράξενο ωστόσο με την τρέχουσα κρίση, είναι ότι αυτή δεν πλήττει τόσο τις ΗΠΑ, όσο τους γεωπολιτικούς εχθρούς των ΗΠΑ, κάποιοι μάλιστα από τους οποίους είναι οι ίδιοι μέλη του OPEC (Βενεζουέλα, Ιράν). Το γεγονός γεννά υποψίες ότι η πτώση των τιμών που παρουσιάζεται προς τα έξω ως αντι-αμερικανική ουσιαστικά εξυπηρετεί αμερικανικές γεωπολιτικές σκοπιμότητες. Κάποιοι αναλυτές μάλιστα «θυμούνται» ότι το πετρέλαιο είχε διαδραματίσει ρόλο και στην κατάρρευση της Σοβιετικής Eνωσης, με τους Σαουδάραβες τότε να αυξάνουν την παραγωγή (σε συμφωνία με τους Αμερικανούς;), ρίχνοντας τις τιμές και στερώντας έτσι την ΕΣΣΔ από σημαντικές πηγές εσόδων.
Είναι γεγονός βέβαια ότι από την κατρακύλα στις τιμές του πετρελαίου πλήττονται όλοι, αλλά σε διαφορετικό βαθμό ο καθένας. Στις ΗΠΑ για παράδειγμα, κάποια πρότζεκτ ίσως να χρειαστεί να περιοριστούν ή και να εγκαταλειφθούν πλήρως, χωρίς ωστόσο αυτό να επηρεάζει αρνητικά τη συνολική ενεργειακή προοπτική της χώρας η οποία ταυτόχρονα ευνοείται από τις εξελίξεις καθώς πλέον εισάγει πετρέλαιο πιο φτηνά.
Οι απώλειες είναι φυσικά μεγάλες και για την ίδια τη Σαουδική Αραβία που αντλεί από το πετρέλαιο το 90% των εσόδων της. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον προϋπολογισμό για το 2015, το έλλειμμα ανέρχεται σε 38,6 δισ. δολ. και ξεχωρίζει ως το μεγαλύτερο στα χρονικά. Το Ριάντ ωστόσο δεν νιώθει πίεση καθώς έχει ακόμη πολύ λίπος να κάψει. Τα συναλλαγματικά του αποθέματα ανέρχονται σε περίπου 740 δισ. δολ., ενώ το κόστος παραγωγής πετρελαίου στη χώρα είναι πολύ μικρό (μόλις 4 με 5 δολ. το βαρέλι).
Οι παράγοντες του OPEC παρουσιάζονται πάντως αισιόδοξοι ότι μέχρι το τέλος του 2015 οι τιμές του πετρελαίου θα έχουν επιστρέψει στα 70 με 80 δολ. το βαρέλι. Μέχρι τότε ωστόσο...
Σε δεινή θέση Ρωσία, Ιράν και Βενεζουέλα
Δυσβάσταχτες οι απώλειες από τη βουτιά της τιμής
Οι οικονομίες της Ρωσίας, του Ιράν και της Βενεζουέλας έχουν βρεθεί σε δεινή θέση από την πτώση στις τιμές του πετρελαίου. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται απλώς για τις «παράπλευρες απώλειες» ενός ευρύτερου ενεργειακού πολέμου, ενώ αντιθέτως άλλοι μιλούν για συνωμοσία με αμερικανικό δάκτυλο και συγκεκριμένες γεωπολιτικές σκοπιμότητες. Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τις όποιες ερμηνείες, είναι προφανές ότι οι παραπάνω χώρες δυσκολεύονται να αντέξουν την απαξίωση του μαύρου χρυσού καθώς αυτή εξανεμίζει έσοδα απαραίτητα για την επιβίωσή τους. Στη Ρωσία συγκεκριμένα, τα έσοδα από το πετρέλαιο αντιστοιχούν περίπου στο 45% του προϋπολογισμού. Εάν το πετρέλαιο μείνει στα περίπου 60 δολ. το βαρέλι, τότε το ρωσικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 4,5% το 2015.
Η απώλειες είναι δυσβάσταχτες, ειδικά για μια χώρα που βρίσκεται αντιμέτωπη πλέον με σειρά δυτικών κυρώσεων λόγω Ουκρανίας. Σε αυτό το πλαίσιο, η Μόσχα σκέφτεται πλέον ανοιχτά να μειώσει την πετρελαϊκή της παραγωγή (κατά 10% τα επόμενα δύο ή τρία χρόνια). Παρόμοια η κατάσταση και στο Ιράν (βασικό σύμμαχο της Ρωσίας) που εξακολουθεί κι αυτό να βρίσκεται σε κλοιό δυτικών κυρώσεων. Οι «The New York Times» υπολογίζουν ότι η Τεχεράνη χάνει περίπου 1 δισ. δολ. τον μήνα. Χαρακτηριστική ήταν άλλωστε και η αντίδραση του Ιρανού προέδρου Χασάν Ρουχανί, που κατήγγειλε την πτώση της τιμής του μαύρου χρυσού ως «προϊόν προδοσίας» αφήνοντας αιχμές εναντίον της Σ. Αραβίας. Μένει να φανεί εάν και σε ποιο βαθμό οι διακυμάνσεις θα επηρεάσουν τις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
Μεγάλα τα προβλήματα και για τη Βενεζουέλα, με την «Bank of America» να εκτιμάει ότι για κάθε 1 δολ που πέφτει η τιμή του πετρελαίου, η χώρα του Μαδούρο χάνει 770 εκατ. δολ. ετησίως. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι το 95% των εσόδων της Βενεζουέλας από τις εξαγωγές της είναι έσοδα από το πετρέλαιο, όπερ σημαίνει ότι εάν τα εν λόγω έσοδα συρρικνωθούν, η χώρα ίσως να βρεθεί στο χείλος της χρεοκοπίας.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
ΠΗΓΗ:ethnos.gr
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)