Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Το κοίτασμα Ιωαννίνων πρώτο ελληνικό "θύμα" της πτώσης των τιμών του πετρελαίου

Το κοίτασμα Ιωαννίνων πρώτο ελληνικό "θύμα" της πτώσης των τιμών του πετρελαίου
Η σημαντική πτώση της τιμής του πετρελαίου που περιορίζει τα περιθώρια για έρευνα και  εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων, καταγράφει ήδη το πρώτο "θύμα" στο πρόγραμμα εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων της Ελλάδας. 

Η αποχώρηση της Petra Petroleum απ' το κοίτασμα των Ιωαννίνων, που ήταν γνωστή στην ελληνική κυβέρνηση εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα, αποτελεί σαφή ένδειξη μίας τάσης που δημιουργεί μεγάλο προβληματισμό στο υπουργείο Ενέργειας. 

Η καναδική εταιρεία, που κατείχε το 20%, υπέγραψε συμφωνία πώλησης του ποσοστού στην Energean Oil η οποία πλέον μόνη της αναμένεται να "τρέξει" το πρότζεκτ. 

Σύμφωνα με την Petra Petroleum  η έξοδος απ' το κοίτασμα των Ιωαννίνων είναι λόγω του νέου σχεδιασμού μετά την εξαγορά της από τη Mitra Energy από τις Φιλιππίνες, χωρίς πάντως να αναφέρει ως αιτία την πρόσφατη πτώση των τιμών. 

Ωστόσο η πτώση του πετρελαίου διεθνώς έχει οδηγήσει τις εταιρείες να αλλάξουν στρατηγικές, ματαιώνοντας πολλά από προγραμματισμένα έργα, ξυπνώντας ανησυχίες και τους ελληνικούς διαγωνισμούς πετρελαίου. 

Η MacKenzie εκτιμά ότι μόνον τρεις (Premier, Oilsearch και Denbury) από τους 40 ανεξάρτητους πετρελαιοπαραγωγούς μπορούν να επιβιώσουν χωρίς μεγάλες περικοπές, καθώς για κάθε 10 δολάρια πτώση οι μεγάλοι όμιλοι χάνουν έσοδα 4,5 δισ. Δολάρια. Επίησς, σύμφωνα με τη Goldman Sachs το φθηνό πετρέλαιο απειλεί επενδύσεις συνολικού ύψους 1 τρισ. Δολαρίων, καθώς μόνο το 1/3 των σχεδιών είναι επικερδές.Υπενθυμίζεται ότι στα Ιωάννινα, οι εκτιμήσεις για τα απολήψιμα αποθέματα κυμαίνονται από 50- 100 εκατομμύρια βαρέλια. 

Υπενθυμίζεται ότι η Petra Petroleum Inc είναι εταιρεία με έδρα τον Καναδά και ασχολείται με εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου, η οποία είναι υπό διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο του Τορόντο. Δραστηριοποιείται κυρίως σε περιοχές της Ευρώπης, Αφρικής και Μέση Ανατολή. 


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου