Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Μειώθηκε κατά 5% η κατανάλωση βενζίνης το Δεκέμβριο


Δεν πέρασε στην αγορά, και συνεπώς στο καταναλωτικό κοινό, η μείωση της τιμής των καυσίμων. Απτό παράδειγμα της κατάστασης αποτελεί το γεγονός ότι οι πωλήσεις της βενζίνης σε όγκο συνεχίζουν να υποχωρούν και το μήνα Δεκέμβριο με ρυθμούς της τάξης του 5%.
Μάλιστα, σύμφωνα με την Ημερησία, η πτώση αυτή απογοητεύει περαιτέρω τους ανθρώπους της αγοράς, οι οποίοι επισημαίνουν ότι «ενώ όλοι περίμεναν πως η πτώση των τιμών θα ευνοήσει την κατανάλωση, εντούτοις δεν βλέπουμε κάποια σημαντική αύξηση της κατανάλωσης, επισημαίνει υψηλόβαθμο στέλεχος εγχώριας εταιρείας πετρελαιοειδών.
Στον αντίποδα, με άνοδο 5% κινούνται οι πωλήσεις του πετρελαίου κίνησης τόσο λόγω της στροφής των καταναλωτών στα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν καύσιμο diesel όσο και της αύξησης του έργου των μεταφορικών εταιρειών κατά τους τελευταίους μήνες. Και αυτό γιατί η σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας κυρίως από το δεύτερο μισό του έτους δημιούργησε τις προϋποθέσεις για μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμων σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας. Καθοριστικός ήταν και ο ρόλος του τουρισμού, ο οποίος είχε θετική επίδραση σε πολλούς κλάδους από τα τρόφιμα και τα ποτά μέχρι τις μεταφορές και τη βιομηχανία.
Αναφορικά με το πετρέλαιο θέρμανσης, μετά την έντονα πτωτική πορεία που παρατηρήθηκε τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου από την περασμένη Δευτέρα άρχισε και πάλι να αυξάνονται οι παραγγελίες λόγω της κατακόρυφης πτώσης της θερμοκρασίας. Να σημειωθεί πως σύμφωνα με επίσημα στοιχεία στο 11μηνο του 2014 η κατανάλωση βενζίνης υποχώρησε κατά 7,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013. Αντίθετα, κατά το ίδιο διάστημα η κατανάλωση του πετρελαίου κίνησης (diesel) αυξήθηκε 5,8%, ενώ άνοδο 18,9% σημείωσε και το πετρέλαιο θέρμανσης.
Με θετικό πρόσιμο θα "κλείσει" το 2014
Με βάση τα παραπάνω παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι στο σύνολο του 2014 η κατανάλωση πετρελαιοειδών θα κλείσει με θετικό πρόσημο, έστω και οριακά, ενώ παρακινδυνευμένες θεωρούνται οι όποιες προβλέψεις για την πορεία της αγοράς τη νέα χρονιά. Καταλυτικό ρόλο αναμένεται να παίξουν οι πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες επηρεάζουν καθοριστικά την ψυχολογία των καταναλωτών. Άνθρωποι του χώρου αναφέρουν πως μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο και επανέλθει η ομαλότητα, η ζήτηση θα συνεχίσει να δέχεται πιέσεις, τονίζοντας πως η αβεβαιότητα εμποδίζει την ανάκαμψη και γενικότερα υπονομεύει τις προοπτικές της οικονομίας.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου