Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

ΔΕΠΑ - Ρήτρα Take or Pay για Φέτος


Δεν θα αποφύγει, κατά πάσα πιθανότητα, η ΔΕΠΑ να καταβάλει ρήτρα take or pay στη ρωσική Gazprom, για τις μειωμένες ποσότητες φυσικού αερίου που απορρόφησε το 2014. Παρά το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο εταιριών βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και οριστική απάντηση δεν έχει δοθεί ακόμη από την Gazprom στην ολοκληρωμένη πρόταση που έχει υποβάλει η ΔΕΠΑ, ασφαλείς πληροφορίες του energia. gr αναφέρουν ότι το πιθανότερο είναι να υπάρξει τίμημα, έστω και περιορισμένο, για την «τρύπα» στην απορρόφηση των συμβολαιοποιημένων ποσοτήτων της φετινής χρονιάς. Σε αυτήν την περίπτωση η ΔΕΠΑ θα είναι υποχρεωμένη να μετακυλήσει την επιβάρυνση αυτή στους πελάτες της.
Όπως έχει μεταδώσει ήδη το energia. gr, η ΔΕΠΑ είχε υποβάλει στα τέλη Νοεμβρίου πρόταση στην Gazprom, για την ανακατανομή των ποσοτήτων που προμηθεύεται από το ρωσικό κολοσσό για μία τριετία, ήτοι, το 2014, το 2015 και το 2016, επιδιώκοντας να υπάρξει μια νέα συμφωνία για μικρότερες συμβατικές ποσότητες φυσικού αερίου κατά τη συγκεκριμένη τριετία, τις οποίες, ωστόσο, πρότεινε να καλυφθούν πλήρως από το 2017 και μετά. Για το θέμα αυτό στάλθηκε και δεύτερη επιστολή της ΔΕΠΑ λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, ενώ υπήρξαν και συνεχείς επαφές με τη Μόσχα.
Το γεγονός ότι είναι πολύ νωπή η νέα σύμβαση που υπέγραψε η ΔΕΠΑ με την Gazprom και η οποία εμπεριέχει συγκεκριμένους όρους, με τους οποίους συναίνεσε η ελληνική πλευρά, καθιστά, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το energia. gr, πολύ δύσκολη έως αδύνατη τη δυνατότητα αποφυγής πληρωμής ρήτρας για το 2014. Αυτό που προσδοκάται είναι να περιορισθεί όσο γίνεται η συγκεκριμένη επιβάρυνση για τη ΔΕΠΑ, και ταυτόχρονα, να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις της για την αναθεώρηση των ποσοτήτων κατά τα δύο επόμενα χρόνια.
Η Gazprom εξακολουθεί και κρατά κλειστά τα χαρτιά της, με τις συνομιλίες να κινούνται σε εξαιρετικά αργό ρυθμό. Προσδοκάται, ωστόσο, ότι οριστική απάντηση θα υπάρξει ως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας και πάντως πριν από την έναρξη των γιορτών των Χριστουγέννων στη Ρωσία, που είναι με βάση το παλαιό ημερολόγιο, στις 7 Ιανουαρίου 2015.
Οι πωλήσεις της ΔΕΠΑ φέτος αναμένεται να κλείσουν με -25%, γεγονός που πιστοποιείται και από τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, για τις παραδόσεις φυσικού αερίου ως την παραμονή των Χριστουγέννων. Η κατανάλωση αερίου στην εγχώρια αγορά για το 2014 υπολογίζεται σε 7,5 TWh, ποσότητα που είναι αντίστοιχη με αυτή του 2005, δηλαδή, μία δεκαετία πίσω.


ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου