Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

ΦΗΜΕΣ ΠΟΥ ΤΡΟΜΑΖΟΥΝ Μύθοι και αλήθειες για τον καρκίνο του πνεύμονα


Ο καρκίνος του πνεύμονα, όπως και όλες οι μορφές καρκίνου, τρομάζει τους ανθρώπους με αποτέλεσμα να διαδίδονται πολλές φορές πράγματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οδηγώντας σε λανθασμένες πρακτικές.

1. Η συνήθεια του καπνίσματος είναι σχετικά αβλαβής, αν αναλογιστεί κανείς τη σημαντική ατμοσφαιρική ρύπανση των πόλεων και τα φαινόμενα μόλυνσης του περιβάλλοντος.

ΜΥΘΟΣ. Έχει πλέον αποδειχθεί πέραν πάσης επιστημονικής αμφιβολίας ότι ο κυριότερος παράγοντας ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα είναι το κάπνισμα, ανεξάρτητα από όλους τους άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες. Με πάνω από 450 καρκινογόνες ουσίες ,το κάπνισμα ενοχοποιείται για τις 9 από τις 10 περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα που διαγιγνώσκονται στη χώρα μας.

2. Δεν παθαίνουν όλοι οι καπνιστές καρκίνο του πνεύμονα.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ . Μόνο 1 καπνιστής στους 10 (10%) θα νοσήσει από καρκίνο του πνεύμονα. Όμως οι 8 καπνιστές στους 10 (80%) θα υποφέρουν από ασθένειες που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το κάπνισμα: άλλες μορφές καρκίνου, καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα. Επιπλέον, 12% ατόμων που εκδηλώνουν καρκίνο του πνεύμονα δεν υπήρξαν ποτέ καπνιστές. Κάποιοι από αυτούς εκτίθενται σε τοξικά καρκινογόνα, όπως ο αμίαντος, ενώ άλλοι σε εισπνεόμενα καρκινογόνα, όπως ο καπνός του τσιγάρου, στον χώρο εργασίας ή στο σπίτι τους (οι λεγόμενοι παθητικοί καπνιστές). 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου