Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

ΔΕΣΦΑ: Δύο Προσφορές Υπέβαλε η Socar - Αβεβαιότητα για την Πώληση


Δύο προσφορές, με βάση διαφορετικές παραδοχές, υπέβαλε η αζέρικη Socar για την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του energia.gr, η μία προσφορά είναι κάτω των 400 εκατ. ευρώ και βασίζεται σε ένα θετικό σενάριο για τις οικονομικές εξελίξεις στη χώρα και το εν γένει οικονομικό περιβάλλον και η δεύτερη προσφορά είναι κάτω των 300 εκατ. ευρώ και έχει ως βάση την πλήρη ανατροπή των προσδοκιών της κυβέρνησης.
Με αυτά τα δεδομένα, η αποκρατικοποίηση της ΔΕΣΦΑ και η αποτυχία κι αυτού του διαγωνισμού δεν αποκλείονται, καθώς εκτιμάται ότι το τίμημα που προσφέρει η Socar, ακόμη και στο θετικό σενάριο, είναι εξαιρετικά χαμηλό για τα δεδομένα μιας εταιρίας, όπως είναι ο ΔΕΣΦΑ. Ήδη, έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών (ΤΑΙΠΕΔ και Socar), που έχουν ως στόχο από την ελληνική πλευρά τη βελτίωση του τιμήματος, το οποίο επιδιώκεται να κινηθεί μεταξύ 420-450 εκατ. ευρώ, αλλά και πρόσθετα ανταλλάγματα από τη Socar, για την κερδοφορία του ΔΕΣΦΑ στα επόμενα χρόνια.
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το energia.gr, η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να κρατήσει ζεστές τις διαπραγματεύσεις ως τα τέλη του μηνός και πάντως μέχρι την ανακοίνωση της κοινοπραξίας του Σαχ Ντενίζ ΙΙ για την επιλογή του αγωγού που θα μεταφέρει το αζέρικο φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Η προοπτική αυτή, βέβαια, προκαλεί πονοκεφάλους στον TAP, η κοινοπραξία του οποίου δεν αντιμετωπίζει με θετικό μάτι τη σύνδεση TAP και πώλησης ΔΕΣΦΑ. Μάλιστα, θεωρείται ότι η σύνδεση που επιδιώκεται κάνει κακό εντέλει στην υποψηφιότητα του TAP. Έτσι κι αλλιώς, όπως επισημαίνεται αρμοδίως, η Socar δεν αποφασίζει για τον TAP, αλλά η κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ ΙΙ, όπου ως εταίροι υπάρχουν και οι Statoil και BP.
Σε κάθε περίπτωση και εφόσον δεν υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις λόγω των εξελίξεων στην ΕΡΤ εκτιμάται ότι ως τα τέλη της εβδομάδος θα έχει υπογραφεί το Host Government Agreement με τον TAP, που βρίσκεται πλέον στην τελική διαμόρφωση του, ενώ εντός της εβδομάδος θα κατατεθεί και η περιβαλλοντική μελέτη, που αποτελεί και την τελευταία εκκρεμότητα από πλευράς της κοινοπραξίας του αγωγού.
 ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου