Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων της ΠΓΔΜ Πούλησε το 11% της ΟΚΤΑ




Το κρατικό Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων της ΠΓΔΜ πούλησε πριν από μερικές ημέρες το ποσοστό 11% των μετοχών που κατείχε στο διυλιστήριο της ΟΚΤΑ. Ας σημειωθεί ότι μεγαλομέτοχος της ΟΚΤΑ με ποσοστό 81,51% είναι η ΕΛΠΕΤ - ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ Α.Ε., θυγατρική των ΕΛΠΕ σε ποσοστό 63%.
Η ΟΚΤΑ είναι το μοναδικό διυλιστήριο στην ΠΓΔΜ και οι εγκαταστάσεις της βρίσκονται σε απόσταση 15 χλμ. από τα Σκόπια. Το πλειοψηφικό πακέτο του διυλιστηρίου της ΟΚΤΑ εξαγοράστηκε το 1999 από την "Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ". 
Η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε μέσω του Χρηματιστηρίου των Σκοπίων. Συνολικά, το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων της ΠΓΔΜ μεταβίβασε περίπου 90.000 μετοχές που κατείχε στην ΟΚΤΑ έναντι 630.000 ευρώ, ενώ αγοραστής των μετοχών αυτών είναι η μικρή εταιρία λιανικής καυσίμων από την ΠΓΔΜ, «Pucko Petrol», η οποία λειτουργεί επτά πρατήρια καυσίμων στη χώρα.
Ιδιοκτήτης της «Pucko Petrol» είναι ο Ισμαήλ Γιάοσκι, δήμαρχος της κωμόπολης Πλάσνιτσα, στο δυτικό τμήμα της ΠΓΔΜ, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι εξαγόρασε το 11% της ΟΚΤΑ από το ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων της ΠΓΔΜ. 
Η ΟΚΤΑ αποτελεί τη μεγαλύτερη βιομηχανική και εμπορική επιχείρηση της ΠΓΔΜ, με ετήσιο κύκλο εργασιών της τάξεως των 650 εκατ. ευρώ και διακινεί περί τους 900.000 ΜΤ καυσίμων ετησίως, καλύπτοντας ένα μεγάλο μέρος της τοπικής αγοράς και της αγοράς του Κοσόβου.  
ΠΗΓΗ:.energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου