Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Κομισιόν: Παραβιάζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία οι διμερείς συμφωνίες για τον South Stream


Οι διμερείς συμφωνίες για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream (υπό την Gazprom), οι οποίες έχουν συναφθεί μεταξύ της Ρωσίας, της Βουλγαρίας, της Σερβίας, της Ουγγαρίας, της Ελλάδας, της Σλοβενίας, της Κροατίας και της Αυστρίας, έχουν υπογραφεί κατά παράβαση του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρέπει να διαπραγματευθούν εκ νέου από μηδενική βάση, ισχυρίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αναφέρει το Euractiv.com.

Σε ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Κλάους Ντίτερ Μπόρχερτ, επικεφαλής για τις αγορές ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσε ότι «η Επιτροπή εξέτασε τις εν λόγω διακυβερνητικές συμφωνίες και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ουδεμία από αυτές συμμορφώνεται με το δίκαιο της Ε.Ε.». Όπως πρόσθεσε: «Αυτός είναι και ο λόγος που έχουμε πει σε αυτές τις χώρες ότι έχουν την υποχρέωση, είτε προέρχονται από Συνθήκες της Ε.Ε. είτε της Ενεργειακής Κοινότητας, να ζητήσουν εκ νέου διαπραγμάτευση με τη Ρωσία, ώστε οι διακυβερνητικές συμφωνίες να υπόκεινται στη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη συνεδρίαση της Ευρωβουλής συμμετείχαν υψηλοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας Ανατόλι Γιανκόφσκι, ο γενικός διευθυντής του τμήματος εξαγωγών της Gazprom Αλεξάντερ Μεντβέντεφ, καθώς και η Σέρβα υπουργός Ενέργειας Ζοράνα Μιχάλοβιτς.

Αν οι επαναδιαπραγματεύσεις δεν στεφθούν με επιτυχία, τότε οι χώρες αυτές πρέπει να καταγγείλουν τις συμφωνίες που έχουν συνάψει με τη Ρωσία, είπε ο Μπόρχερτ, εξηγώντας ότι ο επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε. Γκένθερ Ότινγκερ έχει στείλει επιστολή στον Ρώσο υπουργό Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ, στην οποία του περιγράφει την κατάσταση και του ζητά «να εξετάσει θετικά» το ενδεχόμενο της εκ νέου διαπραγμάτευσης με τις εν λόγω χώρες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται μέλη της Ε.Ε., η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Ελλάδα, η Σλοβενία, η Κροατία και η Αυστρία, καθώς και η Σερβία, που είναι μέλος της Ενεργειακής Κοινότητας, η οποία είναι μια συμφωνία που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και καλύπτει πρώην κομμουνιστικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τρεις σημαντικούς κανόνες που πρέπει να διέπουν τις συναφθείσες συμφωνίες. Πρώτον, τον έλεγχο της ιδιοκτήτριας εταιρίας, δηλαδή της Gazprom, η οποία δεν μπορεί ταυτόχρονα να έχει υπό την ιδιοκτησία της και την παραγωγή και τη μεταφορά του φυσικού αερίου, δεύτερον, τη διασφάλιση πρόσβασης τρίτων στον αγωγό και, τρίτον, τη διάρθρωση της τιμής του φυσικού αερίου.

«Θα ήταν δυνατόν ο South Stream να ευθυγραμμιστεί με αυτούς τους κανόνες; Δεν ξέρω. Δεν ξέρω ακόμα», είπε χαρακτηριστικά ο Μπόρχερτ, ο οποίος δεν παρέλειψε να... προειδοποιήσει ότι, ακόμα κι αν οι διαπραγματεύσεις ολοκληρωθούν επιτυχώς, θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να τακτοποιηθεί το ζήτημα του South Stream: «Όχι μήνες, ίσως δύο χρόνια», δήλωσε, συμφωνα με το Euractiv.com.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου