Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Ο Λάτσης φροντίζει τα παιδιά του

Ο Λάτσης φροντίζει τα παιδιά του…
 Σε συγκοινωνούντα δοχεία εξυπηρέτησης προσωπικών συμφερόντων έχουν μετατραπεί οι εταιρείες που ελέγχει ο όμιλος Λάτση και το ελληνικό Δημόσιο. Αν επρόκειτο για ιδιωτικές εταιρείες, κανείς δεν θα απασχολείτο, εφόσον εφαρμοζόταν ο νόμος. Ωστόσο, όπως θα δούμε, οι εταιρείες μέσω των διοικήσεων έχουν μετατραπεί σε προσωπικά «φέουδα», όπως η διοίκηση στα ΕΛ.ΠΕ. του κ. Ιωάννη Κωστόπουλου, η οποία αποφασίζει να χρησιμοποιεί το δημόσιο χρήμα κατά το δοκούν ή καλύτερα κατά το συμφέρον του Ομίλου Λάτση και των στελεχών του, οι οποίοι τον έχουν υπηρετήσει στο παρελθόν.
Του Αλέξανδρου Μανωλόπουλου
Ουσιαστικά, όμως, πρόκειται για μια διασπάθιση δημόσιου χρήματος, με την οποία πρέπει να ασχοληθεί ένας εισαγγελέας, διότι η εταιρεία ανήκει κατά 34% στο ελληνικό Δημόσιο μέσω του ΤΑΪΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου), ενώ μπαίνουν και σημαντικά ερωτηματικά για τον ρόλο του ίδιου του Ταμείου. Δηλαδή, οι κ.κ. Ταπραντζής και Εμίρης ελέγχουν τα οικονομικά του ΤΑΙΠΕΔ ή περιορίζονται στο να εισπράττουν τον μισθό τους;
Το σημαντικότερο ερώτημα, όμως, αφορά και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, διότι δεν γίνεται να χρησιμοποιείται δημόσιο χρήμα για να προσλαμβάνονται στα ΕΛ.ΠΕ. στελέχη που έλαβαν αποζημιώσεις από την Eurobank (σ.σ.: Δεν αναφερόμαστε ούτε στους Επιτρόπους, ούτε στο ΤΧΣ, το οποίο υποτίθεται έπρεπε να ελέγχει την ροή των κεφαλαίων που επενδύθηκαν). Η νέα κίνηση του κ. Κωστόπουλου, όμως, θα περιληφθεί σε συγγράμματα για τα διεθνή πανεπιστήμια στον τομέα εξοικονόμησης του κόστους: Συγκεκριμένα, διώχνει το 8% του προσωπικού (κυρίως από την παραγωγή όπως θα δούμε), προκειμένου να προσλάβει δεκάδες στελέχη του πρώην ομίλου Λάτση με προκλητικούς μισθούς, δείχνοντας έτσι έμπρακτα τη στήριξη του Λάτση στους πρώην συνεργάτες του στην Eurobank, που κατάφεραν να τη «γονατίσουν» φτάνοντας τα κόκκινα δάνεια στο ρεκόρ του 72%.
Όμως, η εταιρεία δεν έχει πουληθεί ακόμη, καθώς βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ΤΑΪΠΕΔ – το οποίο είναι άγνωστο αν συμφωνεί με τις μεθόδους management που ακολουθεί η διοίκηση Κωστόπουλου. Άγνωστο είναι επίσης τι θέση λαμβάνει ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος προχώρησε σημαντικά τη θέση των εξορύξεων των υδρογονανθράκων, αλλά στα θέματα που άπτονται των δημόσιων επιχειρήσεων ενέργειας (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛ.ΠΕ.) δεν έχει παρέμβει, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται σημαντικά η αξία τους καθώς όλες έχουν περιληφθεί στο χαρτοφυλάκιο των προς πώληση δημόσιων εταιρειών.
Αναφερόμαστε, λοιπόν, στα Ελληνικά Πετρέλαια, όπου υποτίθεται ότι βρίσκονται σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης μέσω του ΤΑΪΠΕΔ. Και λέμε «υποτίθεται», διότι στην πραγματικότητα η εταιρεία διαθέτει μια ιδιότυπη άποψη για τη μείωση κόστους. Από τη μια πλευρά εξαναγκάζει σε εθελούσια έξοδο το προσωπικό, και από την άλλη προσλαμβάνει υψηλόβαθμα στελέχη του Ομίλου Λάτση – οι οποίοι μάλιστα έχουν λάβει υψηλότατες απολαβές για την τουλάχιστον εικοσαετή υπηρεσία τους στην τράπεζα Eurobank.
Αλήθεια, οι κ.κ. Κομνηνός (πρόεδρος ΕΛ.ΠΕ.) και Βάρδας παίρνουν χαμπάρι τι γίνεται ή κλείνουν τα μάτια;
Εθελούσια έξοδος και προσλήψεις ημετέρων
Μέχρι το τέλος του χρόνου, τα Ελληνικά Πετρέλαια πρόκειται να προχωρήσουν σε εθελούσια έξοδο τουλάχιστον 325 ατόμων, αλλά την ίδια στιγμή που αναγκάζουν σε φυγή το προσωπικό πραγματοποιούνται –όπως θα δούμε– προσλήψεις υψηλόβαθμων στελεχών της Eurobank. Για να γίνει αντιληπτό το νούμερο, η διοίκηση διώχνει το 8% του προσωπικού, και από την άλλη προσλαμβάνει τα υψηλόβαθμα στελέχη του Ομίλου Λάτση. Πρόκειται για μια ιδιότυπη ανταλλαγή υπαλλήλων μεταξύ εταιρειών του Ομίλου Λάτση που λαμβάνει χώρα. Αν επρόκειτο για αμιγώς ιδιωτικές εταιρείες, κανείς δεν θα είχε αντίρρηση. Όμως, στην περίπτωσή μας αποφασίζεται μια γενναία εθελούσια έξοδος προσωπικού στην Eurobank, η οποία θα πληρωθεί με χρήματα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Στήριξης, δηλαδή από τα 50 δισ. ευρώ που δανείστηκε η χώρα μας για τη στήριξη του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος και θα αποπληρώσουμε όλοι ως φορολογούμενοι. Υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας Eurobank αποχωρούν από αυτή και στη συνέχεια προσλαμβάνονται εκ νέου από τα Ελληνικά Πετρέλαια, όπου η Paneuropean ελέγχει το 40,98%, ενώ το ΤΑΪΠΕΔ κατέχει το 34%.
Μεταξύ των δεκάδων στελεχών που θα προσληφθούν στα ΕΛ.ΠΕ., είναι ο Ισίδωρος Πασσάς (έχει ήδη προσληφθεί με μισθό 10.600 ευρώ), μετά τη θητεία του στην Eurobank. Με 5.600 μηνιαίο μισθό προσελήφθη και ο Σωτήρης Σταματίου (προερχόμενος από τον όμιλο Interamerican), ενώ τελευταία πρόσληψη αποτελεί και ο Σ. Αναστασιάδης ο οποίος προέρχεται από τον χώρο της διαφήμισης. Και ο τελευταίος εργαζόταν στην Eurobank και με τα εκατομμύρια ευρώ που διαχειρίζεται η εταιρεία θα έχει αρκετή δουλειά για να δικαιολογήσει τον υψηλό μισθό του, αλλά και τους νέους εργοδότες του. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, αναμένεται ακόμη μια μεγάλη φουρνιά στελεχών της Eurobank με μισθούς που θα κυμαίνονται μεταξύ 80 έως 100.000 ευρώ ετησίως.
Δικαίωση της «Α»
Εδώ και τρεις εβδομάδες, η «Α» είχε προαναγγείλει το κλείσιμο της μονάδας Καυστικής Σόδας/Χλωρίου στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις Θεσσαλονίκης, λόγω των συνεχιζόμενων αρνητικών οικονομικών αποτελεσμάτων του εργοστασίου, τα οποία επιβαρύνουν επί σειρά ετών την εταιρεία σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία. Όπερ και επιβεβαιώνεται από την ανακοίνωση των ΕΛ.ΠΕ., η οποία εξεδόθη στις 27 Νοέμβριου και αναφέρει αναλυτικά τα εξής:
«Από την 1/12/3013 αναστέλλεται η λειτουργία του εργοστασίου Καυστικής Σόδας/Χλωρίου στις Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις Θεσσαλονίκης, λόγω των συνεχιζόμενων αρνητικών οικονομικών αποτελεσμάτων του εργοστασίου, τα οποία επιβαρύνουν επί σειρά ετών την εταιρεία σε μία ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία.
»Παρά τη συνεχή προσπάθεια των στελεχών του εργοστασίου για τον περιορισμό τόσο των σταθερών όσο και των μεταβλητών δαπανών, δεν έχει καταστεί δυνατή η ανατροπή των αρνητικών αποτελεσμάτων, λόγω της ενεργοβόρου τεχνολογίας της διεργασίας, του μη ανταγωνιστικού λειτουργικού κόστους και των δυσμενών εξελίξεων στην εγχώρια αγορά.
»Επίσης δεν διαφαίνεται στο άμεσο μέλλον η προοπτική να διαμορφωθούν κατάλληλες συνθήκες που θα βελτιώσουν σημαντικά τα οικονομικά αποτελέσματα του εργοστασίου.
»Η σημερινή συγκυρία κρίνεται πλέον κατάλληλη για την αναστολή της λειτουργίας του εργοστασίου, αφού το εν εξελίξει πρόγραμμα οικιοθελούς αποχώρησης μας δίνει τη δυνατότητα απορρόφησης των εργαζομένων του εργοστασίου σε άλλες δραστηριότητες της εταιρείας.
Γενική Τεχνική Διεύθυνση Ομίλου». 

 ΠΗΓΗ:.iapopsi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου