Επέκταση της αξιολόγησης με συνεπαγόμενες απολύσεις σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και ανώνυμες εταιρίες στους επόμενους τέσσερις μήνες προανήγγειλε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014.
Ο υπουργός είπε ότι «προχωράμε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης δομών όλου του Δημοσίου με έμφαση στα υπουργεία. Εντός του επόμενου 4μηνου θα έχουν ολοκληρωθεί τα Προεδρικά Διατάγματα με τα οργανογράμματα και την αποστολή του κάθε υπουργείου. Θα αποτυπωθεί η αξιολόγηση που ήδη έχει μειώσει κατά 48% τα επιτελικά σημεία του κράτους. Θα έχουμε πιο μαζεμένο Δημόσιο» και πρόσθεσε: «Η αξιολόγηση επεκτείνεται και στην περιφέρεια και έχουμε χρέος να αξιολογήσουμε όλα τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και τις ανώνυμες εταιρίες και αν μέσα από αυτή την αξιολόγηση προκύψουν ότι υπάρχουν φορείς και οργανισμοί που δουλεύουν με περιττό προσωπικό που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τους υψηλούς προϋπολογισμούς τους αυτό το προσωπικό θα πρέπει να φύγει».
Όπως άλλωστε είχε γράψει και το «Πρώτο Θέμα» στόχος των υπουργείων Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών είναι η αξιολόγηση δημοτικών επιχειρήσεων που απασχολούν προσωπικό με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ευκολότερη η διαδικασία της αποχώρησης υπαλλήλου.
Πέραν αυτών ο υπουργός επισήμανε ότι το 2014 θα αποτυπωθεί η αλλαγή στρατηγικής προκειμένου από τις ποσοτικές μεταρρυθμίσεις να γίνουν ποιοτικές αλλαγές.
Εξήγησε ότι μετά από πέντε έτη κρίσης ο δημόσιος τομέας έχει μειωθεί δραστικά αλλά εξακολουθεί να παραμένει αναποτελεσματικός.
Επισήμανε μάλιστα ότι από περίπου 913.000 υπαλλήλους το 2009 σήμερα υπηρετούν περίπου 692.000 ενώ η μισθολογική δαπάνη από 24 δισ. ευρω έπεσε στα 15,9 δισ. ευρώ.
Επιπροσθέτως, ανέφερε ότι οι επόμενες κινήσεις θα στηριχθούν στους εξής τρεις πυλώνες:
-«Ολοκλήρωση της αξιολόγησης των δομών όλου του Δημοσίου
-Επαναξιολόγηση του προϊόντος που θα παράγει κάθε διαδικασία με χρήση ανθρώπινου δυναμικού και εργαλείων. Αν μια διαδικασία δεν παράγει αποτέλεσμα θα καταργείται. Εκπονούμε μελέτη με ΟΟΣΑ που θα μας δώσει χρήσιμη πρώτη ύλη.
1ο παράδειγμα: Για την επικύρωση διοικητικών εγγράφων, έχουμε 30 εκατ. επικυρώσεις κάθε χρόνο και εμείς θα τις καταργήσουμε θα έρχεται ο πολίτης με ευανάγνωστο αντίγραφο – εάν καταλήξουμε σε αυτή την κατεύθυνση θα διευκολυνθεί ο πολίτης.
2ο παράδειγμα: Για την αδειοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων χαμηλής όχλησης συλλέγαμε υπογραφές για Υπουργική απόφαση ώστε η άδεια άσκησης να δίνεται με μια απλή υπεύθυνη δήλωση και στην συνέχεια ο Δήμος θα υποχρεώνεται να ελέγχει εάν έχει τα χαρτιά η επιχείρηση. Ξεκινά με χαμηλής όχλησης και θα προχωρήσει. Δεν θα θεωρούμε ένοχο τον επιχειρηματία. Να αποκτήσει το κράτος σύγχρονη στρατηγική διαχείρισης των ανθρώπινων πόρων. Θα αλλάξει ο τρόπος επιλογής διευθυντικών στελεχών».
ΠΗΓΗ:protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου