Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Τα Πρώτα Δεδομένα των Ερευνών σε Ιόνιο και Ν. Κρήτη Παρουσίασε η Πρόεδρος της ΕΔΕΥ στο Workshop του ΙΕΝΕ

Πετρελαιοπηγή
Η γεωφυσική ιδιομορφία του Ιονίου και της νότιας Κρήτης φαίνεται να επιβάλουν ένα εξειδικευμένο και ειδικά προσαρμοσμένο σύστημα ερευνών, προκειμένου να αποδειχθεί ελκυστικό στους διεθνείς επενδυτές και να διαμοιρασθεί το κόστος και το ρίσκο της παραγωγής υδρογονανθράκων.
Τα τεχνικά δεδομένα, τις προϋποθέσεις, τις προκλήσεις και τα ρίσκα για τη διαμόρφωση των μπλογκς που θα δοθούν προς έρευνα στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης παρουσίασε στο workshop του ΙΕΝΕ η πρόεδρος της ΕΔΕΥ, καθηγήτρια Σοφία Σταματάκη, δίνοντας έτσι ένα πρώτο στίγμα της σύνθετης και δύσκολης προσπάθειας που απαιτείται. Η εργασία αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί όταν παραδοθούν όλα τα δεδομένα των σεισμικών ερευνών από την PGS τον Ιανουάριο και θα τρέχει παράλληλα έως την επίσημη υποβολή της αναφοράς της νορβηγικής εταιρίας στην ελληνική κυβέρνηση, που τοποθετείται, σύμφωνα με πληροφορίες του energia.gr, το Μάρτιο του 2014.
Παράλληλα με τη διαμόρφωση και τον ορισμό του αριθμού των οικοπέδων που θα δοθούν προς έρευνα η ΕΔΕΥ προετοιμάζει και την αδειοδοτική διαδικασία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η κ. Σταματάκη, στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης υπάρχουν 12.500 χλμ σεισμικών γραμμών και σε αυτή τη φάση ενοποιούνται τα διαθέσιμα στοιχεία που υπάρχουν από παλαιότερες σεισμικές έρευνες που έγιναν στην περιοχή, με τα νέα δεδομένα που προστίθενται.
Ιόνιο και νότια Κρήτη χαρακτηρίζονται από διαφορετικά βάθη, που κυμαίνονται από 50-100 μ. κοντά στις ακτές έως 5000 μ. ανοιχτά του πελάγους. Ο βυθός δεν διαθέτει ομαλή μετάβαση, αντίθετα, παρουσιάζει εικόνα «χαράδρας», με πολύ έντονα βυθίσματα. Με βάση βαθυμετρικό χάρτη που σχεδιάσθηκε, αλλού εμφανίζονται απότομες «πλαγιές», που κυμαίνονται από 50-2000 μ. και σε ορισμένα σημεία φθάνουν τα 7 χλμ. και αλλού 2000-3000 μ. έως 1 χλμ.
Η μεγαλύτερη έκταση για τις δυνατότητες ερευνών παρουσιάζεται σε πολύ μεγάλα βάθη 1500- 2.500 μ, αρκετά μικρότερη είναι η έκταση των βαθιών νερών 300-1500 μ. ενώ μικρό κομμάτι αντιπροσωπεύουν τα αβαθή νερά ως 300 μ.
Η υπό έρευνα περιοχή χαρακτηρίζεται, εξάλλου, από μεγάλη συστάδα νησιών, ο τουρισμός αποτελεί κορυφαία δραστηριότητα, υπάρχει μεγάλη κίνηση πλοίων και ιδιωτικών σκαφών, καθώς και περιοχές με υψηλή φυσική αξία.
Καμία άλλη περιοχή στον κόσμο δεν εμφανίζει ανάλογη εικόνα, εκτός από το πεδίο Ormen Lange στη Νορβηγία, που παρουσιάζει ανάλογα γεωφυσικά χαρακτηριστικά.
Η κ. Σταματάκη επισήμανε ότι η εποχή των φθηνών και εύκολων γεωτρήσεων έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Η τεχνολογία έχει αποδείξει ότι μπορεί να αναπτυχθούν έρευνες για υδρογονάνθρακες και σε μεγάλα βάθη, αλλά με μεγάλο κόστος. Ενδεικτικά, όπως είπε, το 2002 το ημερήσιο κόστος για ένα γεωτρύπανο σε πολύ μεγάλα βάθη ήταν 222.750 δολ. ποσό που το 2012 είχε εκτιναχθεί στα 703.000 δολ. την ημέρα. Με αυτά τα δεδομένα, χρειάζεται να διαμορφωθούν ανάλογα και τα δικαιώματα του δημοσίου, στη λογική του win-win, για να μοιρασθεί ανάλογα το κόστος παραγωγής. 
ΠΗΓΗ:energia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου