Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου 2013

ICAP: ΕΛΠΕ και ΔΕΗ στους "πρωταθλητές" του 2012


Τα Ελληνικά Πετρέλαια  από τη βιομηχανία, η Jumbo από το εμπόριο, η ΔEH από τις λοιπές υπηρεσίες και η Olympic (Avis) από τον τουρισμό είναι οι πρωταθλήτριες στον κλάδο τους όσον αφορά την κερδοφορία  τους για το 2012.
Η ICAP Group, αξιοποιώντας τα στοιχεία της ICAP Databank, ανέδειξε τις 500 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, καθώς και τους 200 πιο κερδοφόρους ομίλους εταιρειών επίί συνόλου 17.279 εταιρειών των οποίων οι ισολογισμοί τόσο για το 2012. Κορυφαία κερδοφόρα εταιρεία σε σύνολο 500 εταιρειών για το 2012 ανεδείχθη η Δ.Ε.Η Α.Ε. η οποία επανήλθε στην κορυφή επιτυγχάνοντας θεαματική βελτίωση των κερδών EBITDA (+52,2%), εκτοπίζοντας έτσι στη 2η θέση τον Ο.Π.Α.Π. Α.Ε.,  λόγω υποχώρησης της κερδοφορίας του (μείωση κερδών EBITDA κατά 8,5%).
Σε επίπεδο ομίλων, κορυφαίος  όμιλος βάσει κερδοφορίας για το 2012 ανεδείχθη και πάλι ο όμιλος εταιρειών ΟΤΕ Α.Ε. ακολουθούμενος από τον όμιλο εταιρειών της Δ.Ε.Η. Α.Ε. Στη συνέχεια βρίσκονται οι όμιλοι εταιρειών COCA COLA Ελλην. Ετ. Εμφιαλώσεως Α.Ε. και Ο.Π.Α.Π. ΑΕ.
Σύμφωνα με την ICAP, οι επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των 500 πιο κερδοφόρων ελληνικών εταιρειών για το 2012, παρά τη συνεχιζόμενη ύφεση, την πτώση της ζήτησης και τη μεγάλη έλλειψη ρευστότητας, είχαν σημαντικά βελτιωμένες επιδόσεις, με χαρακτηριστικό τη μεγάλη αύξηση της κερδοφορίας τους και τη βελτίωση του κύκλου εργασιών τους σε ετήσια βάση, πετυχαίνοντας πολύ πιο καλά αποτελέσματα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα του συνόλου των ελληνικών επιχειρήσεων.
«Στις παρούσες συνθήκες, όπου η εμπιστοσύνη στην Ελληνική οικονομία αποκαθίσταται σταδιακά στις διεθνείς αγορές και η δημοσιονομική εξυγίανση προχωρά, είναι θέμα ύψιστης προτεραιότητας η επαναφορά σε τροχιά ανάπτυξης και η αποκατάσταση των ομαλών συνθηκών λειτουργίας στην «πραγματική» οικονομία. Σε αυτήν την προοπτική, οι κορυφαίες ελληνικές επιχειρήσεις καλούνται να εντείνουν τις προσπάθειες τους, επιδεικνύοντας τόλμη και αποφασιστικότητα», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Οι  500 πιο κερδοφόρες εταιρείες: κάλυψαν με τον κύκλο εργασιών τους ποσοστό 54,1% του συνολικού κύκλου εργασιών όλων των εταιρειών με διαθέσιμους ισολογισμούς, εμφάνισαν  το 2012 κέρδη EBITDA της τάξης των 10 δισ. ευρώ, στο ίδιο επίπεδο με τις 500 κορυφαίες του 2011 πολλαπλάσια όμως των αντίστοιχων κερδών EBITDA του συνόλου των επιχειρήσεων, τα οποία διαμορφώθηκαν τελικά σε 2,09 δισ. ευρώ, εμφάνισαν συνολικά κέρδη προ φόρου της τάξης των 2,4 δισ. ευρώ το 2012 (μεγαλύτερα κατά 26% από τα αντίστοιχα της περσινής έκδοσης), ενώ το τελικό καθαρό αποτέλεσμα του συνόλου των εταιρειών ήταν (για τρίτη χρονιά) ζημιογόνο, με ζημίες της τάξης των 13,1 δισ. ευρώ
Οι εταιρείες ανά κλάδο
Ειδικότερα, στον τομέα της βιομηχανίας, γενικά (ανεξαρτήτως επί μέρους κλάδων), στην κορυφή της κατάταξης βρίσκονται έξι επιχειρήσεις που εμφάνισαν το 2012 κέρδη EBITDA υψηλότερα των 50 εκατ. ευρώ η κάθε μία. Κορυφαία (βάσει κερδοφορίας) βιομηχανική επιχείρηση το 2012 ήταν η εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε., ακολουθούμενη από την ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ (Ελλάς) Διυλιστήρια Κορίνθου Α.Ε., εταιρείες του κλάδου προϊόντων Πετρελαίου.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου