Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

SUCCES STORY! Υποβάθμισαν το ΧΑ σε αφρικανικά επίπεδα!


Στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών, όπως αυτές των αφρικανικών χωρών, από ανεπτυγμένη που ήταν μέχρι σήμερα, υποβάθμισε το χρηματιστήριο της Αθήνας (ΧΑ) ο οίκος MSCI δίνοντας ένα ακόμα ισχυρότατο κτύπημα στην θεωρία του "succes story" που έχει πλέον ξεφτίσει εντελώς.

Όπως αναφέρει η MSCI, ο δείκτης MSCI Greece Index δεν πληροί τις ελάχιστες απαιτούμενες προϋποθέσεις για να παραμείνει στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών, την ώρα που άλλες χώρες επιτυγχάνουν συνεχή βελτίωση των αγορών τους.

Η MSCI θεωρεί ότι ο δείκτης MSCI Greece Index δεν πληροί τα κριτήρια του μεγέθους για να παραμείνει στις ανεπτυγμένες αγορές, εδώ και δύο χρόνια. Μάλιστα, εάν δεν είχε αποφασιστεί να γίνει μία εξαίρεση στη μεθοδολογία του δείκτη, αυτός θα απαρτιζόταν μόλις από μία μετοχή, σημειώνει η σχετική ανακοίνωση.

Τα κριτήρια στα οποία ο οίκος εντοπίζει ανεπάρκεια της ελληνικής αγοράς είναι στους μηχανισμούς δανεισμού μετοχών, στο short selling και στη μεταφερσιμότητα.

Ο πρόεδρος της ΕΧΑΕ κ Σωκράτης Λαζαρίδης ανέμενε την εξέλιξη αυτή εκτιμά όμως ότι θα αυξηθεί σημαντικά η στάθμιση των ελληνικών μετοχών στα χαρτοφυλάκια των αναδυόμενων αγορών που στο σύνολό τους ανέρχονται στα 53 δισ. ευρώ.

Το πρόβλημα για το Χρηματιστήριο θα εξαρτηθεί πολύ περισσότερο από τις πολιτικές εξελίξεις και την πολτική και οικονομική αβεβαιότητα.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου