Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Εξπρές εγκατάσταση σεισμογράφων


Στραμμένα στην ευρύτερη περιοχή του Αιγίου είναι τα βλέμματα των επιστημόνων λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Τεχνικά συνεργεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και των Πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης ξεκίνησαν το πρωί της Τρίτης την εγκατάσταση ενός φορητού δικτύου σεισμογράφων. 

Στόχος είναι η τοποθέτηση 15 σεισμογράφων, εκ των οποίων οι περισσότεροι θα έχουν δορυφορική σύνδεση, προκειμένου οι σεισμολόγοι να μπορούν να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο (real time) τη σεισμική δραστηριότητα.

Σύντομα οι χρήστες του Διαδικτύου που επισκέπτονται το zougla.gr θα μπορούν μέσω της ειδικής κατηγορίας «Παρατηρητήριο Σεισμών» να πληροφορούνται επί 24ώρου βάσεως και για τη σεισμικότητα του Αιγίου.

Το επιστημονικό δίκτυο συντονίζει ο καθηγητής Σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, ενώ υπεύθυνος του δικτύου σεισμογράφων είναι ο δρ Γεράσιμος Χουλιάρας, κύριος ερευνητής Σεισμολογίας στο Αστεροσκοπείο Αθηνών.



Στο μικροσκόπιο μπαίνει η ενεργοποίηση ενός ρήγματος που βρίσκεται πλησίον του ενεργού ρήγματος της αρχαίας Ελίκης, δηλαδή της πόλης που, σύμφωνα με τους ιστορικούς, το 373 π.Χ. βυθίστηκε στη θάλασσα εξαιτίας σεισμικής δόνησης που άγγιξε τα 9 Ρίχτερ!

Το ρήγμα της αρχαίας Ελίκης δίνει μεγάλα σεισμικά γεγονότα. 
 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου